Πόσοι στα αλήθεια γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί που προσφέρουν τον "ουρανό με τ' άστρα" και το εννοούν; Στο αστροκάμπινγκ της Θάσου, για παράδειγμα, κάθε χρόνο τον Ιούλιο, άνθρωποι που αγαπούν την επιστήμη της αστρονομίας, αλλά γνωρίζουν λίγα γι' αυτήν, ανεβαίνουν στο όρος Υψάριο, σε υψόμετρο 910 μέτρων, για να παρατηρήσουν τον ουρανό. Μικροί και μεγάλοι κατασκηνώνουν για περίπου μία εβδομάδα και τις νύχτες εξερευνούν με τα ειδικά τηλεσκόπια τους πλανήτες, μιλούν για τα αστέρια και συνδυάζουν την αγάπη τους για την αστρονομία, με τις διακοπές στη φύση.
"Εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενούμε περίπου 200 άτομα από όλη την Ελλάδα και κάποια από το εξωτερικό" λέει ο διοργανωτής του αστροκάμπινγκ και πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας Άγης Κόθαλης.
"Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό, αφού τα ποσά που δίνουν οι κατασκηνωτές είναι πολύ μικρά και αφορούν στη διατροφή. Οι υποδομές που υπάρχουν είναι πολύ βασικές. Νερό δεν υπάρχει, το φέρνουμε εμείς" περιγράφει ο κ. Κόθαλης.
Στο αστροκάμπινγκ, τα βράδια, ερασιτέχνες με τηλεσκόπια μικρά και μεγάλα απλώνουν στα μάτια των φιλοξενούμενων την ομορφιά του έναστρου ουρανού και ταξιδεύουν νοερά στο γαλαξιακό σύμπαν.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα οι υποδομές για αστροτουρισμό αναπτύσσονται κυρίως από ιδιώτες που έχουν ως χόμπι την παρατήρηση και κατέχουν τον εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Γιάννη Σειράκη, στη χώρα μας υπάρχουν ξενοδοχεία με θέμα τον αστροτουρισμό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν την επιστήμη της αστρονομίας και να παρατηρήσει με τηλεσκόπια τον ουρανό. "Στη Ρόδο λειτουργεί ένα πού αξιόλογο ξενοδοχείο με όλες τις απαραίτητες υποδομές ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουν κι άλλα ξενοδοχεία, όπως στη Θάσο, στις Σέρρες και αλλού" εξηγεί ο καθηγητής.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σειράκη, υπάρχουν πολλά παρατηρητήρια που μπορεί να επισκεφτεί ο κόσμος, αρκεί να έχει προηγηθεί συνεννόηση. Το παρατηρητήριο του Χελμού, στην Πελοπόννησο, με το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (με διάμετρο 2,3 μέτρα) σε υψόμετρο 2300 μέτρων, είναι από τα μεγαλύτερα. Παρατηρητήρια υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη, στο Κρυονέρι και στο Στεφάνιο Κορίνθου και στον Εύδοξο της Κεφαλονιάς.
Σύμφωνα επίσης με τον καθηγητή, στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 33 κλαμπ ερασιτεχνών που ασχολούνται με την αστροπαρατήρηση.
Οι προοπτικές του αστροτουρισμού στην Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος EUSky route, στο οποίο η χώρα συμμετέχει μαζί με την Ισπανία, την Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βουλγαρία.
Επικεφαλής εταίρος και συντονιστής του έργου είναι ο οργανισμός τουρισμού της Τενερίφης (SPET TURISMO DE TENERIFE).
Στόχος είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του SPET Μαρίνα Νοέμι Ρντρίγκεζ Γκονζάλες, να δημιουργηθούν συνεργασίες και κοινά τουριστικά πακέτα για την ανάδειξη του αστροτουρισμού στις χώρες αυτές. "Η Τενερίφη είναι ένα από τα πέντε καλύτερα μέρη στον κόσμο που ενδείκνυνται για αστροπαρατήρηση λόγω των κλιματικών συνθηκών και της καθαρότητας του ουρανού" σημειώνει. Το εθνικό πάρκο Τενερίφης δέχεται εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται το παρατηρητήριο τις νύχτες.
Η Ελλάδα ως προς την αξιοποίηση των υποδομών προς την κατεύθυνση του αστροτουρισμού έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με την Περσεφόνη Τρίχα, αναπληρώτρια προϊσταμένη Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας: "Οι περισσότεροι πλανήτες έχουν ελληνικά ονόματα. Το σύμπαν είναι συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία. Νομίζω ότι καμία άλλη χώρα δεν βρίσκεται σε τόσο πλεονεκτική θέση ως προς αυτό το στοιχείο" τονίζει.
Η εκδήλωση "Understanding the Europeans through its Sky" πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου "Cooperation projects to create transnational tourism products based on cultural and industrial heritage (skyroute)" στο κέντρο διάδοσης επιστημών και τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.