Τα ελληνικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, με εμφανή βελτίωση της ποιότητας και της συσκευασίας τους, αλλά απαιτείται ακόμη «συστηματική προσπάθεια» για την προβολή και προώθησή τους στον Αμερικανό καταναλωτή.
Με δηλώσεις τους Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στη διεθνή ετήσια καλοκαιρινή έκθεση τροφίμων (Summer Fancy Food Show), που διοργανώθηκε από τις 29 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, στο συνεδριακό-εκθεσιακό Κέντρο «Τζάκομπ Τζάβιτς», στο Μανχάταν, αναφέρθηκαν στην ελληνική συμμετοχή, στο «αυξημένο ενδιαφέρον» για τα ελληνικά προϊόντα και στη «συνεχή άνοδο» των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα για την άμεση εφαρμογή μέτρων με σκοπό τη «διευκόλυνση της διαδικασίας» των εξαγωγών. Ενδεικτική ήταν η άποψη του ομογενούς επιχειρηματία, Κώστα Μάστορα (ιδρυτή και ιδιοκτήτη των εταιρειών εισαγωγής και συσκευασίας ελληνικών τροφίμων και ποτών στην Αμερική, Titan και Optima Foods), ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλές παθογένειες στο ελληνικό σύστημα. Συναντούμε αρκετές δυσκολίες και είναι επιζήμιες για τον εξαγωγικό τομέα τόσες πολλές διαδικασίες. Πρέπει να υπάρξει απλοποίηση».
Η εν λόγω έκθεση θεωρείται ως η μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση στην Αμερική για τρόφιμα-ποτά και αποτελεί επιχειρηματικό γεγονός που προσελκύει τους σημαντικότερους εκπροσώπους από το χώρο της λιανικής και της χονδρικής πώλησης, της διανομής και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των αμερικανικών και διεθνών ΜΜΕ.
Η ελληνική συμμετοχή στηρίζεται κυρίως σε προϊόντα ελαιολάδου, με ιδιαίτερες συσκευασίες και γεύσεις, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένες πίτες, ελιές, τσάγια, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, μέλι, τσάι, μαρμελάδες, μη αλκοολούχα ποτά, βιολογικά και κατεψυγμένα προϊόντα, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά (αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα), μπαχαρικά και άλλα.
Ο Χάρης Σγουράκης (διευθυντής Αγροτικών Προϊόντων-Τροφίμων και Ποτών στο Enterprise Greece) (σ.σ. πρόκειται για τον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών) ανέφερε ότι «στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετέχουμε για δέκατη φορά και τα τελευταία χρόνια, από τότε που μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη μετά την ανακαίνιση του Javits Center, η έκθεση εμφανίζεται να έχει πολύ μεγαλύτερη ζωντάνια και κίνηση. Φέτος, είμαστε εδώ με 32 επιχειρήσεις και περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα και είναι από τις μεγαλύτερες συμμετοχές μας. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι έχουμε ήδη κλείσει χώρο σ' ένα πιο κεντρικό σημείο».
Ο κ. Σγουράκης επισήμανε ότι «πράγματι, κάθε χρόνο, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τους Αμερικανούς και εμείς φέτος δεν καταφέραμε να καλύψουμε τη ζήτηση των ελληνικών εταιρειών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην έκθεση, λόγω έλλειψης χώρου. Είχαμε μια κατάσταση αναμονής με δεκαπέντε περίπου εταιρείες που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χώρο. Οι εταιρείες που παρουσιάζονται εδώ είναι συνειδητοποιημένες και ξέρουν ακριβώς τι επιδιώκουν στην αμερικανική αγορά. Η συμμετοχή σ' αυτή την έκθεση είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Επομένως, πρέπει να υπάρχει σωστή προετοιμασία και συγκεκριμένη στόχευση. Θα συμμετέχουμε και στη χειμωνιάτικη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο».
Σε ερώτηση για τις «αδυναμίες» που ενδεχομένως να υπάρχουν, σε σχέση με την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να την προσέξουμε ακόμη παραπάνω και εμείς, ως κρατικός φορέας, να στηρίξουμε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που γνωρίζουμε ότι μπορούν να προωθηθούν σ' αυτή την αγορά. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να καλύψουμε χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο».
Ο Γιάννης Παπαγεωργίου (εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Κανάκι, η οποία παράγει και διαθέτει προϊόντα φύλλου σφολιάτας) διατύπωσε την άποψη ότι «την κρίση μπορεί να την δεις πάντα από δύο πλευρές. Από τη μια ότι ανοίγει ευκαιρίες και από την άλλη είναι η μοιρολατρική, που κλείνεις την εταιρεία σου και φεύγεις. Εμείς, βλέπουμε ότι η κρίση δημιουργεί και καινούριες ευκαιρίες. Κάνουμε εξαγωγές από την ίδρυση της εταιρείας εδώ και είκοσι χρόνια. Νομίζω ότι όλοι θα προσπαθήσουμε να βρούμε καινούριες αγορές. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αγορά μας και πρέπει να βγούμε προς τα έξω. Στα δικά μας προϊόντα υπάρχει αυξητική τάση στην αμερικανική αγορά και είμαστε πιο πολύ στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, κυρίως Καλιφόρνια».
Η Όλγα Αλεξάκος (εκπρόσωπος της εταιρείας τροφίμων GreekTopia) ανέφερε ότι «η εταιρεία μας εισάγει ελληνικά προϊόντα στην Αμερική και την ξεκίνησα πριν ένα χρόνο με την Ελληνοαμερικανίδα φίλη Τζούλι Κέιλι. Επίσης, παρουσιάζουμε στις ΗΠΑ μια καινούρια ελληνική εταιρεία την Ofelia. Βρήκαμε πολύ θερμή ανταπόκριση στην έκθεση. Τους αρέσει πάρα πολύ η παρουσίαση του κάθε προϊόντος και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον καταναλωτή στις ΗΠΑ. Μέσα από το ίντερνετ πουλάμε και ξύλινα κουτιά για δώρα, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο περιτύλιγμα των προϊόντων. Επίσης, προωθούμε τσάγια μιας καινούριας ελληνικής εταιρείας Organic Islands. Όλα αυτά δείχνουν ότι με φαντασία, καινοτομία και πρωτοβουλίες η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πρωταγωνιστήσει επιτέλους σε πολλούς τομείς».
Ο Παναγιώτης Καραχάλιος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ροδούλα, παραγωγής προϊόντων ζύμης και γλυκών) δήλωσε ότι «εξάγουμε προϊόντα μας σε αρκετές χώρες. Αν και ήδη κάνουμε εξαγωγές στην Αμερική, η παρουσία μας στην έκθεση είναι πρώτη φορά, με πολύ καλά αποτελέσματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Περάσαμε πολύ δύσκολα τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα. Υπήρξε μεγάλο θέμα στην εσωτερική κατανάλωση και ζήτηση, γι' αυτό και εμείς προσπαθήσαμε να δείξουμε την εξωστρέφειά μας, με σκοπό να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε στην εγχώρια αγορά. Θεωρούμε ότι τώρα βρισκόμαστε προς το τέλος της κρίσης. Η ψυχολογία του κόσμου και της κοινωνίας έχει αλλάξει πολύ και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα».
Ο Βαγγέλης Βαμβακούσης (αντιπρόσωπος της εταιρείας Ροδούλα, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ) δήλωσε ότι «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στην αμερικανική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα. Οι Αμερικανοί όταν δοκιμάζουν τα γλυκά μας και όλες τις πίτες μας, που έχουν ατόφιες παραδοσιακές γεύσεις, μένουν κατενθουσιασμένοι. Αυτή λοιπόν την πραγματικότητα πρέπει να την αξιοποιήσουμε με σωστές ενέργειες».
Ο Νίκος Ελευθερίου (διευθυντής πωλήσεων της Creta Springs) επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η εταιρεία μας "παράγει" νερό και αυτός είναι ο λόγος που αναπτύξαμε κάποιες συσκευασίες, θέλοντας να μάθουμε στα παιδιά να πίνουν νερό και όχι αναψυκτικά και άλλα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη κλπ. Έτσι, προέκυψε η παιδική συσκευασία της Ντίσνεϊ και βέβαια, σαν φυσική συνέχεια, ήρθαν και τα αθλήματα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στην έκθεση και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Είμαστε εδώ γιατί σε εκθέσεις που συμμετείχαμε στην Ευρώπη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες. Ήδη, έχουμε μια συμφωνία με μια εταιρεία στο Τέξας και η συνεργασία μας πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Παρόλα τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα, μπορούμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό».
Ο Αντώνης Μαριδάκης (γενικός διευθυντής της εταιρείας τροφίμων ΔΕΛΤΑ στην Αμερική) υπογράμμισε ότι «το ελληνικό γιαούρτι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, το ελληνικό γιαούρτι άνοιξε τον δρόμο και οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να το εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Εμείς, σαν ΔΕΛΤΑ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, έπρεπε να είμαστε εδώ. Αυτό που έγινε με το ελληνικό γιαούρτι στην Αμερική είναι κάτι φοβερό και επειδή υπάρχουν και αρκετές απομιμήσεις είναι ένας λόγος παραπάνω για να ανοιχτούμε στην αμερικανική αγορά. Πιστεύω ότι η ΔΕΛΤΑ θα είναι μια άλλη ελληνική εταιρεία, όπως υπάρχει και η ΦΑΓΕ στην Αμερική, για να εκπροσωπούμε την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε μια πολύ καλή γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων και ζύμης. Πιστεύω ότι θα είμαστε ακόμη μια "ιστορία επιτυχίας" για την Ελλάδα. Θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την κρίση, ήδη γίνονται κάποια πράγματα και λειτουργεί περισσότερο η εξωστρέφεια».
Ο Χρήστος Καραδήμος (διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας) τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή, είναι ο μόνος συνεταιρισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με επιτραπέζια ελιά και βρισκόμαστε εδώ, στη Νέα Υόρκη, για να προβάλουμε τα προϊόντα μας. Εξάγουμε σε όλη τη Δυτική Ευρώπη πάνω από τέσσερις χιλιάδες τόνους ελιές τον χρόνο, στην Αμερική και σε λίγες αραβικές χώρες. Η αμερικανική αγορά είναι και δυνατή και πολύ μεγάλη. Η ποιότητα είναι βασικό στοιχείο για τους Αμερικανούς, όπως επίσης και η συνέπεια».
Ο Μανώλης Δαμιανάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κρητικών παξιμαδιών, σνακς και λαδοκουλούρων Kriton Artos) σημείωσε ότι «αν και είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συμμετέχει στην έκθεση, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες. Ήρθαμε εδώ με συγκεκριμένους στόχους. Ξέρουμε τι θέλουμε. Χρειάζονται όμως συνεχείς προσπάθειες και επιμονή. Τα περιθώρια στην αμερικανική αγορά είναι πολύ μεγάλα. Η Ελλάδα μειονεκτεί ακόμη συνολικά, σε σχέση με άλλες χώρες, στην προσπάθεια προώθησης και πώλησης των προϊόντων της στην Αμερική για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλά, με σωστές κινήσεις μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά».
Ο Μίλτος Καρούμπας (πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος) δήλωσε ότι «τα ελληνικά προϊόντα έχουν πλέον πολύ καλύτερη εικόνα στην Αμερική. Κάποτε ήταν μέτριο το ελληνικό προϊόν και αυτό το εισπράττουμε και από τους επιχειρηματίες και τους ενδιαφερόμενους. Οι Αμερικανοί έχουν μια "τρέλα" με τα λιπαρά και τις θερμίδες, επομένως στα προϊόντα μας, τόσο στη συσκευασία, όσο και στη μαγειρική, πρέπει να ακολουθούμε πιστά τη σωστή ελληνική-μεσογειακή διατροφή».
Ο Γιάννης Νεοφύτου (διευθυντής της κυπριακής εταιρείας τροφίμων Serano) ανέφερε ότι «η εταιρεία μας δημιουργήθηκε το 1974 στη Λευκωσία, αμέσως μετά τις στάχτες από τον πόλεμο. Σήμερα, είμαστε εκατό άτομα προσωπικό. Έχουμε συνολικά ένα μερίδιο αγοράς στην κυπριακή αγορά γύρω στο 75% και εξάγουμε προϊόντα μας σε είκοσι χώρες. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχουμε στην έκθεση. Ήδη, ξεκινήσαμε εξαγωγή προϊόντων μας στην Καλιφόρνια και προσπαθούμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Αμερικής. Είναι μια αγορά μεγάλη. Βλέπουμε ότι και από τους αντιπροσώπους μας υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε για να βγάλουμε και νέα προϊόντα, τα οποία μας έχουν εισηγηθεί τις τελευταίες μέρες που είμαστε εδώ. Τα προϊόντα της Ελλάδας και της Κύπρου ξεχωρίζουν, έχουν ποιότητα, έχουν εμφάνιση και στηρίζονται στην υγιεινή διατροφή. Επομένως, ως Ελληνισμός μπορούμε να πετύχουμε πολλά σ' αυτό το βασικό στήριγμα της οικονομίας».
Ο Κώστας Μάστορας (ιδρυτής και ιδιοκτήτης των εταιρειών εισαγωγής και συσκευασίας ελληνικών τροφίμων και ποτών στην Αμερική, Titan και Optima Foods) σημείωσε ότι «συμμετέχουμε στην έκθεση για 24η φορά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στη φετινή έκθεση η ελληνική παρουσία είναι έντονη. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παρούσες με τα προϊόντα τους και με τους ανθρώπους τους που υπηρετούν με σεβασμό και μεράκι τα ελληνικά προϊόντα. Έχουμε καινούριες παρουσίες φέτος και καινοτόμα προϊόντα. Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει πλέον, όπως παλιά, μόνο αγροτικά προϊόντα. Για παράδειγμα, παρουσιάζουμε προϊόντα όπως είναι το παγωμένο τσάι του βουνού, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία, καθώς και το παγωμένο ελληνικό γιαούρτι. Τα τελευταία χρόνια, πείσαμε τον κόσμο ότι μπορεί να εμπιστεύεται αυτό που λέγεται "ελληνικό" και ότι είναι ανώτερο σε ποιότητα. Εμείς εδώ υπηρετούμε αυτή την ιδέα, παρουσιάζοντας στο αμερικανικό κοινό τη νοστιμιά και την ευλογία της ελληνικής Γης σε ωραίες συσκευασίες, σε μια δύσκολη στιγμή για τις εξαγωγές της Ελλάδας. Έτσι, βοηθάμε και τους παραγωγούς που απ' αυτούς εξαρτάται και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Γενέτειρα».
Αναφερόμενος στον τομέα των ελληνικών εξαγωγών, ο κ. Μάστορας υποστήριξε ότι «οι τελευταίοι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν για τις ελληνικές εξαγωγές δείχνουν σημαντική πτώση των ελληνικών εξαγωγών. Αυτό λοιπόν χτυπάει ένα καμπανάκι και λέει ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να καλέσει κάποιους ανθρώπους από εμάς που υπηρετούμε εδώ και πολλά χρόνια αυτό που λέγεται "εξαγωγές" από την Ελλάδα και "εισαγωγές" ελληνικών προϊόντων στην Αμερική και να συζητήσουμε όλες τις πτυχές και τα προβλήματα του θέματος. Υπάρχουν ακόμα πολλές παθογένειες στο ελληνικό σύστημα. Δεν θέλουμε τόσες πολλές διαδικασίες εξαγωγών. Πρέπει να υπάρξει απλοποίηση. Για παράδειγμα, τα τελωνεία δεν θα πρέπει να μας "τυραννάνε", δεν θα πρέπει να έχουν μια τόσο σχολαστική διαδικασία. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ο τομέας των εξαγωγών είναι εθνική υπόθεση και υπάρχουν τεράστια περιθώρια. Έχουμε πρωτογενή αγροτική παραγωγή, η οποία μπορεί να τριπλασιαστεί, αρκεί η πολιτεία να σκύψει πάνω μας, να δώσει την χρηματοδότηση που χρειάζεται για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει χρηματοδότηση για τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Αν δούμε άλλες χώρες και γειτονικές ξοδεύουν δεκαπλάσια χρηματικά ποσά και γι' αυτό έχουν μεγάλους αριθμούς στις εξαγωγές. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας».