«Η Μελβούρνη διαθέτει και επίσημα από χθες το μεγαλύτερο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στον κόσμο και αυτό σηματοδοτεί συμβολικά και πρακτικά ένα νέο πιο λαμπρό μέλλον για την ομογένεια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, στα εγκαίνια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Μελβούρνης.
Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα, από τον πολιτειακό πρωθυπουργό Ντένις Νάφθαϊν, παρουσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ντάνιελ 'Αντριους, πολλών υπουργών και βουλευτών, εκπροσώπων της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας, της ομογένειας και χιλιάδων συμπαροίκων.
Ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ που τέλεσε τον αγιασμό δήλωσε «βαθύτατα συγκινημένος» και έκανε έκκληση για ενότητα και στήριξη της Κοινότητας.
Ο πολιτειακός πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα του απόδημου Ελληνισμού και χαρακτήρισε το Κοινοτικό Μέγαρο, στο κέντρο της πόλης, «μεγάλο επίτευγμα του πολυπολιτισμού και παράδειγμα προς μίμηση».
Φανερή ήταν η συγκίνηση αλλά και η υπερηφάνεια των χιλιάδων ομογενών καθώς αντίκριζαν το κτίριο 15 ορόφων με τις γαλανόλευκες αποχρώσεις και τον περίφημο δισκοβόλο να διακρίνεται στα τζάμια του.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, είπε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Κοινότητά μας και για την παροικία μας. Το όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα. Το ταξίδι των Ελλήνων σε αυτή τη χώρα, όπου η πρώτη γενιά με τον ιδρώτα της, με τη σκληρή δουλειά της και τη μεγάλη προσπάθεια έθεσε τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή, αποδείχθηκε πως άξιζε. Σήμερα, με τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου, του νέου κτιρίου μας, αποδεικνύεται ότι η Κοινότητα και η παροικία μας έχουν γυρίσει σελίδα… έχουν περάσει σε μια περίοδο αναγέννησης….
Υπάρχει ωριμότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία, ενότητα μεταξύ των οργανώσεων, με την εκκλησία και συνεργασία μεταξύ της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς. Απόδειξη για αυτό είναι η συγκινητική, η μεγάλη υποστήριξη όλων προς την Κοινότητα. Χωρίς την υποστήριξή σας το έργο αυτό ποτέ δεν θα γίνονταν πραγματικότητα. Είναι ένα έργο για όλους μας, για όλη την παροικία.
Αυτό το κτίριο έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς προαναγγέλλει μια νέα αρχή για την Κοινότητα και την παροικία μας. Σήμερα ανοίγουμε τις πόρτες μας όχι μόνο στα μέλη της Κοινότητας, αλλά και σε όλη την παροικία, σε όλες τις εθνικότητες, σε όλους τους κατοίκους της Αυστραλίας. Το κτίριο αυτό, που στέκεται δίπλα μας είναι καθαρά ελληνικό.
Όταν περνάμε από το κέντρο της πόλης θα βλέπουμε τον δισκοβόλο πάνω στο γυάλινο εξωτερικό του, την αναπαράσταση του ζωοφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψή του, θα βλέπουμε αυτό το μοντέρνο κτίριο και θα νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια. Γιατί είναι το Ελληνικό Κέντρο, γιατί είναι η απόδειξη της ευημερίας και της προόδου στην παροικία μας».
Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι, τα σχεδόν 15 εκατομμύρια δολάρια που επένδυσε η Κοινότητα στο Ελληνικό Κέντρο αποτελούν επιβεβαίωση της επιμονής της στη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και της αφοσίωσής της στον πολυπολιτισμό. Στους τέσσερις από τους 15 ορόφους του Ελληνικού Κτιρίου θα στεγάζεται το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Ο κ. Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε την Ελλάδα που «σε καιρούς δύσκολους» στήριξε την Κοινότητα, την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας (πρόσφερε δυο εκατομμύρια δολάρια για το Κέντρο), την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας που πρόσφερε επίσης δυο εκατομμύρια δολάρια και ειδικότερα τον πρωθυπουργό Ντένις Νάπθαϊν και τους Μάθιου Γκάι και Νίκο Κότσιρα για τη συνεχή υποστήριξή τους. Το Εργατικό κόμμα που είχε υποσχεθεί τα δυο εκατομμύρια δολάρια όταν ήταν στην εξουσία και τον αρχηγό του Ντάνιελ 'Αντριου και τους Τζένη Μικάκου, Γιάννη Πανταζόπουλο και Φάνο Θεοφάνους για τη συνεχή υποστήριξή τους. Ευχαρίστησε ακόμα ονομαστικά το διοικητικό του συμβούλιο αλλά και όλους όσους ενίσχυσαν οικονομικά το όλο έργο και πρόσφεραν σημαντικές δωρεές.