Ανάμεσα σε δύο "συμπληγάδες", του πολέμου στην Ουκρανία και της διολίσθησης του ρουβλιού στη Ρωσία, που έχει ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών, βρίσκεται η ελληνική γούνα, με την κατάσταση στον κλάδο να είναι "πολύ δύσκολη", όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας", Ηρακλής Καλλισθένης.
Έτσι, ο κλάδος της γούνας έχει απολέσει σημαντικά σε επίπεδο τζίρου, ως και κατά 70%, όχι λόγω της ελληνικής κρίσης, αλλά επειδή "η κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία μας κόστισε σε πελάτες", επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.
Περαιτέρω, όπως ο ίδιος τόνισε, "στο Ντουμπάι (το οποίο επισκέπτονται πολλοί Ρώσοι) όπου η αγοραστική περίοδος διαρκεί από το Μάρτιο ως το Μάιο, μια πολύ καλή αγορά για την Καστοριά, οι επιπτώσεις κυμάνθηκαν στα ίδια ακριβώς επίπεδα, λόγω της πτώσης που είχε το ρούβλι”.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδέσμου αναφέρθηκε και στις δημοπρασίες του εξωτερικού, όπου οι Καστοριανοί για τα αρσενικά γουνοδέρματα είχαν συμμετοχή 10% έναντι 80% των Κινέζων και φέτος, όπως υπογράμμισε "το 98% το πήραν οι Κινέζοι και το 2% όλοι οι υπόλοιποι". "Όπως καταλαβαίνετε είπε ο κ Καλλισθένης χωρίς πρώτη ύλη πως θα δουλέψουν οι γουνοποιοί";
Παράλληλα, ο κ. Καλλισθένης μίλησε και για τη συμπεριφορά των τραπεζών που ενώ τα προηγούμενα χρόνια στέκονταν δίπλα στους γουνοποιούς φέτος, "δεν θέλουν ούτε να μας δουν ούτε να μας ακούσουν".
Στη ζοφερή όμως αυτή εικόνα, υπάρχει και μια αχτίδα φωτός, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου είναι οι φαρμαδόροι της Καστοριάς, "που πάνε καλά και οι τιμές τους είναι αρκετά καλές σε σχέση με πέρυσι".
Δημιουργείται Σχολή Γουνοποιίας στο ΤΕΙ Καστοριάς
Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Σχολής Γουνοποιίας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Νίκος Ασημόπουλος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλλισθένης, μετά από 30 χρόνια προσπαθειών "επιτέλους έγινε η αρχή". Εξέφρασε την ελπίδα το φθινόπωρο να γίνει η έναρξη. "Υπάρχει η γνώση ο εξοπλισμός και χώροι για μια τέτοια σχολή, Θα εξοικονομήσουμε και τα χρήματα, για να έχει η σχολή διάρκεια όχι για 1 ή 2 χρόνια", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ.Ασημόπουλος αναφέρθηκε στο σχεδιάγραμμα για το ΤΕΙ όσον αφορά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος της Δια Βίου Μάθησης, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τον κλάδο της γούνας, από την παραγωγή ως την τελική διαχείριση του προϊόντος. "Οι εκπαιδευόμενοι θα πάρουν πιστοποίηση. Η πιστοποίηση θα απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να πάρουν μια επιπλέον επιμόρφωση και σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για μια επιπλέον επιμόρφωση. Οι πτυχιούχοι θα παίρνουν μια διαφορετική βεβαίωση, θα πιστοποιούν επιπλέον γνώσεις. Θα παρέχεται πιστοποίηση ύλης και παραγωγικής διαδικασίας".
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος, καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων, Ευάγγελος Σίσκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "η πιστοποίηση που θα δίνεται θα είναι αναγνωρίσιμη από το κράτος, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και τα επαγγελματικά δικαιώματα θα είναι επιπέδου 4, ανώτερα από αυτά της μαθητείας, αναγνωρίσιμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.