Πρωτοποριακά προϊόντα από νανοϋλικά, τα οποία μπορούν να βρουν εφαρμογή σε παγκόσμιες τεχνολογίες και βιομηχανίες, αλλά και στην καθημερινότητα, είναι σε θέση να προωθήσει στην αγορά η Θεσσαλονίκη, μέσα από το τις πιλοτικές γραμμές παραγωγής που έχει συστήσει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών. Το Κέντρο λειτουργεί επίσημα από τον Ιανουάριο του 2015 στην περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία".
Σ' αυτό λειτουργούν ήδη δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής, Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων και Γραφενίου, ενός επαναστατικού διαφανούς και αγώγιμου υλικού, στην ανάπτυξη του οποίου επενδύουν -μέχρι στιγμής- πολλά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, καθώς η χρήση του μπορεί να "μικρύνει" τις σημερινές ηλεκτρονικές διατάξεις σε συσκευές, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους. Η πιλοτική παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου ετοιμάζεται και μία τρίτη γραμμή παραγωγής και πάλι για την ανάπτυξη εύκαμπτων οργανικών υλικών, αλλά με διαφορετική τεχνολογία.
Τους επόμενους μήνες θα παραχθούν, πιλοτικά, εύκαμπτα υποστρώματα σε μορφή ρολών, στο πλαίσιο του προγράμματος Smartonics, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή σε οργανικά φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, ξεκινά η εφαρμογή για τα εύκαμπτα συστήματα φωτισμού, OLED, με τη μορφή εύκαμπτου πλαστικού φιλμ φωτισμού που θα αντικαθιστά τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Η πιλοτική παραγωγή θα είναι δοκιμαστική, αρχικά σε μικρές διαστάσεις και αργότερα σε μεγαλύτερες, με στόχο βιομηχανικοί φορείς να τα ενσωματώσουν σε συγκεκριμένες χρήσεις και να ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευσή τους.
Η δεύτερη πιλοτική γραμμή παραγωγής αφορά την ανάπτυξη Γραφενίου (στρώμα από άτομα άνθρακα), ενός πρωτοποριακού υλικού, που είναι οπτικά διαφανές, αλλά διαθέτει μεγάλη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα και μπορεί να αντικαταστήσει τα ηλεκτρόδια στις ηλεκτρονικές συσκευές, δίνοντας τη δυνατότητα για λεπτότερες ηλεκτρονικές διατάξεις σε οθόνες τηλεοράσεων, κινητών τηλεφώνων, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακούς επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά.
"Είμαστε περήφανοι για την πιλοτική γραμμή παραγωγής γραφενίου, καθώς είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο να παραχθεί ένα ομοιογενές τέτοιο προϊόν σε μεγάλες διαστάσεις, για παράδειγμα των 15 εκατοστών. Είναι δύσκολο να πετύχει κανείς την παραγωγή γραφενίου, περίπου 10 εκατοστών, όσο σχεδόν το μέγεθος ενός κινητού, καθώς πρέπει να ενώσει πολλά κομμάτια του συγκεκριμένου υλικού" αναφέρει ο Αργύρης Λασκαράκης, φυσικός με εξειδίκευση στα Οργανικά Ηλεκτρονικά του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Πολλά ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν στραφεί τελευταία στην παραγωγή του γραφενίου, με ελάχιστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα γύρω από το "μαγικό υλικό" με περίπου ένα δισεκατομμύριο.
Εμπορικές προοπτικές
Σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων νανοτεχνολογίας στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, ερευνητές και εκπρόσωποι εταιρειών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την προώθησή τους σε βιομηχανική παραγωγή και υποστηρίζουν ότι καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες εντός και εκτός Ελλάδας.
"Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να υπάρξουν χρηματοπιστωτικές ευκαιρίες, ώστε να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα, να δημιουργηθούν δουλειές και να βγουν στην αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μία πρώτη γεύση θα έχουμε στο συνέδριο Νανοτεχνολογίας που θα φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη σε ένα μήνα και θα συμμετάσχουν τέτοιοι επενδυτές" ανέφερε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Στέλιος Λογοθετίδης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Organic Electronic Technologies (μία εκ των συνεργατών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας) Βασίλη Μάτσκο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη βιομηχανική παραγωγή και καταναλωτικά προϊόντα νανοτεχνολογίας, ωστόσο, οι αγορές βρίσκονται στο παρά πέντε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οργανικά φωτοβολταϊκά με την μέθοδο εκτύπωσης. Κατά τον ίδιο,περισσότερες δυνατότητες εκμετάλλευσης φαίνεται να υπάρχουν στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. "Δε νιώθουμε καθόλου πίσω στις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς, έχουμε ερευνητικές δυνατότητες και γνώση και πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά. Η ελληνική αγορά δεν αποκλείεται από την παραγωγή τέτοιων προϊόντων, ωστόσο οι συγκυρίες δεν την ευνοούν ιδιαίτερα, τόσο επειδή είναι δύσκολη η χρηματοδότηση όσο και επειδή δεν έχει παράδοση υποδοχής τέτοιων επενδύσεων" δήλωσε.
Πρόσφατα έχει συσταθεί στην Ελλάδα ο φορέας HOPE - A (Hellenic Organisation for Printing Electronics), που στόχο έχει την προώθηση των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και εταιρειών Νανοτεχνολογίας στην παγκόσμια αγορά και στην ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών.