'Άποψη, μόδα, ανάγκη ή όλα μαζί έχουν συντελέσει η ανταλλαγή και η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι να κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών.
Πριν από λίγα χρόνια το να φορέσει κάποιος μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ ήταν ντροπή. Σήμερα είναι ανάγκη και γιατί όχι και μόδα!
Τα νέα δεδομένα στην οικονομίας φέρνουν την αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το σόπινγκ. Αλήθεια πικρή, που όμως δεν πρέπει να μειώνει την αγάπη μας για κάθε τι όμορφο, προσεγμένο και ιδιαίτερο. Χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο, καλοί πληροφοριοδότες κι εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες νέων και δημιουργικών ανθρώπων, αφού στην αγορά εμφανίζονται όλο και πιο πολλά καταστήματα που προτείνουν πρωτότυπες λύσεις που δεν επιβαρύνουν τόσο τον οικονομικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών σε ένδυση και υπόδηση, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν την γκαρνταρόμπα με επώνυμα και ποιοτικά ρούχα.
Στην Ελλάδα η ανταλλαγή και η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι τα τελευταία χρόνια και με την έναρξη της κρίσης κερδίζει συνεχώς την προτίμηση των καταναλωτών. Τα ρούχα που έχουν τη δική τους ιστορία χαρίζονται ή πωλούνται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές και προτιμώνται ως καίρια απάντηση στην οικονομική κρίση και την τσιμπημένη τιμή των ρούχων «του κουτιού». Είναι φθηνά, είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθότι αποτρέπουν την εκτεταμένη αγορά ρούχων, βρίσκονται σε ποικιλία αλλά το καθένα είναι μοναδικό, εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα στους ενδυματολογικούς συνδυασμούς, ενώ δεν κινδυνεύουν να μαζέψουν στο πλύσιμο!
Και το πλέον εντυπωσιακό σε μαγαζιά από δεύτερο χέρι μπορείς να ανακαλύψεις κρυμμένους «θησαυρούς», όπως ρούχα επώνυμων οίκων μόδας ή βίντατζ κομμάτια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση, ενώ έχεις την ευκαιρία να τακτοποιήσεις τη ντουλάπα σου χαρίζοντας ή ακόμα και πωλώντας ρούχα που πιάνουν άσκοπα χώρο.
Εδώ και καιρό τα καταστήματα μεταχειρισμένων έχουν πάψει να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς πλέον ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλες τις περιοχές της χώρας, λαϊκές και μη.
Βέβαια η τάση με τα ρούχα από δεύτερο χέρι στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες πριν. Η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το 'Αμστερνταμ, αλλά και πολλές άλλες μητροπόλεις του κόσμου έχουν μία πληθώρα καταστημάτων με ρούχα από δεύτερο χέρι.
Ό,τι πάρεις με το κιλό
Μια ανερχόμενη τάση είναι και τα μεταχειρισμένα ρούχα με το κιλό. Τέτοια καταστήματα λειτουργούν στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και στην Αγγλία, εδώ και δεκαετίες. Αυτό το είδος εμπορίου ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, με μοναδικό σκοπό να προσφέρει στους καταναλωτές την ευκαιρία να ντυθούν φθηνά. Τα συναντάμε συνήθως σε μικρά συνοικιακά μαγαζιά ή στις λαϊκές αγορές. Όπως γίνεται κατανοητό και από το όνομά του, η τιμολόγηση γίνεται με το κιλό.
Ιστορία
Το παγκόσμιο εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης έχει μια μακρά ιστορία. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, τα μεταχειρισμένα ενδύματα ήταν ένας σημαντικός τρόπος για την απόκτηση ρούχων. Με την εκβιομηχάνιση, τη μαζική παραγωγή και την αύξηση των εισοδημάτων το ευρύ κοινό βρέθηκε στη θέση να αγοράσει καινούργια και όχι από δεύτερο χέρι, ρούχα.
Στα χρόνια της αποικιοκρατίας ξεκίνησαν να εμφανίζονται και τα πρώτα φιλανθρωπικά «καταστήματα» ρούχων για την ένδυση και υπόδηση των φτωχών.
Από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εμπόριο με ρούχα από δεύτερο χέρι είχε αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μεταχειρισμένα ρούχα άρχισαν να εξαπλώνονται στις αναπτυγμένες χώρες μαζί με την περιβαλλοντική συνείδηση αφού θεωρούνται ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον και σταδιακά έγιναν μόδα. Με την εμφάνιση του ίντερνετ το διαδικτυακό εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.