Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά θα αξιοποιηθούν για «σούπερ» τροφές χάρη σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα



Αθήνα - (Ανταπόκριση Παύλος Δρακόπουλος)

  Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά.

   Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.

   Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.

   Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με κινεζικούς φορείς, πανεπιστήμια και εταιρείες, για μια πιθανή αντίστοιχη αξιοποίηση κινεζικών φυτών. Ήδη έχει γίνει επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα και ανταλλαγή δειγμάτων φυτών και μούρων.

         Η σχετική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε σε ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την οποία οργάνωσαν οι εταιρείες Βιορύλ ΑΕ και Πάξμαν ΕΠΕ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα. 

   Όλοι οι αυτοί οι φορείς συνεργάσθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς ερευνητικού έργου, το οποίο εντάχθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας, συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και βαίνει στην ολοκλήρωσή του αυτόν τον μήνα.

   Οι ερευνητές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μελέτησαν -και συνεχίζουν να μελετούν- τις δραστικές ουσίες και τα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές (ακόμη και αντικαρκινικές) ιδιότητες, όπως το θρούμπι, η ρίγανη, το δίκταμο και τα κράνα. Οι ουσίες αυτές θα χρησιμοποιηθουν ως συστατικά σε τρόφιμα (σνακ, 'ντρέσινγκ' για σαλάτες, αναψυκτικά, χυμούς κ.α.), που θα βελτιώνουν την υγεία.

   Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση, στην Ελλάδα καταγράφεται στον πρωτογενή τομέα μια στροφή στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αλλά η μεγάλη πρόκληση θα είναι να υπάρξει επίσης η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου βιομηχανικού κλάδου, ο οποίος θα παράγει και θα εμπορεύεται τα νέα καινοτομικά προϊόντα που θα ενσωματώνουν αυτά τα φυτά.

   Κάτι τέτοιο, τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου Ιωάννης Κουρκουτάς, επίκουρος καθηγητης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), θα βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ήδη εκκρεμεί μία -προς το παρόν μη κατονομαζόμενη- πατέντα (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τη χρήση αιθέριων ελαίων σε τρόφιμα.

   Όπως ανέφερε ο δρ Δημήτρης Τσιμογιάννης του ΕΜΠ, μέχρι σήμερα η μικρή ελληνική βιομηχανία αρωματικών φυτών δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική, επειδή παράγει μόνο αιθέρια έλαια, πετώντας το υπόλοιπο φυτό, ενώ θα μπορούσε να το αξιοποιεί, κάτι που θα επιδιωχθεί στο μέλλον με την παραγωγή και εκχυλισμάτων.

         Η δρ Σταυρούλα Βεκιάρη του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» τόνισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ελλάδα γι' αυτές τις εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες που οδηγούν σε «υπερ-τροφές» και ανέδειξε ιδιαίτερα τα οφέλη για την υγεία των μούρων (ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μύρτιλα, βατόμουρα, κράνα κ.α.), χάρη στις πολυφαινόλες, τα ωμέγα-λιπαρά οξέα, τις φυτικές στερόλες, τα μέταλλα κ.α. που περιέχουν. Από τις έως τώρα μελέτες, προκύπτει ότι τα κράνα έχουν την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα μύρτιλα είναι τα πιο πλούσια σε φλαβονοειδή.

         Η Γρηγορία Μητροπούλου του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ παρουσίασε στοιχεία για την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων και εκχυλισμάτων των αρωματικών φυτών. Όπως διαπιστώθηκε, σε συνθήκες δωματίου ένας συμβατικός χυμός ντομάτας, αρχίζει να αλλοιώνεται λόγω μικροοργανισμών μετά από τρεις μέρες, ενώ όταν περιέχει αιθέρια έλαια, η αλλοίωση ξεκινά μετά από πέντε μέρες (και μετά από δέκα μέρες, αν ο χυμός βρίσκεται στο ψυγείο). Το συμπέρασμα, όπως τόνισε, είναι ότι η προσθήκη αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων στα τρόφιμα θα συμβάλει στην προστασία τους από μύκητες και άλλα μικρόβια.

         Η Ελένη Φίτσιου (ΔΠΘ) μελέτησε την επίδραση αιθέριων ελαίων ελληνικής και τουρκικής ρίγανης και του χυμού από κράνα σε κύτταρα στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που φαίνεται να βοηθά στην χημειοπρόληψη του καρκίνου. Φαίνεται επίσης ότι τα εν λόγω αιθέρια έλαια επιδρούν στα επίπεδα έκφασης των γονιδίων και έχουν αντιπολλαπλασιαστική δράση στα κύτταρα.

         Την πιθανή αντικαρκινική δράση των ίδιων αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων, ιδίως για γαστρεντερικούς καρκίνους, επιβεβαίωσε και η έρευνα σε ποντίκια της Αγγελικής Τιπτιρή-Κουρπέτη (ΔΠΘ), η οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν μια αντινεοπλασματική δράση.

         Η καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΕΜΠ Βασιλική Ωραιοπούλου τόνισε ότι θα συνεχισθούν τα πειράματα με στόχο να ενσωματωθούν τα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα σε τρόφιμα (λάδι, σνακ, σάλτσες κ.α.), έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων και να δημιουργηθούν νέες υγιεινές «λειτουργικές» τροφές.

   Η χημικός μηχανικός Αντιγόνη Ωραιοπούλου της Βιορύλ ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Η εταιρεία ήδη έχει προχωρήσει σε πιλοτική παραγωγή και μελετά την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των φυτών για νέα τρόφιμα. Η Βιορύλ ΑΕ είναι ελληνική χημική βιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1946 από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και σήμερα έχει ηγετική θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά της αρωματοποιίας και της βιοτεχνολογίας.

         Η Πάξμαν ΕΠΕ έχει μονάδα στη ΒΙΠΕ Πάτρας και παράγει πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες αναψυκτικών και τροφίμων. Ενδιαφέρεται για τη δημιουργία γαλακτωμάτων με αιθέρια έλαια και ήδη έχει κάνει σχετικές δοκιμές.

  


  



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία