|
| | | |
...αλλά και περηφάνια για τους σημερινούς Ελληνοαμερικανούς που διαπρέπουν στις ΗΠΑ
Πικρές θύμησες στο "Νησί τών Δακρύων" για τους πρώτους ΄Ελληνες μετανάστες
Νέα Υόρκη
Στο νησί των δακρύων, ανάμεσα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και στοιβαγμένες βαλίτσες που συμβολίζουν τα δάκρυα και τις ελπίδες εκατομμυρίων μεταναστών, εκεί που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αντάμωσαν τη μοίρα τους, συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες του ελληνικού κόσμου της Αμερικής για να τιμήσουν στρατιές προγόνων τους που πέρασαν από τον έλεγχο του νησιού Έλις και να χειροκροτήσουν τους σημερινούς ομογενείς που διαπρέπουν και λάμπουν στην αμερικανική κοινωνία.
Στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου Μετανάστευσης του "Έλις Άιλαντ", απέναντι από το Άγαλμα της Ελευθερίας, διοργανώθηκε μια συγκινητική τελετή για την απονομή των "ελληνικών Όσκαρ" που φέρουν τον τίτλο "Gabby Awards" (Greek American Best and Brightest of the Year) σε Ελληνοαμερικανούς που διακρίνονται σε διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν η δεύτερη φορά που απονεμήθηκαν τα συγκεκριμένα βραβεία. Η πρώτη τελετή είχε γίνει στο Σικάγο το 2009 με την ευκαιρία των 15χρονων εορτασμών του ελληνοαμερικανικού περιοδικού (Greek American Magazine) και η επιλογή των υποψηφίων και νικητών γίνεται κατόπιν ψηφοφορίας από τον κόσμο.
Η ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδη και ο σχεδιαστής μόδας Τζον Βαρβάτος παρουσίασαν τους υποψηφίους στην κατηγορία "Παραστατικές Τέχνες" που ήταν ο ηθοποιός Ζαχ Γαλιφιανάκης, ο ηθοποιός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Μαρούλης και η ηθοποιός - κωμικός Τίνα Φέι. Νικητής ήταν ο νεαρός Μαρούλης.
Ο ηθοποιός Τζον Άνιστον, πατέρας της Τζένιφερ Άνιστον, παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Πολιτική και Δημόσια Υπηρεσία" που ήταν η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο επενδυτής που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Μέιντοφ, Χάρι Μαρκόπουλος. Νικήτρια ήταν η Ολυμπία Σνόου.
Ο πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και παραγωγός Σιντ Γκάνης παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Επιστήμες και Ιατρική" που ήταν ο χειρούργος μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Τζάκης, ο ιδρυτής του "X Prize Foundation" Πίτερ Διαμαντής και ο νευροχειρούργος Τζον Γκολφίνος. Νικητής ήταν ο δρ. Τζάκης.
Η φημισμένη ενδυματολόγος Πατρίσια Φιλντ παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Τέχνες, Πολιτισμός και ΜΜΕ" που ήταν ο πρόεδρος για "μικρές τηλεοπτικές σειρές" στο HBO Κάρι Ανθόλης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αριάννα Χάφινγκτον και ο βραβευμένος με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ “The Cove” Λούης Ψυχογιός. Νικητής ήταν ο κ. Ψυχογιός.
Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών Ντέιβιντ Χόρνερ παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία στην "Εκπαίδευση" που ήταν η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Davis Λίντα Κατέχη, ο καθηγητής μαθηματικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Τζορτζ Καφκούλης και ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) Νικόλας Οικονομίδης. Νικήτρια ήταν η κ. Κατέχη.
Η γνωστή σεφ Κατ Κόρα (Κατερίνα Καραγκιόζη) παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Αθλητισμός" που ήταν ο παίχτης της ομάδας μπέιζμπολ "Baltimore Orioles" Νίκος Μαρκάκης, ο πρώην αθλητής του επαγγελματικού πρωταθλήματος χόκεϊ επί πάγου Κρις Τσέλιος και ο ιδρυτής - πρόεδρος της μεγάλης αθλητικής εταιρίας "Monumental Sports & Entertainment" Τεντ Λεονσίς. Νικητής ήταν ο Κρις Τσέλιος.
Η δημιουργός του Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο Χέλεν Αλεξάντερ παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Προβολής του Ελληνισμού" που ήταν υποψήφιοι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ και ο οργανισμός υποτροφιών "Pan Hellenic". Νικητής ήταν η ΑΧΕΠΑ με πρόεδρό της το Νίκο Καρακώστα.
Ο Τόμας Μπελέσης παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Επιχειρήσεων και Ψυχαγωγίας" που ήταν ο πρόεδρος της "Fox Filmed Entertainment" Τζέιμς Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της "JP Morgan Chase Bank" Τζέιμ Ντίμον και ο σχεδιαστής ανδρικής μόδας Τζον Βαρβάτος. Νικητής ήταν ο Τζέιμς Γιαννόπουλος.
Ο εμπνευστής της ιδέας για τα βραβεία "Gabby", βασικός οργανωτής της τελετής, εκδότης του ελληνοαμερικανικού περιοδικού και ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Οργανισμού (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί και αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό στην Αμερική) Γκρέγκορι Πάππας, παρουσίασε τους υποψηφίους στην κατηγορία "Φιλανθρωπία" που ήταν υποψήφιοι ο Πίτερ Πίτερσον ιδρυτής του ομώνυμου φιλανθρωπικού οργανισμού, ο Πίτερ Καραμάνος ιδρυτής και πρόεδρος οργανισμού "Carolina Hurricanes" και ο Τζορτζ Μπεχράκης, πρόεδρος της "Gainesborough investments». Νικητής ήταν ο Πίτερ Καραμάνος.
Η επιμελήτρια του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Χέλεν Εβανς παρουσίασε και απένειμε το τιμητικό βραβείο "Lifetime Achievement" στον διεθνούς φήμης πρωτοπόρο στη δεκαετία του '60 στην τεχνική του νέον, καλλιτέχνη Στίβεν Αντωνάκος, ο οποίος σε ηλικία τεσσάρων ετών είχε περάσει από το νησί Έλις.
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη παρουσίασε και απένειμε επίσης το τιμητικό βραβείο "Lifetime Achievement" στον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτη και Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μιχάλη Δουκάκη.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι νεαροί επιχειρηματίες Τζορτζ Λογοθέτης και Μάνος Σηφάκης, οι οποίοι τόνισαν και την ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας σ' αυτές τις "δύσκολες στιγμές" που περνά η χώρα μας.
Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος συμμετείχε η Γλυκερία με το συγκρότημα "Τρίφωνο". Ερμήνευσαν το "Τραγούδι της Ξενιτιάς" του Μίκη Θεοδωράκη (με νέα διασκευή από το Νίκο Κουρουπάκη). Η Μελίνα Ασλανίδου με το Γιώργο Λιάνο το τραγούδι "Μη μου θυμώνεις μάτια μου", ενώ η Γλυκερία έκλεισε την τελετή με το τραγούδι "Διασπορά", αφιερωμένο στους Έλληνες μετανάστες.
Εικόνες της μετανάστευσης μετέφεραν οι ηθοποιοί και τραγουδιστές Εμμανουήλ Αύρας, Γρηγόρης Ψωμάς, Θίο Αλεξάντερ, Ανθούλα Κατσιματίδη και ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Γαϊτάνης.
Τα βραβεία φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης Konstantino.
Παρουσιάστριες της τελετής ήταν οι δημοσιογράφοι Άννα Νταβλάντη και Λώρα Έβανς Μανάτου.
Στο δείπνο που ακολούθησε παρέστη ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, τους βραβευθέντες και όλους τους υποψηφίους για τα βραβεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος και ο λαός της Ελλάδας δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ την αγάπη και την στήριξη που προσφέρει πάντα ο Ελληνισμός της Αμερικής στην πατρίδα μας, αλλά κυρίως για το έργο και τις επιτυχίες τους στον πολιτισμό, τις τέχνες και στην ανθρωπιά.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην τελετή η γενική πρόξενος Άγη Μπαλτά και ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος και την Κύπρο η γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού. Ανάμεσα στους εκατοντάδες θεατές ήταν αρκετά άλλα γνωστά ονόματα που διαπρέπουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στις ΗΠΑ, αλλά και στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο της χώρας.
|
|
|
|
ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!
|
Όλα τριγύρω
αλλάζουνε και όλα
στα ίδια μένουν...
ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία».
Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με
την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια
έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την
αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να
την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων
- εραστών και της εξουσίας...
ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του
80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και
πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης,
σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα
το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής
μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε
θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο
τόπος και εκείνη η γενιά.
ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές
«μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις
ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον
περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που
χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών
ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα
ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της
...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που
βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι
στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους,
για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως
της όποιας εκλογικής αναμέτρησης...
ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν
δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον
από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία
επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα
κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν
υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική
σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική
εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι
σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που
ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι
πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που
...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων»
ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον
δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν
παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για
δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει...
ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια
και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. ¶ραγε τι ζητούσα και
γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που
είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την
δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του
Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής
τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι
περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους
«τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές
τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...
|
Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας
|
Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>
|
|
|
|
|