Αυτές τις μέρες, στη Σκιάθο στρώνουν κόκκινα χαλιά, στο Πήλιο ετοιμάζουν τα παραδοσιακά καταλύματα και στην Καστοριά οι σεφ φτιάχνουν το μενού για μια ειδική βραδιά γευσιγνωσίας. Στην Καβάλα, ένας ιερέας αναλαμβάνει το ρόλο του κήρυκα εθελοντισμού και στην Αλεξανδρούπολη, τα παιδιά ετοιμάζουν πλεκτά βραχιολάκια για τους υψηλούς καλεσμένους που περιμένουν. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ενώ τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, εθελοντές και ξενοδόχοι μιλούν με ενθουσιασμό γι αυτό που περιμένουν να ζήσουν και να προσφέρουν: μια εμπειρία ζεστασιάς για τους αθλητές των Special Olympics, που θα φιλοξενήσουν στις πόλεις τους από τις 20 ως τις 24 Ιουνίου.
Ούγγροι αθλητές θα μείνουν στην Καβάλα, Τσέχοι στο Μούρεσι του Πηλίου, Βρετανοί στη Σκιάθο, Μαλαισιανοί στην Καστοριά, Βούλγαροι στις Φέρες, Ρώσοι στην Αλεξανδρούπολη και Κροάτες στη Θάσο. Οι εκπρόσωποι των πόλεων "Αμφιτρύων", που θα φιλοξενήσουν τις διεθνείς αντιπροσωπείες, μιλούν για μια συναρπαστική εμπειρία και για μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν με το κίνημα των Special Olympics το αίσθημα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, που να μην μπορούν να ξεπεραστούν.
"Από τις εκδηλώσεις μας, 'ξεχωρίζει' το θεατρικό Γουτού Γουπατού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με ήρωα ένα άτομο με αναπηρία, το οποίο μας διδάσκει ότι το διαφορετικό δεν είναι απαραιτήτως ούτε περίεργο ούτε παράξενο", λέει η υπεύθυνη της διοργάνωσης από την πλευρά του Δήμου Σκιάθου, Παναγιώτα Διολέτα.
Η παράσταση θα δοθεί από τους μαθητές του Γυμνασίου του νησιού, την Τρίτη 21 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ενώ οι 230 φιλοξενούμενοι από τη Βρετανία θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να απολαύσουν τις γεύσεις της περιοχής, να παίξουν παιχνίδια με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, να επισκεφτούν το νησί Τζουγκριά και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς με το Σύλλογο Γυναικών και να φάνε βραδινό στο σπίτι του εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνου.
Λίγο μακρύτερα, στο Πήλιο, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου θα υποδεχτεί 70μελή αντιπροσωπεία από την Τσεχία, ενώ 52 αθλητές και αθλήτριες με τους προπονητές τους από την Μαλαισία θα φιλοξενήσει ο δήμος Καστοριάς. "Διοργανώνουμε βραδιά γευσιγνωσίας, εκδήλωση παραδοσιακών χορών, συναυλίες με την παιδική χορωδία του Δήμου και νεανικά συγκροτήματα, αλλά και ξεναγήσεις στη Σπηλιά του Δράκου, το λιμναίο οικισμό, τη λίμνη μας, τις βυζαντινές εκκλησιές, και τα μουσεία μας", αναφέρει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Καστοριάς, Ειρήνη Μισκία.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με γνωριμία με την εθνική ομάδα κωπηλασίας, που βρίσκεται στην περιοχή για την προολυμπιακή προετοιμασία και με επιδείξεις τάε-κβο-ντο και ξιφασκίας.
Το κλίμα από την Καβάλα και τη Θάσο, όπου θα φιλοξενηθούν αντίστοιχα 350 και 100 άτομα, μας μεταφέρει ο κήρυκας εθελοντισμού, πατήρ Απόστολος Καβαλιώτης, εκπαιδευτικός και εθελοντής του ΟΗΕ. "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα της ευαισθητοποίησης του κόσμου απέναντι στην αναπηρία. Μέχρι στιγμής έχει γίνει καταπληκτική δουλειά, ενδεικτική της οποίας είναι η προσφορά της φιλοξενίας από εκπροσώπους του οικονομικού κόσμου της περιοχής, σε μια εποχή οικονομικού μαρασμού και πολλών αμφισβητήσεων", σημειώνει και τονίζει με νόημα ότι "η διάδοση της ιδέας της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ανθρώπων με αναπηρία είναι δείγμα πολιτισμού καθώς τα άτομα αυτά δεν επιθυμούν τον οίκτο αλλά τη ζεστασιά της ψυχής".
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της φιλοξενίας στην περιοχή, αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά και βόλτα στην Καβάλα για τη γνωριμία με τους ανθρώπους της πόλης.
Εξάλλου, στην Αλεξανδρούπολη και τις Φερές, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν αρκετό καιρό πριν, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους. "Εδώ και τρεις μήνες διοργανώναμε μια εκδήλωση κάθε εβδομάδα, ώστε να υπάρχει διαρκώς ένας διάλογος για το θέμα", υπογραμμίζει η συντονίστρια της οργανωτικής επιτροπής για την περιοχή, Ευαγγελία Κοσμαδάκη.
Στις εκδηλώσεις αυτές πρωτοστάτησε η νεολαία, μέσα από δενδροφυτεύσεις, ενημερώσεις στα σχολεία, εκθέσεις ζωγραφικής και πηλοπλαστικής, με έργα μαθητών και συνεργασίες με ειδικά σχολεία.
Κατά το χρονικό διάστημα από τις 20 ως τις 24 Ιουνίου, οι 331 φιλοξενούμενοι της Αλεξανδρούπολης και οι 26 των Φερών, θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν λάτιν, τάνγκο και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και να παίξουν στην παραλία, να πιουν τον καφέ τους στα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου και να τραγουδήσουν με το Θρακιώτη καλλιτέχνη Χάρη Αηδονίδη.
Σε όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας, οι προετοιμασίες των αθλητών των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 θα γίνονται στις αθλητικές υποδομές των πόλεων "Αμφιτρύων". Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα εντατικές είναι και οι ετοιμασίες των πόλεων που θα υποδεχτούν την ολυμπιακή φλόγα, η οποία ξεκίνησε, σήμερα, τη διαδρομή της από τον Ιερό Βράχο της Πνύκας. "Η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί τη Φλόγα της Ελπίδας στις 15 Ιουνίου, σε μια από τις τρεις διαδρομές που θα ακολουθήσει. Σε μια σεμνή τελετή, οι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν το φως της από την παραλία μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα παρουσιαστεί πολιτιστικό πρόγραμμα", επισημαίνει η αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Πασχαλίδου.
Λίγο πριν η Ελλάδα φιλοξενήσει το παγκόσμιο γεγονός των Special Olympics, από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου στην Αθήνα, οι πόλεις "Αμφιτρύων"- και όχι μόνο- ετοιμάζονται να ζήσουν μαζί με τις διεθνείς αποστολές το πνεύμα της νίκης. Ένα τέτοιο ελπιδοφόρο μήνυμα, επίκαιρο όσο ποτέ στους καιρούς που ζούμε, μεταφέρει από καρδιάς και η Παναγιώτα Διολέτα από τη Σκιάθο: "ό,τι και να συμβαίνει, εμείς στο νησί συνηθίζουμε να λέμε μια φράση, δανεισμένη από τους ναυτικούς: λέμε 'αγάντα', που σημαίνει πάμε πάντα μπροστά".