Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ομογένεια

Άρθουρ Γιαννακόπουλος: Ο 80χρονος Έλληνας σεφ που διαπρέπει στην Αυστραλία

 



Κείμενο Βίκυ Χριστοπούλου

Στα 20 του έφυγε από τον τόπο καταγωγής του, τις Αμυγδαλιές Ηλείας, και πήρε το πρώτο καράβι που βρήκε για το Σίδνεϊ. Από εκεί πήγε βόρεια της Αυστραλίας στην περιοχή Κουίνσλαντ και ξεκίνησε ένα δεύτερο ταξίδι, αυτήν τη φορά στο χώρο της μαγειρικής. Εξηνταδύο χρόνια έχουν περάσει από τότε, αλλά ο Άρθουρ Γιαννακόπουλος αρνείται να κρεμάσει ακόμα την ποδιά του, διδάσκοντας έτσι στους Αυστραλούς τι θα πει ελληνικό μεράκι.

Μια από τις πρώτες του δουλειές ήταν να φτιάχνει καπουτσίνο στην Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ αργότερα έπιασε δουλειά σε δύο από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της περιοχής, το Kabana και το Olims. “Όντας ανύπαντρος πατέρας τριών παιδιών, έπιανα όσες δουλειές μπορούσα, δούλευα ακόμη και βράδια αφού ολοκλήρωνα τις πρωινές μου βάρδιες. Τελικά έγινα σεφ στο ξενοδοχείο Carousel στο προάστιο Kangaroo Point, όπου και δούλεψα για 30 χρόνια. Αμέσως μετά δούλεψα ως σεφ για 20 χρόνια στο Admiralty Motel”, είπε ο Άρθουρ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Restaurant & Catering μιλώντας για την πορεία του.

Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται για το Garnishes Catering. Η ημέρα του είναι ιδιαίτερα κουραστική. Παρά τα 80 του χρόνια, σηκώνεται κάθε μέρα στις 5 το πρωί για να προετοιμάσει τις πιατέλες με τα φρούτα, να μαγειρέψει και να προετοιμαστεί για το υπόλοιπο της μέρας. Το μυστικό της πολυετούς καριέρας του; “ Σε αυτήν τη βιομηχανία, θα πρέπει να είσαι αφιερωμένος στη δουλειά. Δεν μπορείς απλά να περιπλανάσαι”, δηλώνει. “Η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω σε όποιο νέο ξεκινά τώρα στο χώρο είναι να είναι αξιόπιστος και να δουλεύει σκληρά. Μην κοιτάς το ρολόι. Ξεκίνα νωρίς εάν χρειάζεται και εάν πρέπει να μείνεις μέχρι αργά, αυτό να κάνεις. Σε αυτό το παιχνίδι, δεν υπάρχει ώρα λήξης και ώρα εκκίνησης- πρέπει απλά να τελειώσεις τη δουλειά”, συνεχίζει.

Όπως είναι φυσικό ένας άνθρωπος με τόσο μεγάλη καριέρα, έχει δει από πρώτο χέρι τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο χώρο. “Όταν πρωτοξεκίνησα, τα περισσότερα εστιατόρια σέρβιραν μια μεγάλη μπριζόλα σε ένα πιάτο με τρία λαχανικά: πατάτες, κολοκύθα και αρακά. Οι πατάτες και η κολοκύθα ήταν πάντα σε μορφή πουρέ και τα μπιζέλια δεν ήταν ούτε φρέσκα ούτε καν κατεψυγμένα. Τα παίρναμε αποξηραμένα σε μεγάλες σακούλες και έπρεπε να τα μουλιάσουμε για 24 ώρες πριν τα μαγειρέψουμε”, λέει ο ίδιος. “Η βιομηχανία έχει σίγουρα αλλάξει τα τελευταία 60 χρόνια”, καταλήγει.

Το σημαντικό είναι ότι παρά τα όσα χρόνια έχουν περάσει, ο Άρθουρ συνεχίζει να λατρεύει τη δουλειά του και να ανυπομονεί κάθε πρωί να πάει σε αυτήν. Ίσως τελικά και αυτό να είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας του και η αιτία πίσω από το πλατύ του χαμόγελο. “Αγαπώ αυτό που κάνω και μου αρέσει που πέρασα μια ολόκληρη ζωή μαγειρεύοντας και ταΐζοντας κόσμο”, λέει χαρακτηριστικά. Όσο για τα μελλοντικά του πλάνα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει να πάρει σύνταξη. “Θα κάνω τη δουλειά μου μέχρι να μου πουν ‘Φύγε από εδώ. Δεν θέλουμε να σε βγάλουμε εμείς έξω, οπότε καλύτερα να φύγεις μόνος σου’. Φυσικά, είναι όλοι υπερβολικά καλοί για να συμβεί αυτό ποτέ”.

Πηγή olivemagazine.gr

Κεντρική φωτογραφία: Glenn Hunt



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία