Η ζωή δεν τελειώνει όταν η γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι, το 2030, πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια γυναίκες θα βρίσκονται στην ηλικία, άνω των 50 ετών.
Ο καλύτερος σύμμαχος των γυναικών σε αυτή τη φάση της ζωής τους είναι η σωστή πληροφόρηση ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Χριστοδουλάκος, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες πρέπει να αποβάλλουν τον «αδικαιολόγητο τρόμο» για χορήγηση της ορμονικής θεραπείας και να απευθυνθούν στους ειδικούς, οι οποίοι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και να απαντήσουν σε κάθε ερώτησή τους, ώστε να ενημερωθούν σωστά για τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και τη διαθεσιμότητα θεραπευτικών σχημάτων, καθώς το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η παραπληροφόρηση, είπε ο κ. Χριστοδουλάκος. Το 30 με 40% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση χρειάζονται θεραπευτική αγωγή, η οποία, σήμερα, είναι εξατομικευμένη.
Στην παραπληροφόρηση απέδωσε ο καθηγητής και την τάση για φυτοοιστρογόνα και, μάλιστα, τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη», λέγοντας ότι χορηγούνται χωρίς έλεγχο, ώστε να ξέρουμε τι θα θεραπεύσουμε, και χωρίς παρακολούθηση .
Ο κ. Χριστοδουλάκος επισήμανε ότι, τη δεκαετία του 2000, η δημοσίευση μεγάλων κλινικών μελετών σχετικά με την ορμονική θεραπεία καθώς και ο τρόπος χειρισμού των μελετών αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιούργησαν σύγχυση και φόβο, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους ίδιους τους γιατρούς. Αποτέλεσμα ήταν να περιορισθεί σημαντικά η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας, στο πλαίσιο άσκησης της «αμυντικής ιατρικής», έτσι ώστε οι γυναίκες να στερούνται τις πολλαπλές ωφέλειες από τη θεραπεία.
«Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Η ορμονική θεραπεία, όταν χορηγείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με κατάλληλη παρακολούθηση της γυναίκας, είναι ασφαλής και εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής και πρόληψη ατροφιών, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.
Η γυναίκα του σήμερα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης καθώς και τις πολύπλευρες δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της, είπε, ο Γεώργιος Κρεατσάς, μαιευτήρας - γυναικολόγος, καθηγητής και διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο.
Για τις επιπτώσεις τις εμμηνόπαυσης μίλησε η Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, ενδοκρινολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο. Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και αποτελεί σήμερα παγκόσμια επιδημία. Η μία στις δύο γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, θα προσβληθεί από οστεοπορωτικό κάταγμα και επειδή η οστεοπόρωση δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, πρωταρχική σημασία έχει η πρόληψη, είπε η κ. Λαμπρινουδάκη.
Επίσης, όπως τόνισε, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Η εμμηνόπαυση οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές.
Η κ. Λαμπρινουδάκη αναφέρθηκε και στο κλιμακτηριακό σύνδρομο, που αποτελεί τη βασικότερη άμεση επίπτωση της εμμηνόπαυσης και συνοδεύεται από εξάψεις- οι οποίες, σε πολλές γυναίκες διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως- ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα, ξέσπασμα κλάματος, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες. Τέλος, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ουρογεννητική ατροφία συνιστούν για πολλές γυναίκες οξύ πρόβλημα, το οποίο συχνά δεν αποκαλύπτεται ή και παραβλέπεται από την ίδια τη γυναίκα.
Το Τμήμα Κλιμακτηρίου- Εμμηνόπαυσης της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς που ασχολούνται με τα προβλήματα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, αποφάσισε να συνοψίσει τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στη χορήγηση της ορμονικής θεραπείας και να παραθέσει πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των συνηθέστερων κλινικών περιπτώσεων στις οποίες ενδείκνυται η χορήγηση ορμονικής θεραπείας.