Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Προϊόντα σε μορφή σκόνης από γάλα γαϊδούρας, με υψηλή προστιθέμενη αξία, από το ΤΕΙ Θεσσαλίας και επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Μπάρι



Τρίκαλα - (Ανταπόκριση Απόστολος Ζώης)

 Προϊόντα σε μορφή σκόνης από γάλα γαϊδούρας, με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και μία καινοτόμος μέθοδος παραγωγής τους, με χρήση τεχνολογίας μεμβρανών, υψηλής ομογενοποίησης και κρυογενικής ξήρανσης, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη Γεωπονική Σχολή του Ιταλικού Πανεπιστημίου του Μπάρι.

   Οι κοινές ερευνητικές προσπάθειες, με στόχο την ανάπτυξη μιας καινότομου τεχνολογίας για την παραγωγή προϊόντων σε σκόνη από γάλα γαϊδούρας, άρχισαν πριν από δύο χρόνια, με συμμετοχή του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Μπάρι της Ιταλίας, της οποίας ηγούνται οι Ιταλοί καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπάρι Jovanni Martemucci και Angela D'Alessandro. Από πλευράς του ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετέχουν ο καθηγητής Ζωικής Παραγωγής Παναγιώτης Γούλας, πρόεδρος του Ιδρύματος και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνος Πετρωτός.

   Τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν εμπλουτίστηκαν με διάφορα αρώματα αλλά και με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για αύξηση, με υγιεινό τρόπο, της θερμιδικής τους αξίας και με σκοπό τη χρήση τους σαν ενισχυτικά διατροφής σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως τα νεογέννητα και οι ηλικιωμένοι.

   Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, η τεχνογνωσία των Ιταλών επιστημόνων στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος της γαϊδούρας σε συνεργασία με την υψηλή εξειδίκευση του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων (www. fabe.gr) σε σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και ξήρανσης τροφίμων απέδωσε ήδη ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε επίπεδο Ελλάδος για την κατοχύρωση της μεθόδου και των προϊόντων της και αναμένεται και η έκδοση ενός ευρωπαϊκού, για το οποίο έχει γίνει ήδη η σχετική αίτηση.

   Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις συνδυάζονται με την πρόσφατη προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατοχύρωση του γάλακτος της γαϊδούρας, που αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε χρήσιμες πρωτεΐνες για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η λυσοζύμη, η λακτοφερίνη, η λακτοπεροξειδάση και οι ανοσογλοβουλίνες σε ανάλογες ποσότητες με το μητρικό γάλα.

   Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα το ΤΕΙ Θεσσαλίας να παρέχει πολύτιμη τεχνογνωσία σε επιχειρηματικές ομάδες, που μετά τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει το γάλα της γαϊδούρας και τα συναφή προϊόντα, σκέφτονται να ασχοληθούν με τη νέα και πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα ή και να παράσχει τεχνικές συμβουλές στους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας που επιφορτίστηκαν με την ανάδειξη της νέας αυτής δραστηριότητας.

   Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας είναι ενταγμένο στην δομή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας και εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του εν λόγω Τμήματος. Ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο, βιομηχανικού τύπου, κτίριο, με εμβαδό περίπου 250m2. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο με προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα στον ευρύτερο τομέα της Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων.

   Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι - εκτός της διδασκαλίας σειράς μαθημάτων στον τομέα της Μηχανικής των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων και των Βιοσυστημάτων - η διεξαγωγή προωθημένης έρευνας σε σύγχρονους τομείς της Αγροτικής Βιομηχανίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων που αφορούν τουλάχιστον ορισμένες τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η τεχνολογία μεμβρανών και εφαρμογές της στη συμπύκνωση υγρών τροφίμων και απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επίσης, η τεχνολογία υπερκρίσιμης εκχύλισης, η τεχνολογία ξήρανσης με ψεκασμό (spray drying), η τεχνολογία διαχωρισμών με χρήση ρητινών και βιομηχανικής χρωματογραφίας για απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας κ.ά.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία