Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Την κινεζική υπερδύναμη αντιμάχονται οι παραγωγοί σκόρδου στη Βύσσα του Έβρου



Θεσσαλονίκη - (Ανταπόκριση Πέπη Γιούλτση)

 Με ποιο τρόπο θα μπορούσε ένας μικρός συνεταιρισμός τριάντα πέντε παραγωγών από ένα μικρό χωριό του Έβρου να αντιπαλέψει την κινεζική υπερδύναμη στις εξαγωγές σκόρδου; "Με όπλο την ποιότητα, το ευεργετικό κλίμα της περιοχής, και τις υψηλές προδιαγραφές στη συσκευασία" απαντά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμολίδης.

   Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, λοιπόν, και η "μάχη του σκόρδου", βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Πεκίνου και Βύσσας Έβρου, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού να εμφανίζεται αισιόδοξος. "Οι παραγωγοί της περιοχής έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο καλύπτοντας την ελληνική αγορά αλλά προωθώντας το ποιοτικά ανώτερο σκόρδο της περιοχής στην Ευρωπαϊκή αγορά" τονίζει.

Ο κ. Γιακμολίδης παραδέχεται, σε ό,τι αφορά στην αναμέτρηση με τον "Κινέζο γίγαντα", είναι δύσκολο να τον συναγωνιστεί κανείς στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του, ωστόσο, όπως σημειώνει, τα πράγματα αλλάζουν όταν στη μάχη "πέφτει" το όπλο της ποιότητας. "Το κινέζικο σκόρδο είναι, κατά τη γνώμη μας, αμφιβόλου ποιότητας. Είναι άξιον απορίας πώς μπορεί να παράγεται τόσο λευκό σκόρδο χωρίς χημική επεξεργασία, οπότε δεν γνωρίζουμε αν τα εν λόγω κινεζικά προϊόντα ακτινοβολούνται με σκοπό τη λεύκανση και κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να ανιχνεύεται σε ελέγχους που πραγματοποιούν οι χώρες που το εισάγουν" διευκρινίζει. Πάντως αναφέρει ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και σε αυτόν συμμετέχουν εκτός από την Κίνα και η Αργεντινή και η Κορέα αλλά και μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Οι διαφορές, ωστόσο, από προϊόν σε προϊόν είναι μεγάλες και χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Ισπανικό σκόρδο που είναι κόκκινο και διαφέρει εντελώς από το ελληνικό που είναι λευκό.

Για το σκόρδο της Βύσσας τονίζει ότι είναι μια τοπική ποικιλία που καλλιεργείται από το 1923, όταν οι παππούδες των σημερινών καλλιεργητών την έφεραν από το παλιό τους χωριό, το Βοσνάκιο ή Μποσνοχώρι, που βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του ποταμού Έβρου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις συντονισμένες προσπάθειες του συνεταιρισμού, το τοπικό προϊόν έγινε ευρύτερα γνωστό, εντός και εκτός Ελλάδος, κυρίως για τα υψηλά ποιοτικά του χαρακτηριστικά: τη μεστή γεύση και τα πλούσια αρώματα και έλαιά του. Όσο, μάλιστα, κερδίζει έδαφος η μεσογειακή διατροφή και "διαφημίζονται" οι ιδιότητες του σκόρδου στην καταπολέμηση ασθενειών, τόσο περισσότερο διευρύνεται το πλαίσιο των αγορών στις οποίες κατευθύνεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βελγίου, που αυτή τη στιγμή, κατέχει την πρώτη θέση στις ευρωπαϊκές εισαγωγές του σκόρδου της Βύσσας, αν και έχει μικρή διαφορά από τις χώρες που ακολουθούν, τη Γερμανία και την Κύπρο.

"Ένα μεγάλο "ατού" του ντόπιου σκόρδου είναι η μεγάλη δυνατότητα διατήρησής του. Χάρη στους ψυκτικούς θαλάμους που έχουμε εγκαταστήσει μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, τη στιγμή που τα σκόρδα που παράγονται σε άλλες περιοχές δεν μπορούν να διατηρηθούν περισσότερους από έξι μήνες" τονίζει ο κ. Γιακμολίδης. Δεν παραλείπει, άλλωστε, να αναφερθεί στο ευεργετικό μικρόκλιμα του Έβρου, τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, αλλά και την έμφαση που αποδίδει ο συνεταιρισμός στην ομοιόμορφη συσκευασία, όπου καταλήγουν μετά τη γραμμή διαλογής, τα επιλεγμένα, καλύτερα και πιο μεγάλα σκόρδα, ώστε το προϊόν να είναι πιο ευχάριστο στο "μάτι" του καταναλωτή. "Όποιος δοκιμάζει το σκόρδο Βύσσας γίνεται "οπαδός" του και στη συνέχεια το προτιμά" προσθέτει και υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές το ζητούν πλέον με το όνομά του.

Τα επόμενα ανοίγματα του συνεταιρισμού αφορούν κατ' αρχήν στην επέκταση των εξαγωγών σε νέες αγορές, όπως εκείνες της Ασίας και, γιατί όχι και της Κίνας. "Έχουμε βλέψεις και σε τέτοιες αγορές. Στις μεσογειακές επίσης χώρες, την Τουρκία, το Λίβανο και τη Λιβύη η κατανάλωση σκόρδου είναι ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο οι αγορές είναι πιο "κλειστές" λόγω δασμών και δεν ανοίγονται εύκολα σε εισαγωγές" αναφέρει. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό αναδεικνύονται στους καλύτερους πρεσβευτές του σκόρδου και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ελλήνων που ζουν στη Σουηδία και την Ολλανδία.

Ένα άλλο νέο πεδίο δράσης με λαμπρές προοπτικές είναι εκείνο του κλάδου της μεταποίησης καθώς ήδη έχει διαπιστωθεί στην αγορά μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα όπως η πάστα σκόρδου, το αποξηραμένο σκόρδο ή το σκόρδο με ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά. "Πρόσφατα συζητήσαμε με κάποιους παράγοντες από την Ελβετία το ενδεχόμενο παραγωγής αιθέριου ελαίου από το σκόρδο καθώς το προϊόν αυτό που χρησιμοποιείται στη γαστρονομία φαίνεται να έχει μεγάλη ζήτηση και να προσελκύει υψηλό ενδιαφέρον" σχολιάζει ο κ. Γιακμολίδης, δίνοντας το στίγμα των νέων συνδυασμών προϊόντων που θα μπορούσαν να "σταθούν" σε πολλά ράφια καταστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προς το παρόν, η ετήσια παραγωγή του συνεταιρισμού (1500 με 2000 τόνοι σκόρδα ετησίως) απορροφάται πλήρως από τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ προκύπτουν δυνατότητες επέκτασης των καλλιεργειών σε συνδυασμό και με τις προοπτικές προώθησης του προϊόντος σε διαφορετικές μορφές. Αυτή διαφαίνεται να είναι και η "συνταγή" της επιτυχίας για τις εξαγωγές του σκόρδου Βύσσας στην Κίνα καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, το καταναλωτικό κοινό της αχανούς αυτής χώρας θα μπορούσε να δεχτεί ένα προϊόν, συνδυασμένο με άλλες γνήσιες, παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία