Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Παραγωγοί της Νέας Βύσσας Εβρου ζούν από τα σπαράγγια, τα οποία και εξάγουν στο σύνολό τους στην αγορά της Γερμανίας



Θεσσαλονίκη - (Ανταπόκριση)

Πράξη το ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει” έκαναν σπαραγγοπαραγωγοί της Νέας Βύσσας στη Θράκη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατόρθωσαν εξάγοντας το σύνολο της παραγωγής τους στη Γερμανία να κάνουν τζίρο που άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν να “δουν από την εποχή πριν το 2009”, τόνισε  ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ζαφείρης Καζαντζής.

“Οι κάτοικοι του παραμεθόριου χωριού των 500 κατοίκων, παραδίδουν μαθήματα συνεργασίας και αγροτικής οικονομίας και κατορθώνοντας να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δουλεύουν για ένα κοινό στόχο”, επεσήμανε με περισσή ικανοποίηση ο κ. Καζαντζής, προσθέτοντας ότι ο ετήσιος τζίρος του συνεταιρισμού εκτιμάται φέτος στα 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όπως διευκρίνισε “ο τζίρος διαφοροποιείται ανάλογα με τις τιμές που πουλάμε και που συνδέονται άμεσα με το αν υπάρχει πληθώρα του προϊόντος παγκοσμίως”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι “φέτος διαμορφώνονται σε 2,5 ευρώ/κιλό”. Υπογράμμισε επίσης ότι οι 60 σπαραγγοπαραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν συνολικά έκταση 1.500 στρεμμάτων και παράγουν 940 τόνους σπαραγγιών ετησίως.

Ξεκαθαρίζοντας ότι o προσανατολισμός του συνεταιρισμού ήταν εξαρχής εξαγωγικός, καθώς τα σπαράγγια δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται πολύ στην ελληνική αγορά, ο κ. Καζαντζής τόνισε ότι “για να καταφέρει κάποιος τόσο μικρός να πετύχει ένα τέτοιο άλμα, θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για πολλά χρόνια, διατηρώντας την ποιότητα του προϊόντος άριστη διαρκώς”. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε “εμείς για 20 χρόνια δουλεύουμε ασταμάτητα και κύρια προτεραιότητά μας αποτελεί η διατήρηση της άριστης ποιότητας που διαθέτουμε”.

Σε 35.000 τα στρέμματα σπαραγγιού στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη παραγωγή σπαραγγιού γίνεται στην Πέλλα και ακολουθούν η Καβάλα, οι Σέρρες, η Ημαθία, η Ορεστιάδα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ξάνθη.

Το σπαράγγι είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, αφού το 95% της ελληνικής παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, καλύπτοντας μάλιστα το 50% των αναγκών της συγκεκριμένης χώρας.

Για τους λάτρεις του σπαραγγιού, αλλά και αυτούς που θέλουν να "μυηθούν" στη γεύση του, επισημαίνεται πως το σπαράγγι έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες, είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεσή του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Η κορυφή των βλαστών είναι πάντοτε πλούσια σε βιταμίνη C, η φλούδα του είναι πιο πλούσια από την "καρδιά" του, ενώ σε ό,τι αφορά τη θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100 γραμμάρια.

Σημειώνεται ότι το σπαράγγι προτιμά τα μέρη με μερική σκιά, χρειάζεται άφθονα ποτίσματα κατά τη βλαστική περίοδο, που όμως πρέπει να ελαττώνονται τον χειμώνα. Θέλει υγρό περιβάλλον, ενώ η ιδιαίτερα ξερή ατμόσφαιρα προκαλεί συχνά την εμφάνιση ζωικών εχθρών.

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού είναι πολυετής και έπειτα από 12 έτη ο σπαραγγιώνας πρέπει να χαλάσει. Η συγκομιδή σπαραγγιών τις πρώτες μέρες γίνεται μια φορά ανά τρεις μέρες, αλλά με το πέρασμα των ημερών και την αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται μια φορά ανά δύο μέρες, ώστε στο τέλος να καθιερωθεί η συγκομιδή καθημερινά, όταν αυξηθούν οι θερμοκρασίες. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και οι νεαροί βλαστοί πρέπει να βρίσκονται σε σπαργή. Τα σπαράγγια κόβονται σε βάθος 19-23 εκ. με ειδικά μαχαίρια. Η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού γίνεται όταν η κορυφή φανεί στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ τα πράσινα σπαράγγια πρέπει να φτάσουν τα 22-27 εκ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ε.Α. 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία