To καλοκαίρι είναι μία καλή περίοδος για την απώλεια βάρους. Λόγω της ζέστης η κατανάλωση τροφής είναι μικρότερη ενώ η κατανάλωση υγρών μεγαλύτερη. Αν σε αυτά προστεθεί και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας πχ το κολύμπι ή τα παιχνίδια στη θάλασσα, μπορεί κανείς να χάσει κάποια κιλά εύκολα και υγιεινά χωρίς στερητικές δίαιτες. Τα παραπάνω επισημαίνει η εξειδικευμένη σε θέματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας, διαιτολόγος-διατροφολόγος Κική Γούτα, τονίζοντας παράλληλα πως καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι καύσεις αυξάνονται, δηλαδή παρατηρείται μία μικρή αύξηση μεταβολισμού και ο οργανισμός προσαρμόζεται αρμονικά στις νέες συνθήκες.
“Η προσαρμογή αυτή γίνεται ευκολότερη όταν προσαρμόζεται και η διατροφή στις συνθήκες του καλοκαιριού και υιοθετούνται διατροφικές συνήθειες που έχουν βάση την μεσογειακή δίαιτα. Ο συνδυασμός φυσικής δραστηριότητας (όπως το κολύμπι, τα παιχνίδια στην θάλασσα, οι βόλτες) της ελαφριάς και ισορροπημένης διατροφής (όπως είναι η μεσογειακή διατροφή) και της υψηλής κατανάλωσης υγρών οδηγούν στην μείωση του βάρους εύκολα και υγιεινά. Η αποφυγή στερητικών προγραμμάτων διατροφής για την γρήγορη απώλεια βάρους θα οδηγήσει σε μόνιμη απαλλαγή των περιττών κιλών” προσθέτει η κ. Γούτα.
Στο ερώτημα τι πρέπει να τρώει κανείς το καλοκαίρι ώστε να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά εύκολα και χωρίς στερήσεις, απαντά:
“Η διατροφή μας πρέπει να είναι πιο ελαφριά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και νερό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι διαφορετικά κάθε εποχή. Τα χαρακτηριστικά τους είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της εποχής και προσφέρουν τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας ανάλογα με την εποχή. Δεν είναι καθόλου τυχαία η εμφάνιση του καρπουζιού και του αγγουριού την περίοδο του καλοκαιριού μιας και το ένα περιέχει 80% νερό και το άλλο 95%. Τροφές όπως αυτές εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με σημαντική ποσότητα νερού. Επίσης με την αύξηση της κατανάλωσης υγρών προκαλείται φούσκωμα και άρα τρώμε λιγότερο. Η διατροφή τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να χαρακτηρίζεται από απλότητα και λιτότητα. Ελαφριές γεύσεις ώστε απλά να ερεθίζουμε το στομάχι μας και όχι να το ταλαιπωρούμε και ειδικά όσοι έχουν προβλήματα”.
Σύμφωνα με την κ. Γούτα η διατροφή το καλοκαίρι είναι καλό να αποτελείται από :
- Υδατάνθρακες: 50-55% υδατάνθρακες κυρίως σύνθετοι, όπως φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής άλεσης.
- Πρωτεΐνες: 15-20% πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από ψάρι και θαλασσινά σε συχνότητα κατανάλωσης 2-3 φορές την εβδομάδα, πουλερικά 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος καλό είναι να περιοριστεί σε 1 φορά την εβδομάδα. Επίσης τα όσπρια να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα και τα αυγά 2-3 φορές την εβδομάδα
- Λίπος: 30% λίπος, κυρίως από ελαιόλαδο. Καλό είναι να υπάρχει περιορισμός στα κορεσμένα λιπαρά τα οποία προέρχονται από γλυκά, παγωτά, κόκκινο κρέας και τρόφιμα fast food.
- Νερό: Τους καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός χρειάζεται το νερό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή γιατί ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και εμποδίζεται έτσι η αφυδάτωση. Η ημερήσια πρόσληψη νερού θα πρέπει να είναι 10-12 ποτήρια. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών που όχι μόνο δεν ξεδιψάν αλλά προσθέτουν και περιττές θερμίδες. Το νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικά για την αποφυγή της θερμοπληξίας, η οποία παρατηρείται συχνά τις μέρες που υπάρχει ζέστη και υγρασία. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η λειτουργία του αλλά και όγκος του αίματος, τα ενεργειακά επίπεδα. Μια γρήγορη εκτίμηση για αφυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων που πρέπει να είναι αχνό ως άχρωμο. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αυξημένη διούρηση και εφίδρωση με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται ο οργανισμός. Καλό είναι να αποφεύγονται τα βαριά ποτά και τα διάφορα κοκτέιλ και αντί για αυτά να προτιμάται η κατανάλωση με μέτρο κρασιού ή μπίρας. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ποτού είναι: έως 1 μερίδα για τις γυναίκες και έως 2 μερίδες για τους άντρες.
Βασικοί κανόνες υγιεινής για τους καλοκαιρινούς μήνες
- Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά
- Τα κρέατα και τα ψάρια πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, για αποφυγή αλλοιώσεων και δημιουργίας μικροοργανισμών
- Αν συνηθίζουμε να τρώμε έξω, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών που είναι εκτεθειμένες στις βιτρίνες των εστιατορίων, εκτός ψυγείου
- Σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα τρόφιμα που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πρέπει να απορριφθούν.