Τέλος στον εφιάλτη που ζούσε τα τελευταία 12 χρόνια Ελληνίδα δημοσιογράφος, λόγω αφόρητων κοιλιακών πόνων μετά από πολλαπλά χειρουργεία , έβαλε κορυφαίος νευροχειρουργός με την εμφύτευση διεγέρτη νωτιαίου μυελού!
Η πρωτοποριακή επέμβαση, η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα για χρόνιο σπλαγχνικό πόνο, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το διαπρεπή νευροχειρουργό-χειρουργό σπονδυλικής στήλης, επισκέπτη καθηγητή κ Ιωάννη Πολυθοδωράκη και την ομάδα του.
«Η ζωή της γυναίκας ήταν πραγματικός εφιάλτης αφού το τελευταίο διάστημα ήταν κλινήρης λόγω των αφόρητων πόνων, αλλά και των ισχυρότατων παυσίπονων που έπαιρνε» αναφέρει ο κ Πολυθοδωράκης και προσθέτει.
«Τέσσερις μήνες τώρα μετά την εμφύτευση του διεγέρτη νωτιαίου μυελού απαλλαγμένη από τους αφόρητους πόνους αρχίζει να απολαμβάνει και πάλι τις χαρές της ζωής τις οποίες είχε στερηθεί».
ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥΣ
Ο γολγοθάς της 48χρονης δημοσιογράφου ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια όταν το 2002 η δημοσιογράφος έγινε μητέρα για δεύτερη φορά με καισαρική τομή. Έξι μήνες αργότερα μετά την καισαρική τομή εμφανίσθηκαν οι πρώτοι πόνοι, οι οποίοι ήταν σχεδόν καθημερινοί και έντονοι στην κοιλιακή χώρα.
Από τότε ξεκίνησε μία ατέρμονη σειρά πολυήμερων νοσηλειών σε νοσοκομεία, σειρές πολυάριθμων αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων, χωρίς ουσιαστικά ευρήματα που να δικαιολογούν τον πόνο.Μοναδικό εύρημα η ύπαρξη πολυπόδων που αφαιρέθηκαν ενδοσκοπικά.
Οι πόνοι και οι εξετάσεις συνεχίστηκαν, με κορύφωση τον ατελή ειλεό που έπαθε η δημοσιογράφος τα Χριστούγεννα του 2003, για την αντιμετώπιση του οποίου υποβλήθηκε αργότερα σε ανοιχτό χειρουργείο.
Στη συνέχεια, δοκίμασε όλες τις γνωστές ιατρικές μεθόδους και υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις, εντεροπτύχωση, αφαίρεση μήτρας, λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής.
Πριν από οκτώ μήνες υποβλήθηκε σε νέο εξάωρο χειρουργείο στην διάρκεια του οποίου της έγινε λαπαροσκοπική αφαίρεση των κοιλιακών συμφύσεων.
Καμία, όμως, από αυτές τις επεμβάσεις δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μετά την πολυετή χειρουργική της οδύσσεια κατέληξε σε νοσοκομειακό Ιατρείο Πόνου όπου της έγινε δοκιμαστικά με επισκληρίδιο έγχυση οπιοειδών(ισχυρότατα παυσίπονα- ισοδύναμα της μορφίνης), στα οποία είχε μικρή ανταπόκριση .
Μετά την εξέλιξη αυτή άρχισε πλέον να λαμβάνει οπιοειδή προκειμένου να μετριάσει τον πόνο που την ταλαιπωρούσε μέρα-νύχτα, ενώ το τελευταίο διάστημα ζούσε κλινήρης στο σπίτι της είτε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.
ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΔΙΕΡΓΕΤΗ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ
«Μετά από προσεκτική μελέτη του ιστορικού της και συναισθανόμενοι το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, συστήσαμε στην ασθενή τη μέθοδο της νευροτροποποίησης και ειδικότερα την εμφύτευση διεγέρτη νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulator)»εξηγεί ο κ Πολυθοδωράκης και συνεχίζει "Η μέθοδος είχε εφαρμοσθεί σε 60 ασθενείς με σπλαγχνικό πόνο στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά" και καταλήγει«Η ασθενής συμφώνησε και υποβλήθηκε στην επέμβαση. Αμέσως μετά παρουσίασε σημαντική βελτίωση, απαλλάχθηκε από το καθημερινό μαρτύριο του πόνου, που μέχρι τότε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Μετά την έξοδο της από το νοσοκομείο, δεν μπορούσε να πιστέψει τη θεαματική αλλαγή και σε επιστολή της μας ανέφερε. Είμαι όρθια, δεν πίνω παυσίπονα και άρχισα σιγά, σιγά να φροντίζω την οικογένειά μου, κυκλοφορώ και πάλι στην κοινωνία και αρθρογραφώ".
ΝΕΥΡΟΤΡΟΠΟΙΗΣΗ-ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέθοδος της Νευροτροποποίησης αποτελεί την τελευταία λέξη της Ιατρικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που υποφέρουν καθημερινά .
Συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοστεί για ασθενείς με πόνο μετά από επέμβαση στην σπονδυλικής στήλη, μεθερπητική νευραλγία, χρόνιο πυελικό πόνο ή ακόμα και νευροπαθητικό κακοήθη πόνο, αλλά και σε άλλες πολλές περιπτώσεις χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.
Πλέον με την μέθοδο αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί και ο χρόνιος σπλαγχνικός πόνος.
Οι Διεγέρτες Νωτιαίου Μυελού (Spinal Cord Stimulators) έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος ενός ασθενή αντιλαμβάνεται τα σήματα πόνου. Μέσω ενός προγράμματος μετάδοσης ελαφρών ηλεκτρικών παλμών επιφέρεται σημαντική ανακούφιση από τον σοβαρό νευροπαθητικό πόνο, ουσιαστικά μετατρέποντας τον πόνο σε ένα αίσθημα ελαφρού μουδιάσματος.
Ο ασθενής μέσω ενός τηλεχειριστηρίου μπορεί να χειρίζεται τον διεγέρτη.
Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής έχει την ελπίδα ότι θα μπορεί να μειώσει ή και να σταματήσει τα ναρκωτικά φάρμακα, να εργασθεί, να παίξει με τα παιδιά του και γενικότερα να απολαύσει την ζωή .
www.brain-spine.gr210 6826030,210 6826090