Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ωφέλιμη η άσκηση κατά την παιδική ηλικία αλλά υπάρχουν περιορισμοί στη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα



Θεσσαλονίκη - (Κείμενο Αγγέλα Φωτοπούλου)

Η άσκηση στην παιδική ηλικία είναι ωφέλιμη και ακόμη και στις περιπτώσεις συγγενών ή επίκτητων καρδιακών παθήσεων επιτρέπεται τουλάχιστον η ήπια αθλητική δραστηριότητα ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί στη συμμετοχή των παιδιών σε ανταγωνιστικά αθλήματα, διότι η εντατική άθληση (πρωταθλητισμός) μπορεί να προκαλέσει ποικίλες μορφολογικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του μυοκαρδίου (γνωστές και ως «καρδιά αθλητή») ή να αποκαλύψει ασυμπτωματικές καρδιακές παθήσεις επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή. Τα παραπάνω επισήμανε  η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδοκαρδιολογίας ΑΠΘ (Δ΄ Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου») Κυριακή Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου, με αφορμή  τη 2η Διακλινική Επιστημονική Παιδιατρική Ημερίδα με θέμα “Πρόληψη για την αποφυγή νόσου” που  πραγματοποιήθηκε  στη  Θεσσαλονίκη.

“Η άσκηση στην παιδική ηλικία είναι ωφέλιμη διότι συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, καταπολεμά κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και την κατάχρηση αλκοόλ και μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης,η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο η εντατική άθληση (πρωταθλητισμός) μπορεί να προκαλέσει ποικίλες μορφολογικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του μυοκαρδίου (γνωστές και ως «καρδιά αθλητή») ή να αποκαλύψει ασυμπτωματικές καρδιακές παθήσεις επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή. Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών ή αιφνίδιου θανάτου αυξάνει όταν συνυπάρχουν καρδιακές παθήσεις. Για τον ανωτέρω λόγο έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ο προαθλητικός ιατρικός έλεγχος με σκοπό να ανιχνευθούν παθολογικές καταστάσεις, που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή σε όλα τα ανταγωνιστικά αθλήματα” αναφέρει η κ.Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου

Πρόσθεσε δε ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας και να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λήψη πλήρους ιστορικού (ατομικού και κληρονομικού) και πλήρη κλινική εξέταση με έμφαση στο κυκλοφορικό σύστημα. Ο εργαστηριακός έλεγχος δεν είναι απαραίτητος αν δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη νόσος, εκτός από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.

“Η λεπτομερής λήψη ιστορικού (ατομικού και κληρονομικού) και η λεπτομερής κλινική εξέταση επαρκούν για την αναγνώριση ασθενών «υψηλού κινδύνου» για περαιτέρω έλεγχο από παιδοκαρδιολόγο. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην εμφάνιση νέων συμπτωμάτων και συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης” εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου.

Κατά τη λήψη του ιστορικού ο γιατρός βλέπει το κληρονομικό ιστορικό, δηλαδή αν υπάρχει θετικό ιστορικό πρόωρου αιφνίδιου θανάτου (σε ηλικία μικρότερη των 30 χρόνων) ή κληρονομικών καρδιακών παθήσεων.

“Κατά τη λήψη του ατομικού ιστορικού εξετάζεται αν υπάρχει ιστορικό λήψης φαρμάκων για θεραπευτικούς λόγους ή για αύξηση των αθλητικών επιδόσεων (doping) όπως: Α) Αντιχολινεργικά φάρμακα, β-αποκλειστές, διουρητικά ή αποσυμφορητικά μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία. Β) Οι β-αγωνιστές, οι μεθυλξανθίνες, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, οι μακρολίδες, τα αποσυμφορητικά (ψευδοεπινεφρίνη), η κοκαίνη και οι αμφεταμίνες ενοχοποιούνται για την πρόκληση αρρυθμιών. Επίσης ο γιατρός θα αναζητήσει συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με καρδιολογικά αίτια, όπως μειωμένη αντοχή στην άσκηση, ζάλη ή λιποθυμία κατά την άθληση, προκάρδιο άλγος κατά την άθληση που υποχωρεί με τη διακοπή της, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών, ιστορικό αρρυθμιών ή καρδιακών φυσημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην εμφάνιση νέων συμπτωμάτων” αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου.

Κατά την κλινική εξέταση αναζητούνται ενδεικτικά σημεία συστηματικών νόσων με καρδιακή συμμετοχή (πχ σύνδρομο Marfan). Επίσης κατά την κλινική εξέταση του κυκλοφορικού συστήματος θα πρέπει να γίνεται ακρόαση της καρδιάς (σε ύπτια και καθιστή θέση), ψηλάφηση της καρδιακής ώσης, των σφύξεων στις καρωτίδες και στις μηριαίες αρτηρίες και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου οι περιπτώσεις φυσημάτων για τις οποίες τα παιδιά θα πρέπει να παραπέμπονται σε παιδοκαρδιολόγο είναι: όλα τα συστολικά φυσήματα έντασης >3/6,όλα τα διαστολικά φυσήματα, όλα τα συνεχή φυσήματα (με εξαίρεση το αθώο φύσημα του φλεβικού βόμβου), η συνύπαρξη υψηλότερης αρτηριακής πίεσης σε ένα ή και τα δύο άνω άκρα σε σύγκριση με τα κάτω άκρα, το καρδιακό φύσημα με παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και το κληρονομικό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Αρρυθμίες και άσκηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου, αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών λόγω αυξημένης δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών και αιφνίδιου θανάτου είναι ιδιαίτερα αυξημένος όταν συνυπάρχουν καρδιακές παθήσεις.

“Συμπτώματα που πιθανόν σχετίζονται με αρρυθμίες είναι τα λιποθυμικά ή προλιποθυμικά επεισόδια και το αίσθημα παλμών. Καλοήθεις αρρυθμίες θεωρούνται η φλεβοκομβική βραδυκαρδία χωρίς συμπτώματα (επεισόδια ζάλης ή λιποθυμικά επεισόδια) και οι αραιές έκτακτες κολπικές συστολές. Οι έκτακτες κοιλιακές συστολές θεωρούνται καλοήθεις όταν παρατηρούνται σε ανατομικά φυσιολογική καρδιά, δεν είναι συχνές και υποχωρούν με την άσκηση. Αθλητές που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με καρδιακές αρρυθμίες πρέπει να διερευνώνται προσεκτικά πριν τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικά αθλήματα, να θεραπεύονται και να ξεκινούν την άθληση 2-3 μήνες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων. Στους αθλητές με σοβαρές αρρυθμίες πρέπει να γίνεται πλήρης έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχοκαρδιογράφημα, 24ωρο ηλεκτροκαρδιογράφημα και δοκιμασία κόπωσης). Άτομα που παίρνουν ορισμένα αντιαρρυθμικά φάρμακα όπως b-blockers απαγορεύεται να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα” εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου.

Υπέρταση και άθληση

Η υπέρταση στους ενήλικες, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου και σοβαρών κοιλιακών αρρυθμιών κατά την άσκηση ενώ αντιθέτως η άσκηση έχει ωφέλιμες επιδράσεις σε νεαρά άτομα με μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Άτομα με σοβαρή υπέρταση (σταδίου 2) καθώς επίσης άτομα με υπερτροφία αριστερής κοιλίας ή συνυπάρχουσα καρδιοπάθεια αποκλείονται από υψηλής έντασης ανταγωνιστικά αθλήματα (πχ άρση βαρών, πάλη, κωπηλασία, δέκαθλο, τρίαθλο).

“Τα τελευταία χρόνια για να επιτραπεί η συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα είναι απαραίτητο κατά τον προαθλητικό έλεγχο να γίνει επιπλέον και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στα εντατικά αθλούμενα άτομα ενδέχεται να παρατηρηθούν ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές που οφείλονται στην «καρδιά αθλητή». Τα ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα των αθλητών πρόσφατα έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: 1) Τα συνήθη, τα οποία σχετίζονται με την άθληση και υποχωρούν με τη διακοπή της 2) Τα ασυνήθη, τα οποία δεν σχετίζονται με την άθληση και παρατηρούνται σε πολύ μικρό ποσοστό (<5% των αθλουμένων). Τα συνήθη ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα είναι: φλεβοκομβική βραδυκαρδία, 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός, ατελής αποκλεισμός δεξιού σκέλους, υψηλά δυναμικά QRS (ατελή κριτήρια υπερτροφίας αριστερής κοιλίας) και διαταραχές επαναπόλωσης (ανάσπαση του ST, υψηλά οξυκόρυφα T, διφασικά ή ανεστραμμένα T). Τα ασυνήθη ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και διακοπή της άθλησης μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου” προσθέτει η κ. Παπαδοπούλου-Λεγμπέλου.

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία