Ο λοχίας Τζον Τόμσον, μηχανικός πτήσεων ειδικών αποστολών των βρετανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρείτο αγνοούμενος για περισσότερα από 70 χρόνια. Όχι πλέον...
Τη Δευτέρα, η βέρα του μαζί με ένα κουτί με συντρίμμια από το βομβαρδιστικό Halifax, στο οποίο επέβαινε και το οποίο, όπως προέκυψε τελικά, συνετρίβη, "επέστρεψε" στην 92χρονη αδελφή του Ντόροθι Γουέμπστερ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press που προβλήθηκε από το αμερικανικό δίκτυο ABC.
Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν συνολικά επτά άτομα συνετρίβη στην Αλβανία στις 29 Οκτωβρίου 1944, ενώ μετέφερε βοήθεια στις δυνάμεις που πολεμούσαν κατά των ναζί.
Το 1960, ο Γιάχο Τζάλα (Jaho Cala), ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, βρήκε το δάχτυλο του Τζον Τόμσον, μαζί με τη βέρα, σε ορεινή περιοχή, στην Αλβανία, περίπου 40 χλμ βόρεια των Τιράνων. Κράτησε το δαχτυλίδι και το έκρυψε στο σπίτι του, καθώς φοβόταν να το δείξει στις τότε κομμουνιστικές αρχές.
Ο Τζάλα ζήτησε από τον γιο του, τον Τζεμίλ, να αναζητήσει την οικογένεια του ιδιοκτήτη. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Τζεμίλ ήρθε σε επαφή με τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, δυο χώρες που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Αλβανίας από τους ναζί, μόλις έναν μήνα μετά τον θάνατο του Τόμσον.
Ύστερα από ένα τρίμηνο, η βρετανική πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι ιδιοκτήτης του δαχτυλιδιού είναι ο Τόμσον και ενημέρωσε για την τύχη του την οικογένειά του καθώς και τις οικογένειες των άλλων έξι ατόμων που επέβαιναν στο ίδιο αεροσκάφος.
"Περιμέναμε 70 χρόνια. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε εδώ, σήμερα, τιμώντας το γεγονός αυτό, ύστερα από τόσο καιρό" δήλωσε η 92χρονη Ντόροθι Γουέμπστερ, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αλβανικό υπουργείο Άμυνας".
"Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια ιστορία απώλειας" ανέφερε, από την πλευρά του, ένας από τους γιους της 92χρονης, ο Άλαν Γουέμπστερ. "Γνωρίζουμε πλέον σχεδόν όλα όσα συνέβησαν. Υπάρχει μια αίσθηση πως 'έκλεισε'. Γνωρίζουμε πού είναι ο Τζον. Είναι κάπου εκεί, στα βουνά" πρόσθεσε.
Ο αδελφός του Άλαν, Μπράιαν Γουέμπστερ, ανέφερε πως η γιαγιά κι ο παππούς του δεν κλείδωναν ποτέ το σπίτι τους στο Μάτλοκ, στην επαρχία Ντέρμπισαϊρ, στη Μ. Βρετανία, επειδή περίμεναν τον αγνοούμενο γιο τους. Οι βρετανικές αρχές δεν τους είπαν ποτέ, τίποτα για τον Τζον Τόμσον καθώς συμμετείχε σε "μυστική αποστολή στην Αλβανία" ανέφερε η οικογένεια του Βρετανού λοχία.
Καθώς οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να μαζεύουν στοιχεία γύρω από το δαχτυλίδι βρήκαν ότι η επιγραφή "Joyce&John" που ήταν χαραγμένη στο εσωτερικό της βέρας ανήκε στον Βρετανό λοχία και τη σύζυγό του Τζόις.
Η Τζόις ξαναπαντρεύτηκε λίγο μετά την απώλεια του Τζον, αλλά σύμφωνα με την οικογένεια του τελευταίου δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP.
Στην τελετή στο υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, η αρμόδια υπουργός Μίμι Κοδέλι τόνισε, απευθυνόμενη προς την Ντόρορι Γουέμπστερ: "Ο αδελφός σας βοήθησε στην απελευθέρωση της χώρας μου.
Ο Τζεμίλ Τζάλα, από την πλευρά του, δήλωσε ανακουφισμένος για το γεγονός ότι μπόρεσε να εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα του και να επιστρέψει το δαχτυλίδι στην οικογένεια του ιδιοκτήτη του.
"Θα πάω στον τάφο του και θα τού πω να αναπαυθεί εν ειρήνη, αφού η επιθυμία του έχει εκπληρωθεί" ανέφερε χαρακτηριστικά.