Στις χώρες των Βαλκανίων, εκατομμύρια παράνομα όπλα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια πολιτών και συχνότερα πρόκειται για κληρονομιά των πολέμων στην Κροατία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο, μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου.
Οι κυβερνήσεις των χωρών στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας προσπαθούν, μέσω δράσεων νομιμοποίησης των όπλων, να επιλύσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου, RTCG.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, στη χώρα έχουν καταγραφεί περίπου 87.000 όπλα.
Ο γενικός διευθυντής για τις εσωτερικές διοικητικές υποθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Αμπίντ Τσρνοβρσάνιν τονίζει ότι ο αριθμός των παράνομων όπλων είναι άγνωστος.
Τον Νοέμβριο του 2014, το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Κέντρο Δημοκρατικής Μετάβασης ξεκίνησαν, με το σύνθημα "Σεβασμός στη ζωή, επιστρέψτε τα όπλα", εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιζήμιες συνέπειες της παράνομης κατοχής όπλων.
Ο νόμος περί όπλων, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες παράνομων όπλων, αν τα παραδώσουν οικειοθελώς στην αστυνομία δεν θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, αλλιώς τιμωρούνται με φυλάκιση από έξι μήνες έως πέντε έτη.
Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, και στην κατοχή των πολιτών της, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, βρίσκονται 750.000 παράνομα όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους πέντε πολίτες της χώρας κατέχει παράνομα όπλο.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το 2010, στη Βοσνία, περίπου 495.000 νοικοκυριά κατείχαν όπλα παράνομα. Από το UNDP αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα νοικοκυριό μπορεί να κατέχει ένα ή περισσότερα όπλα.
Στην Κροατία, με εξαίρεση τα νόμιμα όπλα που χρησιμοποιούνται για κυνήγι, αθλητισμό και αυτοάμυνα υπάρχουν ακόμη μεγάλες ποσότητες διαφόρων πυροβόλων όπλων και εκρηκτικά, κατάλοιπα πολέμου, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου.
Από το 2007, ξεκίνησε δράση που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους στην αστυνομία χωρίς κυρώσεις.
Οι πολίτες της Κροατίας, στο τέλος του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, κατείχαν περίπου 280.000 πυροβόλα όπλα.
Από την έναρξη δράσης νομιμοποίησης των όπλων που κατέχουν οι πολίτες, από τις 4 έως τις 26 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, στη Σερβία έχουν παραδοθεί 619 όπλα, 137 χειροβομβίδες και νάρκες και κατατέθηκαν 385 αιτήσεις για την έκδοση αδειών κατοχής πυροβόλων όπλων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παράνομων όπλων στη χώρα φθάνει τις 900.000.
Μεγάλος αριθμός κατοίκων του Κοσόβου πιστεύεται ότι κατέχει παράνομο οπλισμό και ότι πρόκειται για όπλα από τις πολεμικές συγκρούσεις του 1999. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Κόσοβο το 80% των όπλων βρίσκεται στα χέρια πολιτών χωρίς άδεια.