Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ιπποθεραπεία-Πως εφαρμόζεται και σε ποιές περιπτώσεις



Αθήνα

Η ιπποθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου, βελτιώνει σημαντικά και σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τη νοητική καθυστέρηση, εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έχει σημαντικά αποτελέσματα διόρθωσης της κινητικότητας, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνει τη βάδιση και την ισορροπία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ αυξάνει την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία όλων όσοι αντιμετωπίζουν νοητικά και κινητικά προβλήματα. Όλα αυτά είναι μερικά μόνο απʼ αυτά που μπορεί να προσφέρει η θεραπεία με το άλογο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας Γιάννη Νικολάου.

    «Η εταιρεία αποτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και γιατρούς που έχουν παρακολουθήσει τον κύκλο των σπουδών, διάρκειας δύο ετών, και σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα άτομα, που έχουν προβλήματα και επέλεξαν την αποκατάστασή τους με την ιπποθεραπεία», αναφέρει  ο κ. Νικολάου.

    Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καινούρια, καθώς και στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ) έκανε λόγο για την ιπποθεραπεία, ενώ υπήρξαν και πολλά ιατρικά κείμενα μεταξύ του 16ου-18ου αιώνα για τη θεραπεία που παρέχει το άλογο, εντούτοις στη Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα και βρίσκει παρθένο έδαφος σε άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

    Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία κ.ά. αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης, αναγνωρισμένο από το εθνικό τους σύστημα υγείας. Έτσι οι συνεδρίες μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων, συνταγογραφούνται κανονικά από τους γιατρούς και εφαρμόζονται από εξειδικευμένους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγους.

    Τα τελευταία χρόνια, η «δίψα» των Ελλήνων ειδικών στην ιπποθεραπεία ήταν τόσο μεγάλη, που έκαναν τεράστια άλματα στην απόκτηση γνώσης, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν κινητικά και νοητικά προβλήματα.

    «Στο τέλος Σεπτεμβρίου ως επικεφαλής μαζί με μια ομάδα συνεργατών μας θα πάμε στην Γαλλία για να διδάξουμε σε μεγάλο κέντρο τους τρόπους της ιπποθεραπείας, τα αποτελέσματά της, καθώς και τις μεθόδους που εφαρμόζουμε», αναφέρει ο κ. Νικολάου, που δίνει το στίγμα της θεραπείας για τον ασθενή:

    «Καθʼ όλη την διάρκεια της μεθόδου- εξηγεί- ο ασθενής παραμένει παθητικός και δεν επιδρά καθόλου επί του αλόγου. Η θεραπεία επιδρά από τη μία πλευρά χαλαρωτικά επί του ασθενούς, δια μέσου των ρυθμικών κινήσεων του αλόγου που διαπερνούν το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου, και από την άλλη, έχουμε μία ευεργετική-θεραπευτική επίδραση στην αισθητικότητα του ασθενούς, όπως και στη βελτίωση της ισορροπίας αυτού. Σʼ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω ότι τα άλογα είναι ειδικά και έχουν ποιοτικό βάδισμα. Τα άλογα, επίσης, καταλαβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Κατά τη διάρκεια της μεθόδου δίνονται πολλά ερεθίσματα στο άτομο, που εμείς από τη θέση μας καλούμαστε να τα αξιοποιήσουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κραδασμός του αλόγου βοηθάει σε νοητικό επίπεδο, βελτιώνει τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου και δίνει τα ερεθίσματα για να πραγματοποιηθούν οι κινήσεις. Η ιπποθεραπεία βελτιώνει τη νοητική καθυστέρηση, εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, διορθώνει τα προβλήματα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνει τη βάδιση και την ισορροπία ατόμων με κινητικά προβλήματα».

    Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι στην Επιστημονική Εταιρεία, σήμερα, ασχολούνται 20 θεραπευτές για περίπου 100 παιδιά, που αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα. «Οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και σε βρέφη. Ακόμη και παιδί 12 μηνών μπορεί να έχει συνεδρίες, αλλά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν ακόμη και σκλήρυνση κατά πλάκας. Βάζοντας, επίσης, ένα πρόγραμμα, διαπιστώσαμε ότι δύο συνεδρίες την εβδομάδα είναι αρκετές, καθώς μέσα από έρευνες διαπιστώσαμε ότι η επιρροή του αλόγου διαρκεί στον ασθενή για 2-3 ημέρες. Φυσικά, υπάρχουν και παιδιά με βαριά προβλήματα που ακολουθούν καθημερινά συνεδρίες. Το κόστος γιʼ αυτούς που ακολουθούν δύο συνεδρίες την εβδομάδα είναι 150 ευρώ τον μήνα και σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες το μήνα, τότε το κόστος της συνεδρίας ελαττώνεται. Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ποσοστό επιτυχίας, γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική και εξετάζεται ξεχωριστά».

    Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Εταιρείας, αναλύοντας τη θεραπευτική Ιππασία και την ιπποθεραπεία, εξηγεί: «Υπάρχουν τρεις βασικές περιοχές. Η πρώτη περιοχή είναι της φυσικοθεραπείας και της εργοθεραπείας. Η δεύτερη περιοχή είναι η περιοχή της ειδικής εκπαίδευσης της ψυχολογίας, αλλά και του λόγου και η τρίτη περιοχή ασχολείται με την εκπαίδευση ιππασίας, πάντα βέβαια για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε κάθε περιοχή, οι θεραπευτές εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους θεραπείας, για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία συγκεκριμένα περιστατικά. Από την άλλη, η ιπποθεραπεία έχει κι αυτή με τη σειρά της διάφορους τρόπους αντιμετώπισης, πάντα ανάλογα με το περιστατικό. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι το Backriding, το οποίο εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την εφαρμογή του οποίου, ο θεραπευτής είναι κι αυτός πάνω στο άλογο με το παιδί».

    Αναλύοντας τον παράγοντα ψυχολογία, ο κ. Νικολάου επισημαίνει πως «τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες που συμμετέχουν, λόγω του χώρου (αρένα) και του μέσου (άλογο), που χρησιμοποιούμε δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες σαν θεραπεία και έτσι δεν υπάρχει ψυχολογική κούραση ή άρνηση, παρότι η ιππασία είναι μια έντονη θεραπευτική δραστηριότητα». Κατʼ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεδρίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, γιατί εκτός από ένα εξαιρετικά καλό μέσο αποκατάστασης, παράλληλα υπάρχει κι ένα ισχυρότατο κίνητρο.

    Στο ίδιο μήκος κύματος για τις θετικές επιδράσεις της συγκεκριμένης θεραπείας μίλησε και η εργοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη στην ιπποθεραπεία στο Western Michigan Unicersity, Γεωργία Παππά, η οποία αναφέρει: «Η κίνηση του αλόγου προσδίδει μια αρμονική συμμετρική κίνηση στο σώμα των παιδιών με αυτισμό, τα οποία έχουν μεγάλη δυσκολία στη συμμετρία και στην αισθητηριακή ολοκλήρωση. Το άλογο είναι ένα ζώο με το οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή, μαθαίνουν να το φροντίζουν, να το οδηγούν. Όταν το παιδί με αυτισμό είναι πάνω στο άλογο, συμβαίνει μια μόνιμη μυϊκή προσαρμογή και θα πρέπει να ανταποκριθεί στην κίνηση του αλόγου για να μην πέσει κάτω. Οπότε, μέσα από την κίνηση του αλόγου έχουμε διεγέρσεις στο νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα στο σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία, τη μυική δύναμη, την οπτική αντίληψη. Επίσης, έχουμε διεγέρσεις σε όλο το σώμα. Το άλογο, όταν περπατά, κάνει ένα βηματισμό τεσσάρων χρόνων, κινεί το κεφάλι κι έτσι το παιδί, που είναι πάνω στο άλογο κρατώντας τα ηνία, μέσα από τις αρθρώσεις και τους υποδοχείς, βοηθιέται, βελτιώνοντας τη θέση και τη στάση του».

   



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία