Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Αυξάνουν-λόγω κρίσης-οι ζωοκλέφτες στην Ελλάδα

Σεκιούριτι στα... μαντριά



Θεσσαλονίκη - (Ανταπόκριση ΄Ελενα Αλεξιάδου)

  Από ... σεκιούριτι έως ομάδες περιφρούρησης περιλαμβάνουν τα σχέδια των κτηνοτρόφων προκειμένου να προστατεύσουν το ζωικό τους κεφάλαιο από το φαινόμενο της ζωοκλοπής, που φαίνεται να εντείνεται εν μέσω κρίσης.

   Κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει να προσλάβουν σεκιούριτι για ν' αντιμετωπίσουν τους κλέφτες ζώων, ενώ άλλοι, με δεδομένο ότι οι μονάδες τους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουν αποφασίσει να περιφρούρησουν οι ίδιοι, με βάρδιες, την περιουσία τους. Δεν λείπουν, ωστόσο, κι εκείνοι που, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δεν τούς περισσεύει ούτε ένα ευρώ κι έτσι αναγκάστηκαν να θυσιάσουν τη θαλπωρή του σπιτιού τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στις μονάδες τους, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα ή να ... χαλάσουν εντελώς, όπως χαρακτηριστικά λένε.

   Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ζητούν να περάσει το μήνυμα πως "αν κάποιος κλέβει για να ταΐσει την οικογένειά του, μπορεί, αντί να διαπράξει αυτό το αδίκημα, να μας ζητήσει τροφή κι εμείς θα του την δώσουμε".

   Χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους για την έλλειψη αστυνόμευσης και φύλαξης γενικότερα, εκφράζουν τον φόβο πως "παίρνοντας τις καραμπίνες στα χέρια μας, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χτυπηθεί κάποιος...".

   Ο κτηνοτρόφος Κώστας Ζαφειριάδης θυμάται ότι, μέχρι και πριν δύο χρόνια, το φαινόμενο της κλοπής ζώων "ναι μεν υπήρχε, ωστόσο δεν αποτελούσε τον νόμο, αλλά την εξαίρεση" και γι' αυτό και οι περισσότεροι συνάδελφοί του άφηναν τους στάβλους ανοιχτούς. Σήμερα, όπως λέει, "τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και πλέον οι επιτήδειοι όχι μόνο μας κλέβουν, αλλά έχουν και το θράσος να σφάζουν τα ζώα μέσα στους στάβλους μας".

   Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που μας αφηγείται: "Πριν από 15 ημέρες, άγνωστοι μπήκαν στον στάβλο του γείτονά μου και έσφαξαν έξι πρόβατα, πήραν το κρέας κι έφυγαν σαν κύριοι".

   Κατά τον ίδιο, "οι επιτήδειοι δεν χτυπούν τυχαία, αλλά παρακολουθούν τη λεία τους για μέρες και αφού σιγουρευτούν για το ωράριο που ακολουθεί ο κτηνοτρόφος, μόνο τότε εισβάλλουν σαν τα ποντίκια το βράδυ και κατακρεουργούν τις περιουσίες μας".

   Πλέον, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, που φυλάνε με βάρδιες τις περιουσίες τους, λέει  ο κ. Ζαφειριάδης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι το χειμώνα. Όπως λέει, προ μηνών, στο χωριό Θαλασσιά είχαν πέσει πυροβολισμοί, όταν κτηνοτρόφος αντιλήφθηκε κλέφτες στη μονάδα του, οι οποίοι μπορεί να τράπηκαν σε φυγή, αλλά στην προσπάθειά του να καταγράψει τις πινακίδες του οχήματός τους, αυτοί έβγαλαν τα όπλα.

   "Δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια στιγμή δεν θα χτυπηθεί κάποιος. Ένας άνθρωπος του μόχθου που τα βγάζει πέρα δύσκολα, συνήθως αγριεύει όταν επιτήδειοι πάνε να του πάρουν με το 'έτσι θέλω' το ψωμί του και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι έχουν καραμπίνες ... αντιλαμβάνεστε" μας λέει.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά και η ίδια "χτυπημένη" από την οικονομική κρίση περιορίζει τις περιπολίες της μόνο εντός των πόλεων, αφού τα περισσότερα περιπολικά είναι ακινητοποιημένα, εξαιτίας έλλειψης πόρων για βενζίνη.

   Σημειώνεται ότι, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, καταγράφεται φέτος μείωση ζωικού κεφαλαίου κατά 35%, συγκριτικά με πέρυσι, αφού σύμφωνα με τον κ. Ζαφειριάδη, πολλοί πουλούν τις περιουσίες τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, καθυστέρησης πληρωμής τους από τις γαλακτοβιομηχανίες και τερματισμού της πίστωσης που κάποτε τους έκαναν οι έμποροι.

   Ζητούν επαναφορά της αγροφυλακής και παίρνουν το νόμο στα ... χέρια τους

   Την επαναφορά του θεσμού της αγροφυλακής ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας, με τον Γιάννη Σκούφα να σχολιάζει πως το φαινόμενο της ζωοκλοπής μπορεί να υπήρχε ανέκαθεν στην ελληνική κοινωνία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια "η κατάσταση έχει ξεφύγει λόγω οικονομικής κρίσης και τα χειρότερα αναμένονται μέσα στον χειμώνα".

   Στην Πιερία, οι κτηνοτρόφοι έχουν προσλάβει δύο ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι και τα βράδια πραγματοποιούν περιπολίες προκειμένου να φοβίσουν με την παρουσία τους, όποιον αποφασίσει να ... κλέψει. Ο Νομός αριθμεί 180.000 αιγοπρόβατα την τελευταία 10ετία.

   Στο Νομό Ημαθίας, οι κτηνοτρόφοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσλάβουν σεκιούριτι και παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της ζωοκλοπής δεν έχει λάβει ακόμη εκτεταμένες διαστάσεις στην περιοχή, όπως μας εξηγεί ο Στέργιος Κίρτσος "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

   Το νόμο στα χέρια τους παίρνουν και οι κτηνοτρόφοι στο Νομό Φθιώτιδας, με τον Αθανάσιο Ασπρουλάκη να επισημαίνει  ότι κάποτε οι κλοπές ζώων πραγματοποιούνταν κυρίως το Πάσχα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια "επιτήδειοι έρχονται με φορτηγά και φορτώνουν κοπάδια".

   Υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομική δύναμη δυστυχώς δεν επαρκεί προκειμένου να περισωθούν οι περιουσίες τους, μας αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην περιοχή κοιμούνται στους στάβλους τους "αγκαλιά με καραμπίνες".

   Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι κλέφτες ζώων είναι κυρίως ξένοι, αν και παραδέχεται πως "στις μεγάλες δουλειές τα πράγματα περιπλέκονται κι έχουμε την αίσθηση ότι συμμετέχουν και Έλληνες που μπορούν να εξασφαλίσουν και τη διακίνηση των προϊόντων, με - μεταξύ άλλων - πλαστά παραστατικά".

   Στο Νομό Φθιώτιδας, τα νούμερα είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια - οι κτηνοτρόφοι ανέρχονται σε 3000 και το ζωϊκό κεφάλαιο αφορά 317.000 γιδοπρόβατα και 30.000 βοειδή. 

   Ως μια μάστιγα που δεν αποκλείει ό,τι εντάσσεται στο πλαίσιο του "οργανωμένου εγκλήματος" χαρακτηρίζει το φαινόμενο της κλοπής ζώων στην Κρήτη ο Λευτέρης Πατεράκης, τονίζοντας ότι οι Κρητικοί φυλάνε οι ίδιοι τα μαντριά τους, αφού πλέον ακόμα κι όσοι είχαν ομάδες ξένων να τους τα προστατεύουν, με την οικονομική κρίση δεν μπορούν να το κάνουν άλλο πια.

   Τονίζει δε ότι η κλοπή ζώων θα πρέπει να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και υπογραμμίζει ότι στην Κρήτη δεν κλέβουν ένα και δύο ζώα, αλλά ολόκληρα κοπάδια. Σημειώνει, παράλληλα, ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν βάλει κάμερες στα μαντριά τους και παρακολουθούν από το σπίτι τους τι γίνεται, ενώ άλλοι κοιμούνται στους στάβλους τους. 

   Η "απάντηση" πάντως για την πάταξη του φαινομένου των ζωοκλοπών φαίνεται να είναι η τοποθέτηση δορυφορικού gps, προκειμένου ο κάθε κτηνοτρόφος να βλέπει τα ζώα του. "Δυστυχώς, όμως, για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος κάποιος πρέπει να δαπανήσει από 2000 έως και 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό ζώων που διαθέτει, και σήμερα αυτά τα λεφτά δεν περισσεύουν από κανέναν" εξηγεί ο κ. Πατεράκης.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία