Ο θερισμός 7 στρεμμάτων στα Ψαχνά Ευβοίας της Ιταλικής ποικιλίας FIBRANOVA και ενός στρέμματος στον Κουφό Χανίων της Γαλλικής ποικιλίας FEDORA 17, σηματοδότησε την επιστροφή της Ελλάδας στην παραγωγή ενός φυτού που μπορεί να αποτελέσει την οικολογική σωτηρία του πλανήτη. Ενός φυτού με χιλιάδες χρήσεις και οικολογικά προϊόντα που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος καθημερινών αναγκών και ζητημάτων (οικιακής) αυτάρκειας (τροφή, ένδυση, στέγαση, ενέργεια, θεραπεία, μετακίνηση, κ.α.), σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Παραγωγικού Συνεταιρισμού βιολογικής κλωστικής κάνναβης.
Η κλωστική κάνναβη είναι μια ανανεώσιμη, βιοδιασπώμενη πρώτη ύλη που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλα τα χημικά πλαστικά (μίας ή πολλαπλών χρήσεων) που ρυπαίνουν το περιβάλλον, τον χαρτοπολτό από ξυλεία, το περιβαλλοντοκτόνο βαμβάκι, καθώς και το καύσιμο από πετρέλαιο. Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν χρειάζεται χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές έχει καθαρή πρόσοδο μεγαλύτερη από τις περισσότερες εκτατικές καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι και σόγια).
«Οι φετινές καλλιέργειες σε Εύβοια και Κρήτη είχαν καθαρά πειραματικό και πιλοτικό χαρακτήρα, με στόχο να συμβάλουν στην ορατότητα και τη διάδοση των προοπτικών που έχει η βιολογική κλωστική κάνναβη ελληνικής παραγωγής, αλλά και για να δοκιμαστούν σε διαφορετικά εδάφη και κλιματολογικές συνθήκες οι πρώτες πιστοποιημένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Η φετινή παραγωγή θα διοχετευτεί σε ένα περιορισμένο (και συλλεκτικό) αριθμό προϊόντων, αφού περάσει μια ενδελεχή διαδικασία ποιοτικών ελέγχων¨’, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τα πρώτα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται «ενθαρρυντικά» από την ΚΟΙΝΣΕΠ, «σε ό, τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης και αποτελούν οδηγό για την πρώτη επίσημη παραγωγή της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ την άνοιξη- καλοκαίρι του 2017. Στόχος μας για το 2017 είναι η καλλιέργεια 250 (πιστοποιημένων βιολογικών) στρεμμάτων από μέλη του συνεταιρισμού και η παραγωγή μιας σειράς ποιοτικών βιολογικών προϊόντων διατροφής, ευεξίας- ενδυνάμωσης και προσωπικής φροντίδας».
«Παράλληλα επενδύουμε πάνω στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων συνεταιριστικής μεταποίησης, δημιουργούμε μια συνεταιριστική μονάδα επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας στην Εύβοια, αναπτύσσουμε συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα (ΕΛΓΟ- Δήμητρα, ΤΕΙ Λάρισας- Τμήμα σχεδιασμού τεχνολογίας ξύλου και επίπλου στην Καρδίτσα, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και διευρύνουμε την διεθνή μας συνεργασία και προβολή ως μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Βιομηχανική Κάνναβη (European Industrial Hemp Association- EIHA)», σημειώνεται.
Να σημειωθεί πως η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ ιδρύθηκε αμέσως μόλις έγινε νόμιμη η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης τον Απρίλιο του 2016 και είναι ο πρώτος κοινωνικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την μεταποίηση αυτού του πολυχρηστικού φυτού και την παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων από ελληνική κλωστική κάνναβη.
«Τα μέλη της ΚΑΝΝΑΒΙΟ μετά από περισσότερα από 15 χρόνια αγώνα για τη νομιμοποίηση του φυτού, ήταν οι πρώτοι που αιτήθηκαν άδεια καλλιέργειας για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος χωρίς άλλη καθυστέρηση, αλλά και οι πρώτοι που θέρισαν αυτό τον θαυματουργό καρπό της αλλαγής.
Επιδίωξή μας είναι η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η συνεργατική παραγωγή/ μεταποίηση σε σύμπραξη με βιολογικούς παραγωγούς. Όραμά μας είναι να κάνουμε την ελληνική παραγωγή κλωστικής κάνναβης συνώνυμο ποιότητας παγκοσμίως και να ενισχύσουμε τις συνεργατικές παραγωγικές δομές σε αυτό τον κλάδο.
Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε βιολογικούς παραγωγούς για να συμπράξουν σε αυτό το συνεταιριστικό εγχείρημα με γη και οικονομικούς πόρους, να συμμετέχουν στην καθετοποίηση της παραγωγής και στον διαμοιρασμό των κερδών από τα τελικά παραγόμενα προϊόντα. Ανοίγουμε νέους ορίζοντες για την κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα, γίνε συνέταιρος σε αυτή την προσπάθεια», σημειώνουν.
Σημειωτέον πως η Ελλάδα μέχρι την δεκαετία του 1950 ήταν μια παραγωγός χώρα που επεξεργαζόταν και εξήγαγε εκατοντάδες τόνους κλωστικής κάνναβης κάθε χρόνο. Η απαγόρευσή της για τόσο μεγάλο διάστημα στέρησε από τον αγροτικό κόσμο μια προσοδοφόρα και σταθερή καλλιέργεια, ενώ συνέπεσε με την πλαστικοποίηση της κοινωνίας, την αποψίλωση των δασών, την κυριαρχία της καλλιέργειας του βαμβακιού, την αλόγιστη χρήση χημικών στην αγροτική παραγωγή και την ισοπεδωτική εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Στοιχεία για την ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ
Παραγωγικός Συνεταιρισμός βιολογικής κλωστικής κάνναβης
Ψαχνά Ευβοίας
www.kannabio.wordpress.com / kannabiohemp@gmail.com