Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ). Να σημειώσουμε, ότι η ΕΚΜΜ είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός ομογενειακός οργανισμός στον κόσμο με ετήσιες δαπάνες που αγγίζουν τα 20 εκ. δολάρια. Παραθέτουμε την ομιλία του συμπολίτη μας από τη Σάμη καθηγητή κ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΥ ο οποίος είναι μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΜΜ:
Φίλοι συμπάροικοι και συμπολίτες, για όσους δε με ξέρετε να σας πω ότι είμαι μέλλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ που εσείς με εκλέξατε. Επ’ ευκαιρία, θέλω να σας ευχαριστώ θερμά, για την τιμή μου κάνατε να με εκλέξετε εκπρόσωπό σας στον μεγαλύτερο ελληνικό ομογενειακό οργανισμό του κόσμου.
Κύριε πρόεδρε, συνάδελφοι του Συμβουλίου, δε θα αναφερθώ στα στοιχεία ούτε στη δομή του προϋπολογισμού, όχι διότι δεν υπάρχει λόγος ή δεν είναι σπουδαία σημεία ή διότι δεν χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις, αλλά διότι θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που έμμεσα προκύπτει από την παρουσίαση του προϋπολογισμού, που είναι κορυφαίο και είναι το θέμα της γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας.
Η Κοινότητά μας, φίλοι συμπολίτες, εκτελεί έναν προϋπολογισμό που εγγίζει τα 20 εκ. δολάρια. Λειτουργεί πολλά σχολεία και εκκλησίες και διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων, που πραγματικά είναι αξιέπαινες δραστηριότητες. Δεκάδες χιλιάδες ώρες εθελοντικής εργασίας προσφέρονται και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωρεές συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία της Κοινότητας μας. Όλη αυτή η προσπάθεια, όλος αυτός ο κόπος και ο αγώνας γιατί; Για τη διατήρηση την ανάδειξη αλλά και την ανάπτυξη του ελληνισμού. Και βέβαια για τη διατήρηση της γλώσσας μας, της κουλτούρας μας και του πολιτισμού μας.
Ο βασικός πυλώνας της εθνικής μας υπόστασης, της υπόστασης κάθε έθνους και λαού, είναι η γλώσσα. Εάν η γλώσσα ενός έθνους παρακμάσει το έθνος παρακμάζει και εξαφανίζεται.
Παρατήρησα, κύριε πρόεδρε ότι ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός της κοινότητά μας είναι στα αγγλικά ενώ θα μπορούσε να ήταν και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου κρατούνται στην αγγλική και όχι στην ελληνική. Και ακόμα η εσωτερική αλληλογραφία της Κοινότητας, όπως προσκλήσεις για τη συνεδρίαση του συμβουλίου κλπ είναι στην αγγλική. Μου φαίνεται αυτό αρκετά αντιφατικό με τους στόχους και τις βασικές αρχές της Κοινότητά μας και κυρίως με τις υπεράνθρωπες, πολλές φορές προσπάθειές μας στην υπηρεσία του Ελληνισμού.
Φίλοι συμπάροικοι, φίλοι συμπολίτες, κύριε πρόεδρε η γλώσσα μας, η γλώσσα μας η ελληνική απειλείται από γενικευμένη παρακμή και καθολική υπονόμευση. Αν παρακμάσει η γλώσσα μας παρακμάζουμε σαν έθνος
Δεν είναι δύσκολο, να καθιερώσουμε και την ελληνική σαν επίσημη γλώσσα έκφρασης και επικοινωνίας της Κοινότητας μας. Οι ίδιοι όροι επαναλαμβάνονται συνεχώς στα διάφορα έγγραφά μας. Αν μια φορά θεσπίσουμε την εσωτερική αλληλογραφία μας και τα εσωτερικά έγγραφά μας και στη ελληνική δεν έχουμε, τις επόμενες φορές, παρά να αντιγράφουμε τις εκφράσεις.
Αν απαντήσετε κύριε πρόεδρε, στις παρατηρήσεις μου, μην ισχυριστείτε ότι εμείς, εδώ στο Μόντρεαλ, κάνουμε πολλά, ενώ αλλού δεν μιλούν, ούτε καν, ελληνικά. Ποτέ δεν είναι αρκετά ούτε πολλά αυτά που κάνουμε για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
Παρακαλώ ας το διορθώσουμε. Το Μπορούμε, το οφείλουμε στον ελληνισμό και την Ελλάδα, η εσωτερική, τουλάχιστον, αλληλογραφία να γίνεται και στα ελληνικά.
Για όλα αυτά που εξέθεσα, αρνούμαι να ψηφίσω τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό. Ψηφίζω όχι. Δεν μπορώ κύριε πρόεδρε, δεν μπορώ φίλοι συμπάροικοι, να ψηφίσω απολογισμό και προϋπολογισμό μιας Ελληνικής Κοινότητας που δεν έχει και την ελληνική σαν επίσημη γλώσσα επικοινωνίας και έκφρασης. Εκτός εάν, ο πρόεδρος δεσμευθεί ότι θα διερευνήσει το θέμα.
Δυστυχώς η απάντηση του προέδρου της ΕΚΜΜ κυρίου Νίκου Παγώνη ήταν: Μερικοί έρχονται εδώ για να εντυπωσιάσουν… Καταλάβετέ το. Η Κοινότητα δεν είναι ελληνικός οργανισμός είναι ένας καναδικός οργανισμός…