Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Reuters: Τα 10 πρόσωπα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2017



Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποδεχτεί το 2017 με πολλές προκλήσεις έξωθεν και έσωθεν, προερχόμενες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη - μία από αυτές η άνοδος των εθνικιστικών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το Reuters συνέταξε έναν κατάλογο με τα 10 πρόσωπα που εκτιμά ότι θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2017:

Ντόναλντ Τραμπ

Η νίκη του άφησε άφωνους τους Ευρωπαίους, που ήταν ήδη σοκαρισμένοι από την επικράτηση του «Ναι» στο Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία. Η άνοδός του στην εξουσία ενέπνευσε τους ευρωσκεπτικιστές. Όταν θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, η πολιτική που θα ακολουθήσει και που θα ανταποκρίνεται ή όχι στις προεκλογικές του εξαγγελίες ενδέχεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη: μία «κραιπάλη» στον αμερικανικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να τονώσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές στην Ε.Ε., όπου η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να προκαλεί πολιτική αστάθεια. Αντίθετα, η επιλογή ενός εμπορικού προστατευτισμού θα κινδύνευε να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η πρόθεση του εκλεγμένου προέδρου να θέσει τέρμα στη χρηματοδότηση στο ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχει κάνει την Ε.Ε. να αναζητεί αμυντικές επιλογές στο έδαφός της.

 

Γιαροσλάβ Κατσίνσκι

Αψηφώντας τις Βρυξέλλες, με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο αποκαλούμενος «Τραμπ της Ευρώπης» δοκιμάζει τις εξουσίες της Ε.Ε. για να επιβάλει τη δική του γραμμή και διευρύνει το χάσμα Ανατολής-Δύσης. Η Ε.Ε. έχει δώσει στη Βαρσοβία προθεσμία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να αλλάξει τροπάριο. Αλλά ο Κατσίνσκι ποντάρει στους συμμάχους του, όπως o Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, για να ασκήσει βέτο επί των ποινών.

Η Πολωνία είναι το βαρύ πυροβολικό των πρώην κομμουνιστικών χωρών του ανατολικού μπλοκ. Βρετανοί διπλωμάτες είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την κόντρα Ανατολής-Δύσης στις συνομιλίες για το Brexit, ενώ η Μόσχα φλερτάρει με τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της, αλλά συναντά εμπόδιο στο πρόσωπο του Κατσίνσκι, ο οποίος βλέπει ρωσικό δάκτυλο πίσω από το αεροπορικό δυστύχημα του 2010, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας και ομοζυγωτικός δίδυμος αδελφός του.

 

Γκέερτ Βίλντερς

Το αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία ευελπιστεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Βίλντερς μπορεί να μην κυβερνήσει μόνος του, αλλά μία εκλογική νίκη του κόμματός του τον Μάρτιο θα ανοίξει την... όρεξη στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους σε Γαλλία και Γερμανία, που θα κληθούν στις κάλπες αργότερα.

Τερέζα Μέι

«Το Brexit σημαίνει Brexit»: και η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να υλοποιήσει την αγαπημένη της φράση.

Οι 27 θα πρέπει να συμφωνήσουν επί ενός κειμένου που θα ζητεί «την έναρξη το ταχύτερο δυνατόν διαπραγματεύσεων » με το Λονδίνο, όταν θα έχει γίνει η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου με την επίκληση από το Λονδίνο του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Στο κείμενο θα πρέπει να αναφέρεται ότι οι 27 «είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν» μόλις λάβουν τη γνωστοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση, το οποίο θα γίνει, κατά δήλωσιν της Τερέζα Μέι, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

Επιπλέον, η Μέι θα πρέπει να συσπειρώσει την κυβέρνησή της, αλλά και το εξαιρετικά πολωμένο εκλογικό σώμα.

Μαρίν Λεπέν

Τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν θα έχει σημασία αν η ηγέτις του αντι-ευρωπαϊκού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 7 Μαΐου. Η πληθώρα άλλων υποψηφίων σχεδόν της εξασφαλίζει το εισιτήριο στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία που έχασε ο πατέρας της το 2002.

Ωστόσο, μετά το Brexit και τον Τραμπ κανένας δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις. Και η 48χρονη Λεπέν έχει καταφέρει να κερδίσει εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τον ωμό ρατσισμό και αντισημιτισμό του πατέρα της. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο. Αν αναλάβει τα ηνία της χώρας που επινόησε την Ε.Ε., αυτό μπορεί να σημάνει και το τέλος της ενωμένης Ευρώπης, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε μέχρι σήμερα.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου παίζει ένα δυσνόητο παιχνίδι τακτικής με στόχο να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας παγκοσμίως. Μπορεί να κάνει φίλους ή να δημιουργεί προβλήματα με τους δυτικούς γείτονές του με πολλούς τρόπους--από τον έλεγχο των κοιτασμάτων αερίου τους μέχρι την υποστήριξη των αντιπάλων τους. Από τότε που προσήρτησε την Κριμαία το 2014, λίγοι στην Ε.Ε. θα έβαζαν στοίχημα για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να ανανεώσουν ή να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την ουκρανική κρίση, κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αν ο Τραμπ προχωρήσει στη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων, η Ε.Ε. θα δώσει μάχη για να εμποδίσει μία ή περισσότερες χώρες- μέλη να μπλοκάρουν την ανανέωσή τους.

Σέρτζιο Ματαρέλα

Ο Σικελός δικηγόρος και πρόεδρος της Ιταλίας, ο οποίος μπήκε στην πολιτική όταν ο αδελφός του δολοφονήθηκε από τη μαφία, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ο 75χρονος πρόεδρος θα πρέπει να καλοπιάσει τα σπαρασσόμενα κόμματα, ώστε να κυβερνήσει την ώρα που αυτά ετοιμάζονται για εκλογές σε άγνωστη ωστόσο ημερομηνία και με κανονισμούς που ενδεχομένως να αλλάξουν.

Οι εταίροι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη παρακολουθούν τη βαριά χρεωμένη αυτή χώρα και τις προβληματικές της τράπεζες με μεγάλη ανησυχία. Και πολλοί λένε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία για παράδειγμα, η Ιταλία είναι ταυτόχρονα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί.

Άνγκελα Μέρκελ

Έτοιμη για να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η Ευρωπαία «ηγέτις των ηγετών» απειλείται από την οργή και τον φόβο των πολιτών όχι μόνο έπειτα από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, αλλά κι εξαιτίας της «πολιτικής της ανοιχτής πόρτας» που ακολούθησε, με την είσοδο πάνω από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο από τον περασμένο χρόνο.

Οι ευρωσκεπτικιστές εκ των δεξιών της καγκελαρίου αναμένεται να κερδίσουν τις πρώτες έδρες τους στην καλύτερη περίπτωση περιπλέκοντας τις συνομιλίες της για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η 62χρονη φυσικός από την ανατολική Γερμανία είναι εγγυήτρια της μακροχρόνια στενής σχέσης της χώρας της με την Ε.Ε. ως παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη έπειτα από το χάος που προκάλεσε το Βερολίνο τον περασμένο αιώνα. Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί να κάνει θαύματα εάν οι γείτονές της αρχίσουν να διαλύονται.

 

Ο Αφρικανός μετανάστης

Είναι περίπου στα 23 του, Δυτικοαφρικανός, που ελπίζει να φθάσει στην Ιταλία όταν περάσει ο χειμώνας και φτιάξει ο καιρός. Παρέχοντας χρηματοδότηση στις κυβερνήσεις, ενισχύοντας τις περιπόλους στα νερά της Λιβύης και προετοιμάζοντας μαζικές απελάσεις, η Ε.Ε. στοχεύει να επαναλάβει τακτικές που λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους Σύρους που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα. Γιατί, λοιπόν, να διακινδυνεύσει στη Σαχάρα και να θαλασσοπνιγεί μόνο και μόνο για να συλληφθεί και να απελαθεί;

Ο «ριζοσπαστικοποιημένος με τα μαύρα»

Αυτός ο άνδρας μισεί την Ευρώπη όπου και κατοικεί. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που τελεί υπό πίεση σε Συρία και Ιράκ, έχει γιγαντώσει την οργή του και τον πιέζει να αναλάβει δράση με όποια μέσα κι αν διαθέτει.

Πολύ νεαρής ηλικίας, φανατικός, έχει βρει σκοπό στη ζωή του μέσα από τον θάνατο των αθώων. Είναι ο απρόβλεπτος αυτός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη αλλά και να εκτροχιάσει όποια σχέδια και προτεραιότητες έχει η Ευρώπη για τον επόμενο χρόνο.
 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία