Εκπαιδεύτηκαν για έξι μήνες στην Ισπανία από τον βιολόγο Jesus Lopez Valladolid για να ριχτούν στη "μάχη" εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων, τη βασικότερη αιτία της κατακόρυφης μείωσης του πληθυσμού τού (αρπακτικού πουλιού) Ασπροπάρη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για δύο σκύλους "προστάτες" του Ασπροπάρη, που, μαζί με τους συνοδούς-χειριστές τους, έχουν πιάσει "δουλειά" στα μέσα Μαρτίου στη Θεσσαλία και τον Έβρο για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Έχοντας "χτίσει" πρώτα τη σχέση τους μέσα από το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρακολούθησαν τα μέλη της ομάδας για ένα και πλέον μήνα, σκύλοι και συνοδοί-χειριστές έχουν, ήδη, ξεκινήσει περιπολίες για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Βικτώρια Σαραβία (Victoria Saravia).
"Η παράνομη πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί τη βασικότερη αιτία της κατακόρυφης μείωσης του πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και όλων των αρπακτικών πουλιών που τρέφονται με νεκρά ζώα, γι' αυτό και η δράση της ανίχνευσής τους με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του είδους, μιας και μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα. Μέσα σε έναν χρόνο είχαμε τέσσερα περιστατικά δηλητηρίασης Ασπροπάρηδων, όλα ενήλικα πουλιά, από έναν πληθυσμό που αριθμεί πλέον λιγότερα από 15 ζευγάρια" πρόσθεσε.
Για τους συνοδούς των σκυλιών, η εκπαίδευση ήταν δύσκολη και απαιτητική, καθώς, τόσο η εκμάθηση όσο και η εφαρμογή στην πράξη της μεθοδολογίας που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εκτός των άλλων απαιτεί πλήρη κατανόηση της συμπεριφοράς των σκυλιών, αλλά και των ίδιων των ανθρώπων, δηλαδή του τρόπου σκέψης και των σκοπών των χρηστών δηλητηριασμένων δολωμάτων. Επιπρόσθετα, κάθε αποστολή ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, απαιτεί μια προσεκτική προετοιμασία και σχεδιασμό της επίσκεψης, λαμβάνοντας υπόψη την τοπογραφία της περιοχής, τις καιρικές συνθήκες, τις ιδιοκτησίες γης κ.λπ.
Οι χειριστές σκύλων είναι δύο μέλη της Ομάδας του Προγράμματος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς, δηλαδή τους εταίρους από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Ο συνεργάτης της Ορνιθολογικής με τον σκύλο του δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας (Μετέωρα, Κόζιακας, Χάσια-Αντιχάσια), ενώ η συνεργάτης του WWF Ελλάς στην περιοχή του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
Οι δύο χειριστές είναι βιολόγοι, ερευνητές πεδίου των δύο οργανώσεων. Δεν είναι εθελοντές, είναι εργαζόμενοι στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη.
Τα μέλη της Ομάδας του Προγράμματος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς πήγαν στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, ενώ τα σκυλιά τα πήραν από ειδικό εκπαιδευτή σκύλων γι' αυτό τον σκοπό και η εκπαίδευσή τους είχε ξεκινήσει, ήδη, από τον Σεπτέμβριο.
Λιγότερα από 15 ζευγάρια του είδους των Ασπροπάρηδων απομένουν πλέον στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ στα Βαλκάνια λιγότερα από 90 ζευγάρια, καθώς το είδος έχει υποστεί δραματική μείωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στη Βουλγαρία απομένουν λιγότερα από 30 ζευγάρια του είδους.
Στο μεταξύ, οι πρώτοι Ασπροπάρηδες της φετινής χρονιάς έφτασαν στα Μετέωρα. Από τους ερευνητές της Ορνιθολογικής παρατηρήθηκαν συνολικά τρία πουλιά- τα δυο μέσα στην περσινή φωλιά να κάνουν εργασίες συντήρησης και το άλλο πέταγε μπροστά από την περσινή του φωλιά. Από τις περσινές τρεις επικράτειες Ασπροπάρηδων στην περιοχή είναι ήδη ενεργές οι δυο και τα 3 από τα συνολικά 6 πουλιά της περιοχής είναι ήδη εδώ.
Εξάλλου και στη Βουλγαρία έφθασαν οι πρώτοι Ασπροπάρηδες του 2014 και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www. Lifeneophron.eu): "τρία ζευγάρια παρατηρήθηκαν στις φωλιές τους στην Ανατολική Ροδόπη, καθώς και άλλο ένα πουλί στο Εθνικό Πάρκο Russenski Lom, τη βορειότερη περιοχή εξάπλωσης του είδους στην Ανατολική Ευρώπη. Στην ίδια περιοχή, το 2013, είχε εξαφανιστεί το αρσενικό του ζευγαριού Ασπροπάρηδων, ενώ βρισκόταν σε φάση επώασης, με αποτέλεσμα την αποτυχία της αναπαραγωγής του. Φοβόμασταν ότι ίσως η επικράτεια του είδους στην περιοχή να είχε εγκαταλειφθεί το 2014, αλλά ευτυχώς αυτό δεν συνέβη".
Εξάλλου, "άλλος ένας Ασπροπάρης παρατηρήθηκε στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Studen kladenec, καθώς και ένα ακόμα πουλί στο οροπέδιο του Provadiisko Rojaksko. Τα πουλιά έχουν επιστρέψει στα Βαλκάνια για να φωλιάσουν, αφού έχουν περάσει τους κρύους μήνες τους χειμώνα στις ζεστές περιοχές της τροπικής και υποτροπικής ζώνης".