ΤΙΤΛΟΣ: Ο προφήτης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χαλίλ Γκιμπράν
ΕΙΔΟΣ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ
Εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα του Χαλίλ Γκιμπράν, που περιέχεται στο αριστούργημά του, "Ο προφήτης", γιατί βρήκαν σ' αυτό την έκφραση των πιο βαθειών πόθων της ψυχής του ανθρώπου.
Ο Γκιμπράν ήξερε να γράφει αιώνιες αλήθειες, με τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να νοιώθει ότι περιδιαβάζει σ' ένα ήσυχο δάσος ή λούζεται σ' ένα δροσερό ποταμάκι, ηρεμεί την ψυχή. Αλλά ήξερε να γράφει και με τον πυρσό και να καίει σαν τη φωτιά.
Γεννήθηκε, ο κοσμοαγάπητος αυτός ποιητής, στο Μπεχάρι του Λιβάνου, το 1883. Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και πέθανε το 1931, σε ηλικία μόλις 48 χρόνων.
Από μικρός είχε ιδιαίτερη επίδοση στη ζωγραφική, την πλαστική και το γράψιμο. Στο Παρίσι σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον μεγάλο γλύπτη Αύγουστο Ροντέν, ο οποίος τελικά εκτίμησε τόσο τη ζωγραφική του ώστε τον επέλεξε για να του δημιουργήσει την αυτοπροσωπογραφία του.
?Ο προφήτης? αποτελεί μια υπέροχη σύνθεση από ποιητικές παραβολές, που εξετάζουν όλες τις πλευρές των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ποιητής αναζητά την ορθή εκδήλωση του συναισθήματος, της σκέψης και της δράσης στον άνθρωπο, που θα του επιτρέψει να ζήσει ευτυχισμένα τη γήινη ζωή του, χωρίς ν' αδικεί και αδικιέται, να καταστρέφει και να καταστρέφεται. Αναζητά την ενότητα ανάμεσα σ' όλους τους ανθρώπους, και την ενότητα ανάμεσα στον άνθρωπο, τη φύση, και "τα πάντα της ζωής".
Πρόκειται για μια ποιητική Κοσμοθεωρία ή φιλοσοφία της ζωής, δοσμένη με λυρισμό και διακοσμημένη με την ιδεαλιστική ζωγραφική του ίδιου.
Ο Κλώντ Μπράντον, που τον γνώρισε προσωπικά, τον περιγράφει έτσι: "μελαχρινός, κορμί μικροκαμωμένο, αλλά σταθερό και δυνατό, πρόσωπο γεμάτο ευαισθησία , αυστηρός, αλλά χωρίς τίποτα το ασκητικό, σεμνός, μετριόφρονας, χωρίς φιλοδοξία."
Θα χαρούμε εμείς τώρα στον " Προφήτη" μια ζωντανή, δημιουργική και καρποφόρα πνευματική συνάντηση, με τον άφραστα λυρικό αυτό ποιητή...
Όπως και η Θεανώ Ζαμπέλα που τον αγάπησε τόσο πολύ και μας τον ξαναέδωσε με τόση ευαισθησία και λυρισμό.
Η καθημερινή σας ζωή είναι ο ναός σας και η θρησκεία σας. Όταν μπαίνετε σ' αυτήν, πάρετε μαζί σας όλο τον εαυτό σας. σ. 12
Κι αν θα ξέρατε για το Θεό, δεν θα λύνατε πια γρίφους. Καλύτερα να κοιτάξετε γύρω σας και θα δείτε το Θεό να παίζει με τα παιδιά σας. σ.125
Ο σωστός δεν είναι πάντα αθώος για τις πράξεις του κακού. κι ο άνθρωπος με τα καθαρά χέρια δεν είναι χωρίς ευθύνη για τα καμώματα του εγκληματία?.
Κι εσείς δικαστές, που θα? σασταν δίκαιοι,
Τι κρίση βγάζετε για κείνον που ?ναι ειλικρινής στη σάρκα κι όμως κλέφτης στο πνεύμα;
Τι τιμωρία επιβάλλετε σε κείνον που σκοτώνει τη σάρκα κι όμως είναι σκοτωμένη η ίδια του η ψυχή;
σ. 79.
Όταν προσεύχεστε, υψώνεστε και συναντάτε στον αέρα εκείνους που προσεύχονται την ίδια εκείνη ώρα, και τους οποίους δεν μπορείτε να συναντήσετε παρά μόνο στην προσευχή. σ.112
Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου
Αδριανού 3, 154 51 Ν. Ψυχικό
Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F
info@elbi.gr www.elbi.gr,