Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Αναλυτική ενημέρωση

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, ενόψει του Πάσχα



Αθήνα

Την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που αφορούν το πασχαλινό
τραπέζι και τα δώρα σε μικρούς και μεγάλους, τηρουμένων των
παραδόσεων, ενόψει του Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και ο
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς, όπως επισημαίνουν, τις
ημέρες των εορτών, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθούν, σε αρκετές
περιπτώσεις, φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε ότι οι ελεγκτές του έχουν
εντατικοποιήσει τους ελέγχους- ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές
σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που
παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση.

Ωστόσο, όπως τονίζει, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να
είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να
αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν
είναι εύκολο να ελεγχθούν. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση
υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα
παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να απευθυνθούν τόσο
στον ίδιο το φορέα όσο και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.

Γενικές οδηγίες

Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις πασχαλινές τους
αγορές, εστιάζοντας σε ορισμένα σημαντικά σημεία, παρέχει, από την
πλευρά του, ο ΕΦΕΤ:

"Να αγοράζει από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Να αγοράζει κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή
ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και
μικρόβια.

Να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού
και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου
προμηθεύεστε τρόφιμα.

Να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.



Κρέας

Όσον αφορά τις αγορές για αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και
γενικότερα, κρέας ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι πρέπει να δίνεται προσοχή σε:

Σφραγίδες- επισήμανση

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα
προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα
«τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής,
φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την
ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου
παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας, επίσης, αναγράφεται το
όνομα της τρίτης χώρας.

Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο
ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, να μην
φέρουν οζίδια και κύστες.

Σε περίπτωση κατεψυγμένων, αυτά πρέπει να μην έχουν αποψυχθεί.

Τα «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν
πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι
εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα και πρέπει να
καθαριστούν πολύ καλά.

Αν οι καταναλωτές προμηθευτούν κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να
δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης
του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση, οι καταναλωτές δεν πρέπει να
προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία, που
λειτουργούν νόμιμα. Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές πρέπει να
αποφεύγουν τα «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς, που τυροκομούν οι ίδιοι,
δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής
τους είναι άγνωστες και πιθανόν μη ορθές.

Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα)
με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του
παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία, πρέπει να φέρουν την
ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του
πελάτη. Οι καταναλωτές καλό θα ήταν να ζητούν να τους επιδεικνύεται η
επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

Αβγά

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά
γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες
ενδείξεις, πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού,
περιλαμβάνουν:

τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου,

την κατηγορία ποιότητας και βάρους,

την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την
ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από τον
έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία
του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας
και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν αβγά με ακάθαρτο,
ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.

Να αποφεύγουν να καταναλώνουν αβγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι
θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη
οσμή.

Για την καλή συντήρηση των αβγών, που αγοράζουν, οι καταναλωτές
δεν πρέπει να τα πλένουν, αλλά να τα διατηρούν σε δροσερό χώρο.

Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου
του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Αλλαντικά

Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει
προσβληθεί από μούχλα.

Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.

Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.

Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά
από τα οποία όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό
μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

Σοκολατένια αβγά

Για την αγορά σοκολατένιων αβγών, που προσφέρονται, κυρίως, σε
παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την
έκθεση και τη διάθεση, από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης
τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο
περιεχόμενο των σοκολατένιων αβγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών
διαστάσεων, μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά
μικρής ηλικίας.

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της
σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας
ανάλωσης.

Βαφές αβγών

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αβγών είναι οι
επιτρεπόμενες από τον κώδικα τροφίμων και ποτών. Για τη διακοσμητική
χρώση των αβγών, προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά»)
και ο βρασμός των αβγών, ώστε να μην σπάσουν.

Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αβγά αφήνονται, μέχρι η θερμοκρασία
τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για
πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν
παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι
οδηγίες χρώσης, που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αβγών".

Παιχνίδια

Για τις αγορές παιχνιδιών, εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων
υπογραμμίζουν ότι, για τη σωστή επιλογή τους, οι καταναλωτές δεν
πρέπει να ακολουθήσουν τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούν, όταν
αγοράζουν ένα άλλο προϊόν.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του παιχνιδιού, αυτές τις
γιορτινές ημέρες, όπως αναφέρουν, είναι η ασφάλεια του παιχνιδιού και
η συμμέτοχή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

"Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή
νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών
παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που
πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά",
όπως επισημαίνουν.

Ειδικότερα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) απαριθμεί τις
προδιαγραφές, που είναι οι ακόλουθες:

Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της
υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μην
μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.

Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες, δεν
πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι
κάτω από 4,5 εκ.

Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να
μπορούν να εκτοξευθούν από το παιχνίδι.

Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι.

Οι ηλικίες, που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία, πρέπει να
τηρούνται απαρέγκλιτα. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται από τον
κατασκευαστή του κατάλληλο για μία συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να
γίνει επικίνδυνο στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία