Ο Μπέπε Γκρίλο μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να επαναπαυτεί μερικές μέρες στις δόξες του, ύστερα από το αναπάντεχα υψηλό ποσοστό που εξασφάλισε στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, αλλά σύντομα ο κωμικός,ο οποίος ηγείται τώρα του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, θα έρθει αντιμέτωπος με ορισμένες σκληρές πολιτικές αποφάσεις.
Ύστερα από την ξαφνική άνοδό του μετά το σχηματισμό του το 2009, το Κόμμα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο που αντιτίθεται στο κατεστημένο, εξασφάλισε το 26% της ψήφου στην Κάτω Βουλή. Οι 108 έδρες στην 630 εδρών Βουλή των Αντιπροσώπων και οι 54 στην 315 εδρών Γερουσία τον αφήνουν με το κλειδί στο χέρι του πολιτικού μέλλοντος της Ιταλίας. Οι οπαδοί του είναι ενθουσιασμένοι.
"Ελπίζουμε να αλλάξουμε την πολιτική και να δώσουμε μεγαλύτερη φωνή στους νέους. Τα παλαιά κόμματα δεν έκαναν τίποτα επί 30 χρόνια", δήλωσε από τη Ρώμη ο 26χρονος Μανόλο Πελεγκρίνι, τεχνικός της τηλεόρασης και ψηφοφόρος του Γκρίλο.
Η μοναδική κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί χωρίς τη συναίνεση του Γκρίλο, εκτιμά το Ρόιτερς, θα ήταν μία "επανέκδοση" της αφύσικης συμμαχίας ανάμεσα στον κεντροδεξιό ηγέτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς που κυβέρνησε ένα χρόνο υπό τον απερχόμενο τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.
Ωστόσο, αυτό θα εξοργίσει πολλούς από τους υποστηρικτές και από τις δύο πλευρές και θα κάνει πιθανότερη μία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο σε περίπτωση που οι Ιταλοί επιστρέψουν στις κάλπες.
Αυτός είναι και ο λόγος που αφού κατηγορούσαν τον Γκρίλο επί μήνες χαρακτηρίζοντάς τον δημαγωγό, τα άλλα κόμματα ήδη αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του.
Τώρα, όχι μόνο οι Ιταλοί, αλλά και ξένοι ηγέτες ανησυχώντας για τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αναρωτιούνται ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση του Γκρίλο.
"Δεν υπάρχει στρατηγική, θα στηρίξουμε τις ιδέες εκείνες που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις δικές μας, νόμο προς νόμο", είπε στους δημοσιογράφους.
Εξαιτίας του μένους του εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, ο Γκρίλο χαρακτηρίζεται από πολλούς σχολιαστές επικίνδυνος λαϊκιστής, ωστόσο επισημαίνει το Ρόιτερς, θα μπορούσε να αποδειχτεί μία θετική δύναμη για την Ιταλία.
Ο 64χρονος, ο οποίος δεν ήταν ο ίδιος υποψήφιος, δηλώνει με μία ειρωνική διάθεση ότι είναι απλώς "εκπρόσωπος" του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
ΝΕΑΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ
Μία πιθανότητα είναι ότι τελικά θα συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) σε μία κυβέρνηση που θα καταργήσει τα προνόμια των πολιτικών, θα αλλάξει το δυσλειτουργικό εκλογικό σύστημα και ενδεχομένως θα υιοθετήσει ορισμένες από τις προτάσεις του σχετικά με την Οικολογία και την πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Το άλλο σενάριο--και ίσως το πιθανότερο--είναι να παραμείνει στην αντιπολίτευση με τη στρατιά νεαρών βουλευτών του, οι περισσότεροι εκ των οποίων χωρίς εμπειρία και χωρίς καριέρα στην πολιτική.
Αυτοί επελέγησαν στις προκριματικές εκλογές που διενεργήθηκαν στο Ίντερνετ, στις οποίες οι επίδοξοι υποψήφιοι παρουσίασαν τους εαυτούς τους μέσω βιογραφικού ή με τη χρήση webcam.
Αν ο Γκρίλο παραμείνει στην αντιπολίτευση, η απειλή να αποκομίσει περισσότερα οφέλη ενδεχομένως να είναι αυτό που χρειάζονται τα άλλα κόμματα για να προχωρήσουν επιτέλους στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και να υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί εδώ και χρόνια.
Αυτά είναι τα καλύτερα δυνατά σενάρια. Το κακό σενάριο για τον ίδιο τον Γκρίλο είναι ο ιδεολογικός ενθουσιαμός των βουλευτών του να οδηγήσει στην αναρχία όταν φθάσουν στους διαδρόμους της εξουσίας και κάποιοι από αυτούς να αρχίσουν να εγκαταλείπουν το πλοίο προτιμώντας τα κόμματα του κατεστημένου.
Σε μία αναπάντεχη έξαρση ειλικρίνειας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, το περασμένο καλοκαίρι, ο Γκρίλο παραδέχτηκε ότι το κίνημά του είναι περισσότερο κατάλληλο για την περιφερειακή πολιτική σκηνή και δεν είναι έτοιμο για το εθνικό κοινοβούλιο.
Η 34χρονη Κάρλα Ρουότσι, μητέρα δύο παιδιών, η οποία πρόκειται να αφήσει τη δουλειά της στην εφορία για να αναλάβει το βουλευτικό της αξίωμα στην Κάτω Βουλή, είπε ότι τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της θα πληρώνονται μόνο με 2.500 ευρώ τον μήνα και όχι με περίπου 8.000, που είναι ο μισθός του μέσου βουλευτή.
"Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω στη Βουλή είναι να μειώσω αυτό που πληρώνουν οι Ιταλοί για τους πολιτικούς τους θεσμούς", δήλωσε στο Ρόιτερς από ξενοδοχείο της Ρώμης όπου συγκεντρώθηκαν οπαδοί του Γκρίλο για να πανηγυρίσουν για την εκλογική τους επιτυχία.
Η ανησυχία για την έκκληση του Γκρίλο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή κάποιες δηλώσεις του για αναδιάρθωση του χρέους θεωρούνται μάλλον αβάσιμες. Τα θέματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος και σίγουρα δεν είναι αυτό που προσήλκυσε τους ψηφοφόρους του.
Μεταξύ των δεκάδων σχολίων που έκαναν στο Ρόιτερς οι οπαδοί του Γκρίλο έξω από τα εκλογικά τμήματα ήταν ότι κανένας δεν θέλει να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία είπαν ότι ψήφισαν για πολιτική κάθαρση.