Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




ΕΚαινοτόμα ελληνικά προϊόντα «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό 

ρεπορτάζ Αποστόλης Ζώης



Λάρισα

Όλα ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, απ' όπου πήρε το "πράσινο φως" μια καινοτόμος έρευνα, με σκοπό την ολική αξιοποίηση των ρυπογόνων φυτικών νερών του ελαιοτριβείου και την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων απ' αυτά, με υψηλή προστιθέμενη αξία.

   Τα θετικά αποτελέσματα της πρωτοπόρας εκείνης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του επίκουρου καθηγητή Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων και του μηχανικού Βιοσυστημάτων Πασχάλη Γκουτσίδη δεν άργησαν να φανούν και κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ. Έτσι, "γεννήθηκε" και μια εταιρεία με το όνομα Polyhealth A.E., που εξειδικεύεται στην παραγωγή πολυφαινολών ελιάς σε υγρή μορφή και σε μορφή σκόνης.

   Παράλληλα, άρχισε νέα έρευνα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Βιοσυστημάτων και του αντίστοιχου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Γιαβάση, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών ζυμούμενων αλλαντικών (τύπου σαλάμι αέρος), με χρήση των φυσικών πολυφαινολών της ελιάς και χωρίς παρουσία χημικών συντηρητικών, όπως τα νιτρώδη που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου στομάχου. Για την παραγωγή των νέου τύπου αλλαντικών συνεργάστηκε μία άλλη θεσσαλική αλλαντοποιεία της Καρδίτσας και συγκεκριμένα η επιχείρηση "Τσιανάβας Α.Ε.". Έτσι, προέκυψε το βραβευμένο στον διαγωνισμό ECOTROPHΕLIA 2013 σαλάμι αέρος με κατοχυρωμένη ονομασία "Δια ελιάς και αέρος", ένα προϊόν πλήρως οικολογικό, χωρίς παρουσία χημικών συντηρητικών.

   Επιπλέον, οι δύο εταιρείες και η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεχίζουν την ερευνητική τους δραστηριότητα με σκοπό την παραγωγή και άλλων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και καθαρής ετικέτας με χρήση πολυφαινολών και συγκεκριμένα πειραματίζονται στην παραγωγή βραστών αλλαντικών και χωριάτικου λουκάνικου που πρόκειται να συμπληρώσουν την γκάμα των ποιοτικών οικολογικών προϊόντων που θα παράγονται με το brand name "Δια ελιάς και αέρος".

   Προϊόντα που "ταξιδεύουν" εκτός συνόρων

   Παράλληλα, όπως αναφέρει  ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Πετρωτός, τα σύνορα για τα νέα αλλαντικά με χρήση πολυφαινόλης έχουν προεκταθεί και εκτός Ελλάδος και πολύ σύντομα η ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας και εκπρόσωπος της εταιρείας Polyhealth πρόκειται να εμφανιστούν σε τηλεοπτικό κανάλι και ΜΜΕ της Σερβίας για να μιλήσουν για το νέο καινοτόμο προϊόν, ύστερα από συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την παραγωγή και διακίνηση τους στη βαλκανική αυτή χώρα από τοπική αλλαντοποιεία μεγάλης παραγωγικής εμβέλειας και κύρους.

   Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογες συμφωνίες προετοιμάζονται και με άλλες χώρες της Ευρώπης αυξάνοντας σημαντικά την προστιθέμενη αξία που προέρχεται από τα μέχρι τώρα ρυπογόνα φυτικά νερά των ελαιοτριβείων, που πλέον αξιοποιούνται με τον πλέον παραγωγικό τρόπο.

   Το εργαστήριο

   Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας είναι ενταγμένο στην δομή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας και εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του εν λόγω Τμήματος.

   Ιδρύθηκε το 2008, στεγάζεται σε ένα μοντέρνο βιομηχανικού τύπου κτίριο μκαι είναι πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα στον ευρύτερο τομέα της Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων.

   Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι, εκτός της διδασκαλίας σειράς μαθημάτων στον τομέα της Μηχανικής των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων και των Βιοσυστημάτων, η διεξαγωγή προωθημένης έρευνας σε σύγχρονους τομείς της Αγροτικής Βιομηχανίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων που αφορούν τουλάχιστον τεχνολογίες αιχμής. Όπως είναι η τεχνολογία μεμβρανών και εφαρμογές της στην συμπύκνωση υγρών τροφίμων και απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η τεχνολογία υπερκρίσιμης εκχύλισης κ.ά.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία