Σε 15 ανέρχονται οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης, ιχθυρών και γάλακτος, που έλαβαν το "διαβατήριο" προκειμένου να ξεκινήσουν εξαγωγές στη ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας "Rosselkhoznadzor" Δρ. Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).
Μιλώντας από τη Μόσχα, ο Δρ. Αλεξένκο ανέφερε ότι, σε μερικά σημεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημάδια έλλειψης συμμόρφωσης αναφορικά με τα στάνταρ που έχει θέσει και απαιτεί η ρωσική πλευρά. "Σε κάποια κλείνουμε τα μάτια, ενώ σε μερικά άλλα περιμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μπορέσουν ακόμη περισσότερες εταιρείες να εξάγουν τα προϊόντα τους στην ρωσική αγορά" τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι τα ρωσικά κλιμάκια της "Rosselkhoznadzor" είναι έτοιμα να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ελέγχων και έτσι να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που θα εξάγουν στην Ρωσία. "Περιμένουμε τη νέα λίστα, ώστε να ορίσουμε ημερομηνία ελέγχων" εξήγησε.
Υπογράμμισε δε, ότι το ισχύον -μέχρι σήμερα- μητρώο των εγκεκριμένων ελληνικών εταιρειών της "Rosselkhoznadzor" παύει να ισχύει και μόνο οι 15 εταιρείες που έλαβαν το "πράσινο φως" εντάσσονται στο νέο μητρώο επιχειρήσεων. "Ανεξάρτητα, λοιπόν, εάν κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις ήταν πράσινες παρελθοντικά, πλέον μόνο αυτές οι 15 θα μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην ρωσική αγορά" ξεκαθάρισε.
"Τίποτα δεν έχει χαθεί"
Μπορεί για κάποιους Έλληνες παραγωγούς και επαγγελματίες η ρωσική αγορά να θεωρείται και φέτος άβατο, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία και των μέτρων που στη συνέχεια έλαβε η Μόσχα, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Δρ. Αλεξένκο, "τίποτα δεν έχει χαθεί", υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση.
Με σκληρή δουλειά, καθορισμό των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν, κατάρτιση συγκεκριμένων σχεδίων και συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλονται, οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα σταθεροποιηθούν και θα περάσουν σε υψηλότερο τεχνικό επίπεδο, τόνισε ο Δρ. Αλεξένλκο, σύμφωνα με τον οποίο, το "τρένο" των εξαγωγών προς τη ρώσικη αγορά δεν θα βγει από τις ράγες, και στόχος, αλλά και πρόθεση των ρωσικών αρχών, είναι να συνεισφέρουν τα μέγιστα για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων.
Εν αναμονή της υπογραφής των πρωτοκόλλων
Στο πλαίσιο αυτό, μέσω των πρωτοκόλλων που άφησε για υπογραφή στην ελληνική κυβέρνηση η ρώσικη πλευρά, προτείνεται -μεταξύ άλλων- η εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων στα ρωσικά ερευνητικά κέντρα και η δημιουργία, από κοινού, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα παρέχει τα πιστοποιητικά ασφάλειας των προϊόντων προς εξαγωγή.
"Μπορούν να γίνουν εξαγωγές χωρίς να προχωρήσουν οι προτεινόμενες στα πρωτόκολλα ενέργειες;" αναρωτήθηκε ο Δρ. Αλεξένκο και απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε, είπε πως ναι, αλλά τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο πλευρών δεν θα είναι "τα καλύτερα δυνατά και θα παραμείνουν στο επίπεδο που βρίσκονται επί δεκαετίες".
"Οι ενέργειες και δράσεις που προτείνει η ρωσική πλευρά στις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες, αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο να οδηγηθεί η συνεργασία τους σε υψηλότερα τεχνικά επίπεδα, κάτι που θα απλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, μεταφέροντας τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων στο καινούριο επίπεδο, σταθεροποιώντας το εμπόριο" τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας "Rosselkhoznadzor".
Ο ρόλος της Α-CERT στη διαπραγμάτευση
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης ΑΕ "A-CERT" ως μέλους των επιτροπών διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με την Ομοσπονδιακή Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Ρωσίας "Rosselkhoznadzor" και τη ρωσική κυβέρνηση, για τον οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων στη χώρα μας, ο Δρ. Αλεξένκο σημείωσε: "Η παροχή επιπρόσθετων πιστοποιήσεων από έναν ιδιωτικό και ανεξάρτητο με τις κρατικές υπηρεσίες φορέα, διευκολύνει τη δουλειά και των δύο πλευρών, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων".
Χαρακτήρισε δε, "παράλογη" την τοποθέτηση ορισμένων ότι η ρωσική πλευρά δυσκολεύει τη συνεργασία με την ελληνική, επισημαίνοντας πως "αντίθετα, προτείνουμε πιο στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα".