Υπήρξαν ηγέτες, πολιτικοί, επαναστάτες. Ενέπνευσαν τους λαούς τους και επηρέασαν την παγκόσμια κοινότητα. Με τις πράξεις τους συγκέντρωσαν τους προβολείς επάνω τους και εκτός από πολιτικές και κοινωνικές τάσεις δημιούργησαν και μόδα. Είτε με τον τρόπο που οι ίδιοι ντύνονταν, είτε σαν πρότυπα για τις επόμενες γενιές.
Οι αθλητικές φόρμες του Φιντέλ Κάστρο
Φιντέλ Κάστρο, κομμουνιστής, επαναστάτης ή δικτάτορας; Ο πρώην ηγέτης της Κούβας στην διάρκεια της ανάρρωσής του μετά την χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε το 2006, εμφανίστηκε με φόρμα Αντίντας σε χρώμα κόκκινο, λευκό και μπλε κι ακολούθησαν κι άλλες δημόσιες εμφανίσεις του με αθλητικές φόρμες εταιρειών όπως Φίλα, Πούμα και Νάικι .
«Δεν είναι ούτε θετικό, ούτε αρνητικό», δήλωσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο επικεφαλής της Αντίντας, Τράβις Γκονζάλες, σχολιάζοντας την εμφάνιση του Κάστρο με φόρμες της εταιρείας και πρόσθεσε: «Είμαστε μια μάρκα αθλητικών ρούχων . Παράγουμε προϊόντα για αθλητές, δεν φτιάχνουμε ρούχα για ηγέτες». Η δήλωση αυτή όμως δεν απέτρεψε τον Κάστρο να εμφανιστεί με φόρμα Φίλα όταν ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η ζακέτα του Τζίμι Κάρτερ
Στις 2 Φεβρουαρίου 1977, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του ως 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζίμι Κάρτερ εμφανίστηκε στην τηλεόραση μπροστά από ένα σβησμένο τζάκι, χαλαρά, αφήνοντας ξεκούμπωτη τη μπεζ μάλλινη ζακέτα του, συμβολίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν ζεστοί και μετά το κλείσιμο της θέρμανσης για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με το περιοδικό TIME η ζακέτα τελικά «μπορεί να αποδειχθεί το πιο ισχυρό σύμβολο μιας διοίκησης που υπόσχεται να κάνει σταθερή χρήση του συμβολισμού».
Στολές Μάο Τσε Τουνγκ
Ίδρυσε μια χώρα και δημιούργησε ολόκληρη ιδεολογία καλλιεργώντας με ζήλο την προσωπολατρεία. Ο Μάο Τσε Τουνγκ ξεκίνησε μία τάση στη μόδα που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έφερε στη μόδα το πουκάμισο με τις τέσσερις τσέπες και τον κοντό γιακά, το επονομαζόμενο μέχρι τις μέρες μας «κοστούμι Μάο». Τις περισσότερες φορές σε γκρι, πράσινο ή μπλε χρώμα.
Σακάκια Τζαβαχαρλάλ Νεχρού
Ακόμα ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που το όνομά τους χαρακτηρίζει στυλ μόδας. Ο λόγος είναι για τον Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, τον πρώτο πρωθυπουργό της ελεύθερης Ινδίας. Το σακάκι Νεχρού είναι «απόγονος» της βόρειας ινδικής achkan, ένα ρούχο με κλειστό λαιμό, που συνήθιζαν οι Ινδοί δικαστές. Η μινιμαλιστική αισθητική αυτού του ρούχου ενέπνευσε τους Μπίτλς καθώς και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.
Τα σύνολα του Μουαμάρ Καντάφι
Το ντύσιμο του Μουαμάρ Καντάφι εκκεντρικό όπως και όλη του η ζωή. 'Αλλες φορές εμφανιζόταν με στρατιωτικές στολές φορτωμένες με μετάλλια και άλλες με κάζουαλ ενδυμασία που θύμιζε τον τρόπο ντυσίματος του πρώην πρόεδρου της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Την εμφάνιση του συμπλήρωνε με καπέλο σε λέοπαρντ - πριντ αποχρώσεις και χρυσό σκήπτρο.
Τσε ο απόλυτος επαναστάτης
Ο εμβληματικός επαναστάτης ενέπνευσε εν ζωή και μετά θάνατο. Τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών σχολιαστών και έγινε και ... μόδα. Στην αθανασία του Τσε συνέβαλε και η περίφημη φωτογραφία που του είχε τραβήξει ο φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα.Το είδωλό του Τσε τυπώθηκε σε εκατομμύρια μπλουζάκια, καπέλα, σακάκια, παπούτσια. Για το φαινόμενο Τσε Γκεβάρα ο σχολιαστής Κρις Μπεργκ σημείωνε στην εφημερίδα The Age ότι «κατά ειρωνικό τρόπο, τη μακροζωία του ο Τσε Γκεβάρα ως πολιτιστικό σύμβολο, την χρωστάει στο οικονομικό σύστημα που προσπάθησε να καταστρέψει».
Λ. Παπαθανασίου