Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e sΠάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     
Οικονομία

"Πολύ ή αρκετά" εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα capital controls πάνω από επτά στις δέκα επιχειρήσεις

Κείμενο Αλεξάνδρα ΓούταΘεσσαλονίκη - 02/07/16

   "Πολύ" ή "αρκετά" εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα capital controls πάνω από επτά στις δέκα (72%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οι οποίες υποστηρίζουν ότι καταγράφουν μείωση τζίρου εξαιτίας των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Μεταξύ των προβλημάτων που δηλώνουν ώς απόρροια και των capital controls, το βασικότερο είναι η απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών ή εμπορευμάτων (σε ποσοστό 74%), ενώ ακολουθούν η επιβολή δυσμενέστερων όρων συναλλαγών με προμηθευτές του εξωτερικού (61%) και οι καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες (51%).

   Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του ΕΒΕΘ, που διεξήχθη στο διάστημα 6- 14 Ιουνίου 2016 με τη συμμετοχή 122 επιχειρήσεων - μελών του επιμελητηρίου από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

      Σύμφωνα με τα γενικότερα ευρήματα της έρευνας, οι τραπεζικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εξακολουθούν -ένα χρόνο μετά την επιβολή τους και παρά τη σχετική χαλάρωση των περιοριστικών ρυθμίσεων που μεσολάβησε- να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης. Πάντως, σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργήσει το ΕΒΕΘ τον Αύγουστο του 2015), το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει ότι επηρεάζονται «πολύ» ή «αρκετά» από τους περιορισμούς στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων, ήταν μεγαλύτερο, της τάξης του 83%.

   Μείωση τζίρου

   Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος προκύπτει ότι, ακόμη και σήμερα, η μέση μείωση του κύκλου εργασιών τους λόγω των capital controls βρίσκεται στο -27% (έναντι -52% στην έρευνα του Αυγούστου 2015). Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές επηρεάζουν «πολύ» ή «αρκετά» το 68% των επιχειρήσεων του δείγματος, έναντι 78% στην αντίστοιχη έρευνα του Αυγούστου 2015.

   'Εχουν λάβει μέτρα

   Περίπου έξι στις 10 επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΘ (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρουν ότι έχουν λάβει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από την επιβολή των capital controls. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται κυριαρχούν οι πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών (58% έναντι 57% πέρυσι), η άμεση αποπληρωμή των προμηθευτών (46% έναντι 28% πέρυσι) και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και οι ενέργειες marketing κτλ. (39% έναντι 31% πέρυσι). Το 13% των επιχειρήσεων του δείγματος αναφέρουν ότι οι ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες δεν τηρούνται από τις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό (9%) ή δεν τηρούνται καθόλου (4%). Το αντίστοιχο ποσοστό που ανέφερε κάτι τέτοιο στην έρευνα του Αυγούστου 2015 έφθανε το 23%.

   Capital controls και το 2017;

   Στο μεταξύ, απαισιόδοξοι σε σχέση με την άμεση άρση των τραπεζικών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΘ: το 58% δηλώνουν ότι αυτό μάλλον θα συμβεί μετά το 2017, ενώ το 24% δηλώνουν ότι θα συμβεί εντός του 2017 και μόλις το 4% θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη επίκειται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

   "Τα νέα φορολογικά μέτρα θα επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη"

   Αρνητικοί, έναντι των ψηφισθεισών διατάξεων του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, αλλά και των νέων φορολογικών μέτρων, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, οκτώ στους 10 (79%) θεωρούν ότι το νέο ασφαλιστικό κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 12% εκτιμά ότι είναι στη σωστή. Σχετικά με τα νέα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (93%) θεωρούν ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

"Σύμφωνα με τους αναλυτές της Palmos Analysis, δεν αποτελεί έκπληξη η διάχυτη απαισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων σε σχέση με την οικονομία/ ανάπτυξη της χώρας και την επιχείρηση για το επόμενο εξάμηνο: το 78% αντιμετωπίζουν την ερχόμενη περίοδο αρνητικά ή μάλλον αρνητικά σε σχέση με την οικονομία/ανάπτυξη της χώρας και το 76% αντιμετωπίζουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την ερχόμενη περίοδο για την επιχείρησή τους" υπογραμμίζει η διοίκηση του ΕΒΕΘ.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι επιχειρήσεις, το 26% ανέφερε την έλλειψη ρευστότητας- χρηματοδότησης, το 21% τη μείωση του κύκλου εργασιών και το 16% το ασταθές φορολογικό σύστημα και τους υψηλούς φόρους/ εισφορές._

  

ΑΝΔΡΕΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
22 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ
Αλλά πάντα εδώ

Γράφει ο Γαβριήλ Μανωλάτος


Πριν είκοσι δύο χρόνια, στις 23 Ιουνίου 1996, το τέλος μιας διαδρομής που διέτρεξε τις αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 

Ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που τον φώναζαν με το μικρό του όνομα φίλοι αντίπαλοι και εχθροί. Πολυδιάστατη προσωπικότητα, γεμάτος ανατροπές, αντιθέσεις και αλλαγές. Ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το 1974 αψηφώντας το παλιό μεγάλο και ιστορικό κόμμα του πατέρα του Γέρου της Δημοκρατίας. Εισέβαλε στην πολιτική σκηνή την ταραγμένη δεκαετία του ’60, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική. Ξεκίνησε σαν ένας μετριοπαθής μεταρρυθμιστής και μεταμορφώθηκε σε ριζοσπάστη πολιτικό. Αναδείχθηκε σε πολιτικό ηγέτη, οραματιστή αλλά και βαθιά ανθρώπινο, μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε ταυτόχρονα Ευρώπη, είμαστε Βαλκάνια, είμαστε Μεσόγειος και Μέση Ανατολή και μία ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να αγνοεί κανέναν από τους παράγοντες αυτούς που συνθέτουν το περιβάλλον μας…» 

Άλλαξε το δόγμα του «από Βορρά κινδύνου» σε δόγμα του «εξ Ανατολών κινδύνου» και όταν μιλάμε για Ανατολή δεν αναφερόμαστε σε καμία άλλη χώρα παρά μόνο την Τουρκία. »πρέπει να μειώνουμε την ένταση σε σχέση με την Τουρκία και να προσπαθούμε να αποφευχθεί η σύγκρουση, αυτό είναι «Μη Πόλεμος». Γιατί, ειρήνη σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πρόθεση για πόλεμο, αλλά δυστυχώς η πρόθεση υπάρχει. Δεν πρόκειται να υποβαθμισθεί ο ρόλος της Τουρκίας…

Τι να πει κανείς τι να θυμηθεί! Είναι τόσα πολλά είναι ατελείωτα…Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία