 |
|
| Πέμπτη 30/4
EΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ
Είχε έδρα τα Τίρανα και έστηνε απάτες με δήθεν επενδύσεις-Θύματα εντοπίστηκαν σε πολλές χώρες τής Ευρώπης,αλλά και στον Καναδά
AΠΕ-ΜΠΕ,protothema.gr,zougla.gr
Διεθνής εγκληματική οργάνωση, που εξαπατούσε πολίτες μέσω ψεύτικων διαδικτυακών πλατφορμών, εξαρθρώθηκε έπειτα από κοινή έρευνα αυστριακών και αλβανικών αρχών, με τη συνδρομή της Europol, οδηγώντας στη σύλληψη δέκα ατόμων και στην κατάσχεση σχεδόν 900.000 ευρώ.
Η επιχείρηση, που διήρκεσε περισσότερα από δύο χρόνια, αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδικτυακής απάτης με βάση κυρίως τα Τίρανα, το οποίο φέρεται να προκάλεσε οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Αρχές, η οργάνωση λειτουργούσε τηλεφωνικά κέντρα με δομή που προσομοίαζε νόμιμες επιχειρήσεις, με σαφή κατανομή ρόλων και ιεραρχική διοίκηση.
Οι δράστες προσέλκυαν τα θύματά τους μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, προωθώντας δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις. Μετά την εγγραφή σε πλαστές πλατφόρμες, τα θύματα αναλάμβαναν «σύμβουλοι επενδύσεων», οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν μέλη του κυκλώματος και διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι απατεώνες αποκτούσαν πλήρη πρόσβαση στις συσκευές των θυμάτων μέσω ειδικού λογισμικού απομακρυσμένης σύνδεσης, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους και ασκώντας ψυχολογική πίεση για νέες καταθέσεις. Τα χρήματα δεν επενδύονταν ποτέ, αλλά διοχετεύονταν σε σύνθετα δίκτυα ξεπλύματος χρήματος, καταλήγοντας τελικά στα μέλη της οργάνωσης.
Τα τηλεφωνικά κέντρα λειτουργούσαν με ομάδες έξι έως οκτώ ατόμων, με εξειδίκευση σε διαφορετικές γλώσσες – μεταξύ άλλων γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά, ελληνικά και ισπανικά – ώστε να στοχεύονται συγκεκριμένες αγορές και να ενισχύεται η εμπιστοσύνη των θυμάτων. Συνολικά, το δίκτυο απασχολούσε έως και 450 άτομα σε διάφορα τμήματα, όπως προσέλκυση πελατών, εξυπηρέτηση, διαχείριση, οικονομικά, πληροφορική και διοικητική υποστήριξη.
Οι εργαζόμενοι λάμβαναν μηνιαίες αποδοχές περίπου 800 ευρώ, ενώ υπήρχε και σύστημα προμηθειών ανάλογα με τις επιτυχείς «συμβάσεις», με πληρωμές τόσο σε μετρητά όσο και μέσω τραπεζικών μεταφορών.
Πέρα από την αρχική απάτη, τα μέλη της οργάνωσης επαναπροσέγγιζαν θύματα που είχαν ήδη χάσει χρήματα, προτείνοντας δήθεν υπηρεσίες ανάκτησης κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούσαν από τα θύματα να ανοίξουν λογαριασμούς σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και να καταθέσουν αρχικά ποσά περίπου 500 ευρώ, επιχειρώντας να τα εξαπατήσουν εκ νέου.
Η έρευνα ξεκίνησε από τις αυστριακές Αρχές το καλοκαίρι του 2023, μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού θυμάτων στη Βιέννη. Μέσω της Europol, ζητήθηκε συνδρομή από τις αλβανικές Αρχές για τον εντοπισμό ψηφιακών στοιχείων που συνδέονταν με τη δράση της οργάνωσης, οδηγώντας στην έναρξη ποινικής έρευνας στην Αλβανία.
Η κοινή επιχείρηση κορυφώθηκε στις 17 Απριλίου 2026 με συντονισμένες εφόδους στα Τίρανα, όπου συνελήφθησαν δέκα άτομα. Οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε τρία τηλεφωνικά κέντρα και εννέα κατοικίες, ενώ παράλληλα κατέσχεσαν 891.735 ευρώ σε μετρητά, 443 υπολογιστές, 238 κινητά τηλέφωνα, έξι φορητούς υπολογιστές και μεγάλο όγκο αποθηκευτικών μέσων.
Θύματα της απάτης εντοπίστηκαν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Αρχές συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν νέα στοιχεία για το εύρος της δράσης του κυκλώματος.
|
|
|
|
ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!
|
Όλα τριγύρω
αλλάζουνε και όλα
στα ίδια μένουν...
ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία».
Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με
την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια
έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την
αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να
την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων
- εραστών και της εξουσίας...
ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του
80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και
πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης,
σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα
το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής
μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε
θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο
τόπος και εκείνη η γενιά.
ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές
«μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις
ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον
περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που
χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών
ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα
ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της
...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που
βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι
στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους,
για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως
της όποιας εκλογικής αναμέτρησης...
ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν
δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον
από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία
επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα
κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν
υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική
σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική
εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι
σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που
ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι
πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που
...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων»
ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον
δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν
παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για
δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει...
ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια
και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και
γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που
είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την
δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του
Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής
τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι
περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους
«τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές
τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...
|
|
Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας
|
Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>
|
 |
|
|
|