|
| | | |
NOVARTIS - ELPEN
Συνεργασία Aιχμής μιας Πολυεθνικής και μια Ελληνικής Πολυεθνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας με αμοιβαία οφέλη για τις εταιρίες αλλά και το σύστημα Υγείας, την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία
Αθήνα
Τη σημασία και τα οφέλη για την Ελληνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα, το Σύστημα Υγείας, τους Ασθενείς, τους Εργαζόμενους και την Κοινωνία, τα οποία απορρέουν από τη συνεργασία μιας Πολυεθνικής και μιας Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας ανέδειξαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κύριοι Κωνσταντίνος Φρουζής, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής Novartis Hellas και Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ και Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος ΕΛΠΕΝ και Αντιπρόεδρος ΠΕΦ.
Όπως τόνισε ο κύριος Φρουζής η Novartis Hellas όσα χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αποδίδει ένα μεγάλο τμήμα του κύκλου εργασιών της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μέσω πληρωμών φόρων (άμεσων και έμμεσων), προμηθευτών, μισθοδοσίας, ασφαλειών, επενδύσεων για έρευνα, προστιθέμενη αξία παραγωγής κι εμπορικών συνεργασιών κτλ. Ενδεικτικά μόνο το 2010, μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη φαρμακοβιομηχανία, τα ποσά αυτά ξεπέρασαν συνολικά τα 150 εκατ. Παράλληλα, η εταιρεία υποστήριξε τη διεξαγωγή 90 Kλινικών Μελετών στην Ελλάδα, μία επένδυση εκατομμυρίων, ενώ συνεισέφερε στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την επένδυση περίπου 30 εκατ. για co-marketing φαρμάκων σε συνεργασία με εξαιρετικές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως η ΕΛΠΕΝ. Η Novartis Hellas έχει στρατηγικά επιλέξει να συνεργάζεται με αξιόλογες Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΠΕΝ, στηρίζοντας την Ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία. Η συγκεκριμένη συνεργασία της Novartis Hellas έχει αποτελέσει Best Practice για ολόκληρο τον Όμιλο της Novartis, διεθνώς.
« Εμείς στη Novartis Ηellas, υποστήριξε ο κύριος Φρουζής, θεωρούμε ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας το ζήτημα της εταιρικής υπευθυνότητας είναι κλειδί για να μπορέσει ο τόπος μας να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Στο ίδιο πλαίσιο και ως Φαρμακοβιομηχανία έχουμε καταβάλλει μέγιστη προσπάθεια, επιδιώκοντας και χτίζοντας έναν παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τους λοιπούς εταίρους αποδεχόμενη βραχυπρόθεσμα μέτρα που σαφώς πλήττουν την κερδοφορία μας και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητα πολλών εταιριών αλλά και τη διατήρηση των επενδύσεων του κλάδου μας.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο η εξοικονόμηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης στόχευε το 1δις ευρώ για το 2010 και 1 δις για το 2011. Με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο χώρο του φαρμάκου αυτός ο στόχος όχι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά και κατά πολύ ξεπεραστεί, αφού η συνολική εξοικονόμηση από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνά, πλέον, την τελευταία διετία, τα 2,5 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως, συσσωρεύονται ξανά χρέη Νοσοκομείων και Ταμείων προς τη φαρμακοβιομηχανία,
τα οποία φθάνουν τα 1,2 δις ευρώ δίνοντας αντικίνητρα στις επιχειρήσεις τους να διατηρήσουν τις Επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Έχουμε μέχρι σήμερα συνεισφέρει συνειδητά στον εξορθολογισμό των δημοσιοοικονομικών της Υγείας ως εταιρία και ως κλάδος, υπογράμμισε ο κύριος Φρουζής, αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια που όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε για να σταθεί στα πόδια της η οικονομία της Χώρας. Όμως θα πρέπει να
αντιληφθούμε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα πρέπει να παραμείνει και Βιώσιμος προς όφελος των Ασθενών, της Ελληνικής Οικονομίας, των Εργαζομένων και της τοπικής Κοινωνίας γενικότερα.
Προτείνουμε άμεσα τα εξής διαρθρωτικά μέτρα για το 2012-2013:
1. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τον έλεγχο του όγκου και της υποκατάστασης
2. Μέτρα για τα εκτός πατέντας και γενόσημα προϊόντα
3. Συνεισφορά στην εξοικονόμηση κι άλλων εταίρων στην αλυσίδα Διανομής του Φαρμάκου σύμφωνα με το Μνημόνιο.
4. Ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης κουπονιών, πλαστών συνταγών και αποφυγή παρανομιών (το οποίο υλοποιείται από τον EOΦ)
5. ’μεση εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Νοσοκομεία, Ταμεία/ΙΚΑ
6. Στενή παρακολούθηση κι άλλων κέντρων κόστους της υγείας μιας και το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόλις το 16% της Υγείας και το 13% των Νοσοκομειακού κόστους λειτουργίας!
Ο κύριος Τρύφων τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπʼ όψιν και η αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας κι δη της εγχώριας.
Επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου πολιτικής μέσα από το οποίο θα εξορθολογιστούν οι δαπάνες υγείας και θα περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη.
¨ Είναι δεδομένο ότι η μονόπλευρη εστίαση σε επιμέρους συνιστώσες της υπάρχουσας κατάστασης, όταν αγνοεί τα αίτια, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει.
Φτάσαμε σε υπερβολές διότι επί σειρά ετών αγνοούμε τα αίτια που προκαλούν τις δαπάνες και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς. Η παντελής έλλειψη φαρμακευτικής πολιτικής, κανόνων, μετρήσεων και ελέγχου, μας οδήγησαν στα σημερινά δεδομένα. Από αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε. Να καταλήξουμε στο κατάλληλο για την χώρα μας πλαίσιο πολιτικής, να βάλουμε κανόνες και να παρακολουθήσουμε την κατανάλωση.
Μονοδιάστατες προσεγγίσεις όπως π.χ. η επικέντρωση στις τιμές, όταν αδυνατούμε να ελέγξουμε την υποκατάσταση, θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Σε ένα σταθερό περιβάλλον και με ξεκάθαρο πλαίσιο πολιτικής, δίνεται η δυνατότητα υγιούς επιχειρηματικού σχεδιασμού και περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασιών, μεταξύ Ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, με προφανή οφέλη για την χώρα.
Η εγχώρια προστιθέμενη αξία της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να προσφέρει πολλά στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα. Ας σκεφτούμε μόνο ότι το εμπορικό ισοζύγιο στα φάρμακα παρουσιάζει επί σειρά ετών έλλειμμα μεγαλύτερο από 3 δις . Οι δυνατότητες των Ελληνικών παραγωγικών μονάδων μπορούν να καλύψουν εύκολα την εγχώρια κατανάλωση.
Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τον παραμικρό θύλακα δημιουργίας προστιθέμενων αξιών.¨
Η Novartis
Η Novartis AG στον Τομέα της Υγείας παρέχει λύσεις στις αναφυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Επικεντρωμένη αποκλειστικά στον Τομέα αυτό, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α.
Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Το 2008, επενδύθηκαν περίπου 7.2 δις δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Aνάπτυξης. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν 96.700 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση:
Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. έχει κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στα συνταγογραφούμενα ιδιοσκευάσματα και στα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, ενώ λειτουργούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη,
την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα, όπου απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι.
Η ELPEN
O όμιλος ELPEN με 720 εργαζομένους (διατηρώντας σταθερό τον αριθμό των θέσεων εργασίας χωρίς περικοπές) και κύκλο εργασιών 170 εκατ. ευρώ (2010), βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των 300 φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και με διαφορά στην πρώτη θέση μεταξύ των αμιγώς Ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Στις υπερσύγχρονες ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις της (10.000 τ.μ.) στο Πικέρμι Αττικής, η ELPEN ειδικεύεται στην έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, διανομή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων.
Δημόσια έκφραση θαυμασμού για τα επιτεύγματα της εταιρείας έγινε από τον ίδιο τον Sir Magdi Yacoub που χαρακτήρισε το έργο που γίνεται στο Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN (που είχε βραβευτεί από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με το Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης το 2005) ως «φανταστικό καινοτόμο project».
Σήμερα η ELPEN δραστηριοποιείται εξαγωγικά σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως στις προηγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία), στην Ασία (Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες κ.λπ.) και στην Αφρική (Νότιος Αφρική, κ.λπ.). Η ELPEN εδώ και πενήντα χρόνια αποτελεί μια πρότυπη παραγωγική μονάδα για την Ελλάδα με τη δημιουργία ελληνικής προστιθέμενης αξίας μέσω τεχνολογίας, εξαγωγών και αριστείων στο διεθνές επιχειρηματικό πεδίο.
|
|
|
|
ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!
|
Όλα τριγύρω
αλλάζουνε και όλα
στα ίδια μένουν...
ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία».
Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με
την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια
έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την
αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να
την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων
- εραστών και της εξουσίας...
ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του
80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και
πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης,
σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα
το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής
μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε
θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο
τόπος και εκείνη η γενιά.
ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές
«μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις
ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον
περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που
χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών
ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα
ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της
...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που
βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι
στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους,
για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως
της όποιας εκλογικής αναμέτρησης...
ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν
δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον
από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία
επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα
κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν
υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική
σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική
εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι
σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που
ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι
πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που
...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων»
ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον
δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν
παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για
δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει...
ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια
και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και
γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που
είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την
δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του
Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής
τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι
περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους
«τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές
τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...
|
Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας
|
Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>
|
|
|
|
|