«Πρόλαβε τον διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά». Αυτό είναι το μήνυμα του πανελλήνιου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Η παγκόσμια επιδημία του σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ειδικοί επιστήμονες. Αυτό προβλέπει μάλιστα, και το σχετικό σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο για την ανάληψη δράσεων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.
Το πρόγραμμα, υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο από τη Λάρισα και θα συνεχιστεί στα Χανιά στις 13- 15 Ιουλίου, στην Καβάλα στις 21- 23 Σεπτεμβρίου, στη Δημητσάνα στις 12- 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 9- 11 Νοεμβρίου του 2012, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε όλες τις πόλεις θα διενεργούνται επί τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου, αφενός μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται επιστημονικές ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό.
Η γήρανση του πληθυσμού και η παχυσαρκία είναι οι βασικοί λόγοι εμφάνισης της νόσου, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Βλαχάκος, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, επί του παρόντος ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις, με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους. Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται 30 λεπτά περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35- 40%.
Τη μεγάλη συνάφεια της νόσου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δυσλιπιδαιμία, καθώς και τη διαβητική νεφροπάθεια, επισήμαναν ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Πίτσαβος και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Βλαχάκος. Όπως είπε ο κ. Πίτσαβος, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι εμφανίζουν υπεργλυκαιμία και αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, αναπτύσσουν αγγειοπάθεια και πολύ γρήγορα έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειοπάθεια).
Αναφερόμενος στη διαβητική νεφροπάθεια, ο κ. Βλαχάκος τόνισε ότι η νόσος αναπτύσσεται μετά παρέλευση μιας δεκαετίας περίπου στο 40- 50% των διαβητικών ασθενών και εμφανίζεται με πρωτεϊνουρία και υπέρταση. Σε μια ακόμη δεκαετία, πολλοί διαβητικοί θα οδηγηθούν σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού οι μισοί ασθενείς καταλήγουν λόγω διαβητικής νεφροπάθειας, 27% λόγω υπερτασικής νεφροσκλήρυνσης και ισχαιμικής νόσου των νεφρών και μόνο 13% από σπειραματονεφρίτιδα.
Η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης, είπαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από τη θεραπεία, καθώς -όπως είπε ο κ. Βλαχάκος- το κόστος μιας ημέρας στην εντατική ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ.
Οι ειδικοί έδωσαν έμφαση και στα "δήθεν" κατάλληλα για διαβητικούς, προϊόντα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Απλώς, είπαν, επιβαρύνουν οικονομικά, χωρίς λόγο, τους διαβητικούς που τα χρησιμοποιούν- η χρήση τέτοιων τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα ετησίως, π.χ. στη Γερμανία, πωλήσεις της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε πως πολλά από αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κ.λπ., έχουν περισσότερο λίπος, περισσότερες θερμίδες και συμβάλλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προωθηθεί σχετικές αποφάσεις, με σύσταση για εφαρμογή από όλα τα κράτη- μέλη της Ένωσης, ώστε «όλα αυτά τα τρόφιμα, δήθεν "κατάλληλα για διαβητικούς" να μην πωλούνται πλέον προσεχώς, μετά τη σχετική απαγόρευση που αναμένεται να ισχύσει από το 2012».
Συνιστάται και στην Ελλάδα, οι γιατροί να είναι λίαν προσεκτικοί όταν συστήνουν τη χρήση τέτοιων "αθώων" τροφίμων, γλυκισμάτων κ.λπ. στα άτομα με διαβήτη, αλλά και οι ασθενείς να μην προμηθεύονται τέτοιες τροφές χωρίς να συμβουλευτούν προηγουμένως τον γιατρό τους.