Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ανησυχητική άνοδο του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη  



Θεσσαλονίκη-(Ανταπόκριση Σοφία Παπαδοπούλου)

Ανησυχητική άνοδο του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη διαπιστώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (European Jewish Congress) Μοσέ Καντόρ και θεωρεί πως στην Ελλάδα, τα φαινόμενα αυτά "έχουν βρει ένα ισχυρό πολιτικό σπίτι" στη Χρυσή Αυγή.

"Σχεδόν παντού στην Ευρώπη, ο αντισημιτισμός είναι σε ανοδική τροχιά. Αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για μένα και για την εβραϊκή κοινότητα. Σε ορισμένα μέρη, όπως το Μάλμο της Σουηδίας, η εβραϊκή κοινότητα αισθάνεται πως οι Αρχές την έχουν εγκαταλείψει ή δεν κάνουν αρκετά. Αυτού του είδους τα φαινόμενα θα πρέπει να καταπολεμηθούν, με περισσότερη εκπαίδευση, αυστηρότερη νομοθεσία και επιβολή των κανόνων δικαίου" δηλώνει ο κ. Καντόρ, ο οποίος θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress), αλλά και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνονται στην πόλη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ο κ. Καντόρ, αφού επισημαίνει πως "ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός έχουν βρει ένα ισχυρό πολιτικό 'σπίτι' στο κόμμα της Χρυσής Αυγής", τονίζει: "Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, ένα κόμμα που απαιτεί από τα μέλη του να έχουν 'άρια καταγωγή', χρησιμοποιεί συγκεκριμένο χαιρετισμό (με προτεταμένο το χέρι) και το λογότυπό του μοιάζει με σβάστικα, έχει κατακτήσει σημαντική δύναμη σε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ας μην γελιόμαστε, το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα δεν είναι ένα ακροδεξιό κόμμα... Εκπροσωπεί ένα νεοναζιστικό όραμα που πολλοί υπέθεταν πως περιοριζόταν σε συναντήσεις και συζητήσεις κλειστού κύκλου".

"Αυτό - προσθέτει - είναι ένα κόμμα που ανέγνωσε τα αντισημιτικά Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών στο κοινοβούλιο, αρνείται το Ολοκαύτωμα και μόλις πρόσφατα απείλησε να κάνει σαπούνια τους μετανάστες και να τους βάλει στους φούρνους. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και γυρνάμε σε μία πολύ σκοτεινή εποχή, όπου οι μειονότητες έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού στους δρόμους και διεξάγονταν πορείες με πυρσούς στο κέντρο των πόλεων. Η Χρυσή Αυγή επικαλείται σχεδόν κάθε ναζιστικό έμβλημα, στρατηγική και πολιτική. Αυτή τη στιγμή πρόκειται κυρίως για ρητορική, αλλά για πόσο μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους πράγματα; Θα πρέπει να υπάρξει άμεση αποδοκιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η κρίση απαιτεί επαγρύπνηση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου τονίζει ότι η κρίση απαιτεί επαγρύπνηση και σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την έξαρση φαινομένων βίας και ρατσισμού.

"Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι εξτρεμιστές δύναται να χρησιμοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ανησυχίες για την εξυπηρέτηση της ρατσιστικής κι εξτρεμιστικής τους 'ατζέντας'. Ωστόσο, η κατάσταση της οικονομίας δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αποτελεί δικαιολογία. Είναι ακριβώς κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων που πρέπει να επαγρυπνούμε περισσότερο. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με ζητήματα ρατσισμού και ανεκτικότητας, μόνο όταν οι οικονομίες μας είναι καλές. Και μπορεί οι οικονομίες να 'επιδιορθώνονται' αλλά οι ψυχές των εθνών μας ίσως όχι" υπογραμμίζει.

"Οι δηλώσεις Ερντογάν κατά του σιωνισμού πέρασαν την κόκκινη γραμμή"

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σιωνισμό, ο κ. Καντόρ υπογραμμίζει: "Συγκρίνοντας τον φασισμό με το σιωνισμό, το εθνικό απελευθερωτικό κίνημα του εβραϊκού λαού, που σχηματίστηκε προκειμένου να 'χτίσει' ένα σπίτι για έναν λαό που υπήρξε θύμα ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, ο (Τούρκος) πρωθυπουργός Ερντογάν επιδεικνύει αδυναμία να κατανοήσει την ιστορία. Ενώ προηγουμένως οι δηλώσεις του Ερντογάν περιορίζονταν συνήθως στην άσκηση κριτικής για μία συγκεκριμένη ισραηλινή πολιτική - γεγονός θεμιτό - τώρα έχουν ξεπεράσει την "κόκκινη γραμμή" και προσβάλλουν την ίδια τη βάση του κράτους του Ισραήλ, κάτι που είναι απολύτως αθέμιτο. Αυτού του είδους η ρητορική απομακρύνει την Τουρκία ακόμη περισσότερο από τη Δύση και την Ευρώπη και τη φέρνει εγγύτερα στο Ιράν".

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου, "είναι προς το συμφέρον όλων - της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ - οι σχέσεις μεταξύ των πρώην στενών εταίρων της Μεσογείου να βελτιωθούν το συντομότερο δυνατό".

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στο ρόλο του να εξυπηρετεί ως γέφυρα ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έναν ρόλο που, όπως λέει, μπορεί να ξανακερδίσει αλλάζοντας τη ρητορική της.

Εφιστά, ωστόσο, την προσοχή, καθώς αυτού του είδους τα σχόλια, όπως λέει, δεν αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη "και υπονοούν ότι η αντιπαλότητα του Ερντογάν προς το Ισραήλ δεν οφείλεται στις δράσεις ή την πολιτική κάποιου, αλλά η βάση της είναι ιδεολογική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επαναπροσέγγιση".

"Η ΕΕ να βάλει τη Χεζμπολάχ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων"

Ο κ. Καντόρ χαρακτηρίζει "πλήρως απογοητευτικό" και "ανεξήγητο" το γεγονός ότι το ζήτημα της Χεζμπολάχ αγνοήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μετά την επιβεβαίωση από τον Βούλγαρο υπουργό Εσωτερικών ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χεζμπολάχ ήταν πίσω από τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Μπουργκάς τον περασμένο Ιούλιο.

"Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάποιον άλλο λόγο γι' αυτό εκτός του γεγονότος ότι το ζήτημα αυτό πολιτικοποιήθηκε αδικαιολόγητα" υποστηρίζει και συμπληρώνει: "Μία τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος και υπάρχει αδιαφορία για τους θρασύτατους δράστες. Αυτό στέλνει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα στις διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες ότι μπορούν ίσως να δρουν με ασυλία και ατιμωρησία".

Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου προς την ΕΕ "να συμπεριλάβει, άμεσα και αμετάκλητα, τη Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων".

"Η ειρήνη θα έρθει στην περιοχή μόνο όταν οι κάτοικοί της αισθανθούν ασφαλείς από την τρομοκρατία. Το να επέλθει πλήγμα στη δυνατότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων να δολοφονούν και να καταστρέφουν τυχαία, θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση" υπογραμμίζει.

"Να πάρουμε μαθήματα από την ιστορία"

Δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, η κατανόηση και η γνώση του κόσμου γι' αυτό το ιστορικό γεγονός μοιάζει να "ξεθωριάζει", κατά τον κ. Καντόρ, ιδιαίτερα δε καθώς, όπως λέει, μας "εγκαταλείπουν οι γενιές που βίωσαν το σκοτεινό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας.

"Θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μάθημα, ειδικά τώρα, που γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου των νεοναζιστικών κομμάτων στα κοινοβούλιά μας, σε συνδυασμό με προσπάθειες 'κουκουλώματος' των Ναζί και του Ολοκαυτώματος. Θα πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία και να μην περιμένουμε ως την άνοδό τους στην εξουσία, αλλά να κόψουμε από τη ρίζα τον ρατσισμό και τη μη ανεκτικότητα" καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου.

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία