Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e sΠάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     
Παγκόσμια πρωτιά απο ΄Ελληνες ερευνητές

Κατασκευάσθηκε μηχανισμός προγεννητικού ελέγχουΑθήνα

Η Proteomarkers Biotech (PMB) είναι η πρώτη ελληνική παραγωγική εταιρία βιοτεχνολογίας με κύριο στοχο της το σχεδιασμό, τη σύνθεση και την εμπορία kit διαγνωστικού (screening) περιεχομένου για το μη επεμβατικό έλεγχο των ανωμαλιών του εμβρύου και της κύησης. Τα kit αυτά αφορούν στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση πρωτεινών (βιοδεικτών) που βρίσκονται στο περιφερικό αίμα της εγκύου και υποδηλώνουν πιθανή ανωμαλία  στο έμβρυο (σύνδρομο Down, τρισωμία 13, σύνδρομο Klinefelter κλπ.), ή την πιθανότητας εκδήλωσης παθολογικών καταστάσεων κατά τη διαρκεια της κύησης (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, ενδοαμνιακές λοιμόξεις κλπ.).  Τα kit αυτά βασίζονται στη χρήση φασματομετρίας  μάζας  (ΦΜ), που επί του παρόντος θεωρείται η state-of-the-art  τεχνολογία που αναμένεται σύντομα να εισαχθεί και να κατακλύσει την κλινική πράξη.

Μέσω των kit προγεννητικού ελέγχου (kit για εξέταση πρωτεινών της εγκύου μέσω ΦΜ) που θα συνθέτει και θα εμπορέυεται, η PMB θα εισαγάγει δυναμικά μία νέα καινοτόμο παράμετρο, ένα νεο διαγνωστικό test,  στον ήδη παροχημένο τρόπο πραγματοποιήσης εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου.
Η καινοτομικότητα του νέου τρόπου εξετάσης μέσω των kit της PMB έγκειται σε α) τον τρόπο εξέτασης: απλή αιμοληψία, β) τρόπο εκτίμησης αποτελέσματος: ΦΜ  (ανυπέρβλητη ακρίβεια-ευαισθησία) γ) χαμηλό κόστος και δ) ελάχιστος χρόνος για λήψη αποτελέσματος και ε) λήψη αποτελέσματος τη 10η-12η εβδομάδα κύησης.
Η φιλοσοφία της PMB είναι η προσφορά στην αγορά αξιόπιστων, ταχέων και καινοτόμων kit για την ποσοτική ανίχνευση, μεσω ΦΜ, μεγάλου αριθμού βιοδεικτών σε ένα μονο δέιγμα εγκύου, με στόχο τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο των περισότερων/όλων των ανωμαλιών του εμβρύου και επιπλοκών της κύησης.

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός ελέγχου μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να αναπτύσεται από νεοσύστατες εταιρίες βιοτεχνολογίας του εξωτερικού (Αμερική: Sequenome, Eυρώπη: ΝΙPD Genetics και  Life Codex). Οι υπηρεσίες των εταιριών αυτών διαφέρουν από αυτές της PMB αναφορικά 1) με το υπό εξέταση υλικό (cfDNA), ενώ τα προιόντα της PMB αφορούν στην εξέταση προτεινών και  2) με την πλατφόρμα ελέγχου (DNA microarrays) ενώ τα προιόντα της PMB χρησημοποιούν ΦΜ. Συνεπώς οι εξετάσεις που προτείνει η PMB  έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και προσφέρουν ταχύτερη λήψη αποτελέσματος καθώς και χαμηλότερο κόστος.
Επισημαίνεται δε ότι ο προγεννητικός έλεγχος μέσω εκτίμησης αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου και βιοχημικών δεικτών της εγκύου είναι μια μη-ειδική εξέταση με χαμηλή ευαισθησία, που θα μπορούσε, ωστόσο, να χρησημοποιηθεί συνεπικουρικά με τα καινοτόμα προιόντα της PMΒ, για διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας της κύησης από τον ιατρό.


Iδρυτές της PMB είναι ο Δρ. Γ. Τσάγκαρης και ο Δρ. Α. Αναγνωστόπουλος οι οποίοι είναι ειδικοί επιστήμονας με δεκαπενταετές, διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο στον χώρο του προγεννητικού ελέγχου και ερευνητικά αποτελέσματα προστατευμένα απο διεθνή διπλώματα ευρεσυτεχνίας.

Επόμενα βήματα της PMB είναι η προσέλκυση κεφαλαίων για την υλοποίηση κατασκευής εξειδικευμένου εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου των πρώτων υλών σύνθεσης των προϊόντων, διοικητικών γραφείων κλπ.

 

 

Tsangaris Th.  George, Ph.D.

He holds a graduate degree (1983) and a Ph.D. (1991) from the Department of Chemistry, University of Ioannina. Up to 1994 he was post-doctoral fellow and researcher at INSERM U200 (Paris, France) and up to 2002 he joined the University Research Institute of Genetic and Malignant Diseases (University of Athens) as principal investigator. In 2002, he joined the Roche Centre for Medical Genomics (Hoffman-La Roche LTD, Basel, Swiss) and from 2003 he joined the Proteomics Research Unit of the Biomedical Research Foundation of the Academy of Athens as a Professor Level Research Scientist. Dr. Tsangaris recent work is contributed to the extensive application of proteomics in human pathology with special interest: a) the study of human reproduction and specially the identification of biomarkers for the non-invasive prenatal diagnosis of pregnancy complications, b) the molecular study of cancer with special interest the childhood cancer (brain tumors, hematological malignancies etc) and other types of adult cancers (lymphomas, melanomas etc), and c) neuroproteomics.  He has published more than 100 papers in international and national journals, and he is owner of 5 Greek and 2 European patents. Recently Dr. Tsangaris was founded Proteomarkers Biotech (PMB) an innovative biotechnology-oriented company, specialized in the development, design and production of new screening tests for mass spectrometric protein marker (biomarker) detection, for the non-invasive diagnosis of chromosomal-dependent embryonic abnormalities and chromosomal-independent pregnancy complications.


Τσάγκαρης Θ. Γεώργιος, Ph.D

Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1983 και το 1991 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στη Βιοχημεία του ίδιου Τμήματος. Από το 1992-1994  ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης  και στη συνέχεια εραυνητής στο INSERM U200 (Παρίσι). Από το 1994-2002 εργάσθηκε ως κύριος ερευνητής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το 2002 μετεκπαιδεύθηκε στο Roche Centre for Medical Genomics (Hoffman-La Roche LTD) στην Βασιλεία της Ελβετίας στην πρωτεωμική. Από το 2003 εργάζεται στην Ερευνητική Μονάδα Πρωτεωμικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α’ βαθμίδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εκτεταμένη εφαρμογή των τεχνολογιών της πρωτεωμικής: α) την μελέτη της ανθρώπινης αναπαραγωγής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ταυτοποίηση δεικτών για τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο παθολογικών καταστάσεων της κύησης (χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, προεκλαμψία κ.λ.π.), β) την μελέτη του καρκίνου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας (καρκίνοι του νευρικού συστήματος, αιματολογικές κακοήθειες κ.λ.π.) και άλλες μορφές καρκίνου ενηλίκων (λεμφώματα, καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα, μελάνωμα κ.λ.π.), γ) την μελέτη του εγκεφάλου τόσο σε φυσιολογικό επίπεδο όσο και σε παθολογικές καταστάσεις. Από την ερευνητική του δραστηριότητα έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, είναι συνκαταθέτης και συνδικαιούχος σε 5 Ελληνικά και 2 Ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ το ερευνητικό του έργο έχει τύχει πολλαπλών Ελληνικών και διεθνών βραβεύσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρωτεωμικής, μέλος του διοιητικού συμβουλίου παγκόσμιου οργανισμού Human Proteome Organization (HUPO) και ιδρυτικό μέλος και αντιπρόσωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο της European Preventive, Predictive and Personalized Medicine Association. Πρόσφατα, ίδρυσε την καινοτόμο εταιρεία βιοτεχνολογίας Proteomarkers Biotech (PMB) η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την παραγωγή νέων καινοτόμων διαγνωστικών προϊόντων για τον μη-επεμβατικό προγεννητικό έλέγχο των χρωμοσωμικών ανωμαλίων του εμβρύου και των ανωμαλιών της κύησης με τη χρήση φασματομετρία μάζας.

 

Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Στόχος της πρότασης είναι η ίδρυση μίας εταιρίας βιοτεχνολογίας στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου (non-invasive prenatal test) και των επιπλοκών της κύησης (non-invasive test of pregnancy complications), με κύριο σκοπό την εφαρμογή των τεχνολογιών αιχμής της πρωτεωμικής και της φασματομετρίας μάζας, για την ταυτοποίηση σχετικών βιοδεικτών καθώς και την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση νέων διαγνωστικών προϊόντων (κιτ) βασισμένα σε αυτούς.


THE CONCEPT

The objective of the proposal is the foundation of a biotechnology company in the field of the non-invasive prenatal test of fetal health and pregnancy complications, with main goal the extensive application of the state-of-the-art technologies of proteomics and mass spectrometry into the identification of relative biomarkers as well as the development and commercialization of new diagnostic tools based on them.

 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Γεώργιος Θ. Τσάγκαρης, Ph.D.
Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α' βαθμ.
Ερευνητική Μονάδα Πρωτεωμικής
Κέντρο Βασικής Έρευνας
Ίδρυμα Ιατροβολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Σωρανού Εφεσίου 4
115 27 Αθήνα
e-mail: gthtsangaris@bioacademy.gr
Τηλ: 210 6597075
Φαξ: 210 65979509


ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ερευνητική Μονάδα Πρωτεωμικής
Κέντρο Βασικής Έρευνας
Ίδρυμα Ιατροβολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Σωρανού Εφεσίου 4
115 27 Αθήνα

 

  

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία