Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Γράφει ο χειρουργός οφθαλμίατρος κος. Ιωάννης Μάλλιας 



Αθήνα

Θέλετε να έχετε νεανική όραση για πάντα; Πώς να νικήσετε τον χρόνο και να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή;
 
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), συζητήθηκαν αναλυτικά ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν γήρανση των ματιών και με ποιο τρόπο μπορούμε όλοι μας να επιβραδύνουμε την εξέλιξη αυτή. Ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος κος. Ιωάννης Μάλλιας ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο στη Βαρκελώνη στις 5-9 Σεπτεμβρίου 2015 τόνισε τα εξής: 
 
<<Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων όπως είναι το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αυξάνει σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας. Πρακτικά οι παθήσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες σε άτομα νεότερα των 40 ετών ενώ η συχνότητα εμφάνισης τους αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας>>.
 
Πιο συγκεκριμένα ο κρυσταλλοειδής φακός με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο σκληρός με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 40 ετών να εμφανίζεται κλινικά η δυσκολία στο διάβασμα και τις κοντινές εργασίες που ονομάζεται πρεσβυωπία.
Μια ακόμα πάθηση που η συχνότητα της αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας είναι το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που επιταχύνουν την γήρανση των ματιών και ποια μέτρα πρόληψης μπορούμε να λαμβάνουμε ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποφύγουμε τις παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία?
 
Παράγοντες γήρανσης των ματιών: 
 
<<Με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι καθοριστικός παράγοντας γήρανσης των ματιών.  Η μακροχρόνια βλαβερή για την υγεία  αυτή συνήθεια αυξάνει το οξειδωτικό στρες μέσω της αύξησης των ελεύθερων ριζών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία καταρράκτη σε νεαρότερη ηλικία. Ο καταρράκτης συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της 6ης δεκαετίας της ζωής ή και αργότερα. Στους καπνιστές σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό ο καταρράκτης εμφανίζεται 10 έως και 15 χρονιά νωρίτερα>>, όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο κος.Μάλλιας.
 
Το κάπνισμα εκτός από τον καταρράκτη, φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ). Η νόσος αυτή χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την ξηρού τύπου που είναι συχνότερη και καλύτερης πρόγνωσης και την υγρού τύπου που είναι λιγότερο συχνή αλλά απειλεί τον ασθενή με απώλεια της κεντρικής όρασης. 
 
Για την αντιμετώπιση της ΗΕΩ υγρού τύπου τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται φαρμακολογικές θεραπείες με τη διενέργεια ενέσεων που γίνονται μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα (κοιλότητα στο πίσω μέρος του ματιού). Οι ενέσεις αυτές γίνονται σε μηνιαία βάση αρχικά και σε αρκετούς ασθενείς χρειάζεται να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η διενέργεια των ενέσεων επιφέρει ταλαιπωρία στους πάσχοντες αλλά και μεγάλη επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν στους πάσχοντες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

<<Όταν κάποιος ασθενής προσβληθεί από υγρού τύπου ΗΕΩ στον ένα οφθαλμό συνίσταται η άμεση διακοπή του καπνίσματος για προληπτικούς λόγους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και στον έτερο υγιή οφθαλμό>>, χαρακτηριστικά τόνισε ο κος.Μάλλιας. 

Το κάπνισμα όμως φαίνεται ότι προκαλεί αλλοιώσεις ακόμα και  στην οφθαλμική επιφάνεια και στους σμηγματογόνους αδένες που υπάρχουν στο βλεφαρικό χείλος δημιουργώντας βλεφαρίτιδα και επιδεινώνοντας προϋπάρχον σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. Σύμφωνα δε με τελευταίες μελέτες φαίνεται ότι επιδεινώνει μια πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα που ονομάζεται δυστροφία του Fuch’s. Στην πάθηση αυτή ελαττώνονται σημαντικά ο αριθμός των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα σε όψιμα στάδια της νόσου ή μετά από επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία, ο κερατοειδής χιτώνας να χάνει τη διαύγειά του. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση είναι επεμβατική και συνίσταται σε οπίσθια μερική μεταμόσχευση του κερατοειδούς (μεταμόσχευση ενδοθηλίου). 
<<Σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με δυστροφία του Fuch’s συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος>>, κατέληξε ο κος.Μάλλιας. 
 
Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη από τους βασικούς παράγοντες γήρανσης των ματιών αφού ευθύνεται για την πρόκληση καταρράκτη, πτερύγιου (ανάπτυξη ινώδους ιστού στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού), ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας καθώς επίσης και νεοπλασιών στην οφθαλμική επιφάνεια.
 
Τι χρειάζεται να κάνουμε;

Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των ματιών και χρειάζεται να γίνεται με καπέλο, απορροφητικά γυαλιά, και περιορισμό του χρόνου απευθείας έκθεσης. Η έκθεση στον ήλιο φαίνεται ότι επιβαρύνει και τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ξηρού οφθαλμού οι οποίοι είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα σύμφωνα με την υπόδειξη του οφθαλμίατρού τους. 

<<Η καλή διατροφή καθώς επίσης και η αερόβιος άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών. Η πρόληψη και η αποφυγή της αρτηριακής υπέρτασης και της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη βοηθούν στο να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας υγιής>>, επισήμανε ο κος.Μάλλιας. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η αερόβιος άσκηση φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στο να παραμείνει η ενδοφθάλμιος πίεση σε φυσιολογικά όρια και έτσι να αποφευχθεί η εμφάνιση γλαυκώματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το γλαύκωμα όσο και η ΗΕΩ  φαίνεται πως έχουν κληρονομικό υπόστρωμα αλλά επηρεάζονται επίσης σημαντικά από περιβαλλοντικές συνήθειες. <<Η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων φαίνεται ότι ασκεί προστατευτική δράση στην ωχρά κηλίδα, καθώς επίσης καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη. Συνιστάται επίσης η αποφυγή κατανάλωσης των 3 ''άσπρων διατροφικών δολοφόνων''. Οι 3 ''άσπροι δολοφόνοι'' είναι: η ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Ειδικά για το αλεύρι αξίζει να τονιστεί ότι είναι πιο υγιεινό να καταναλώνει κανείς δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρο ψωμί>>, κατέληξε ο κος.Μάλλιας. 

Η διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα φαίνεται ότι προφυλάσσει από την εμφάνιση αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.

Αν λοιπόν θέλετε να διατηρηθούν τα μάτια σας υγιή σε προχωρημένη ηλικία χρειάζεται να ακολουθείτε μεσογειακή διατροφή, να διατηρείτε το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, να αποφεύγετε το κάπνισμα, να γυμνάζεστε τακτικά και να προφυλάσετε τα μάτια σας από τον ήλιο με γυαλιά ήλιου. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί η σημασία της προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία καλό είναι να γίνεται σε ετήσια βάση ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. 
Τα παραπάνω βέβαια θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να έχετε γερά μάτια σε προχωρημένη ηλικία αλλά να είστε και αισθάνεστε νέοι και ακμαίοι!
 
Για περισσότερες πληροφορίες:   210-9320215
                                           www.laser4myopia.gr


 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία