Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Έτσι θα πολεμήσουμε την παχυσαρκία

Γράφει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Άννα Κόμπου 



Αθήνα

Μάθε πώς θα πολεμήσεις την παχυσαρκία

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παχυσαρκίας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24 Οκτωβρίου, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Άννα Κόμπου προτείνει τρόπους για να έχουμε ένα υγιές σώμα.

Η Μισέλ Ομπάμα προσκαλεί μαθητές στον κήπο της για να τους μάθει την αξία του υγιεινού φαγητού. Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ πρωτοστατεί σε εκστρατεία υπέρ της επιβολής φόρου ζάχαρης στα αναψυκτικά, ενώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο διεθνείς οργανισμοί (στις 24/10 ο ΠΟΥ, στις 11/10 ήταν για το World Obesity Association κ.ά) διοργανώνουν τις Παγκόσμιες Μέρες κατά της Παχυσαρκίας. Κι όμως, πέρυσι τα ποσοστά των παχύσαρκων ενηλίκων (13%) υπερέβησαν εκείνα του 2010 (11,5%), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2025 θα εκτοξευθούν στο 17%.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Άννα Κόμπου, επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος διατροφής στην κλινική Cosmetic Derma Medicine: «Για να αλλάξουμε τους αριθμούς και να πολεμήσουμε την παχυσαρκία δεν αρκούν οι αυστηρές δίαιτες που συχνά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το φαγητό, να εντάξουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινότητά μας, να μειώσουμε τη ζάχαρη και να ασκούμαστε καθημερινά. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν καθιστική ζωή και καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό αντί για το σπιτικό της μαμάς. Επιπλέον τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο καταφεύγουν σε ανθυγιεινά σνακ με κρυφές πηγές ζάχαρης».

Κλειδί η μεσογειακή διατροφή
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής βασίζεται στο εξής πρόγραμμα: Καθημερινά φρούτα και λαχανικά (3-5 μερίδες), δημητριακά πρωινού και υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης και 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά. Μέσα στην εβδομάδα 2-3 φορές ψάρι, 2-3 φορές αβγά, 2 φορές όσπρια, 1 πουλερικά, ενώ η κατανάλωση κρέατος μπορεί να περιοριστεί στην 1 φορά στις 10 μέρες. 

Ποντάρουμε στο πρωινό και στα υγιεινά σνακ
Το χορταστικό πρωινό δημιουργεί κορεσμό και διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, ενώ δεν πεινάμε. Ορισμένες ιδέες για μικρά γεύματα μέσα στη μέρα:
Σνακ: 1 αχλάδι/1 μέτριο πορτοκάλι/1 μήλο/1 γιαούρτι με φρούτα/1 αβγό βραστό/μπάρα δημητριακών
Πρωινό: Γιαούρτι με βρώμη/1 ποτήρι γάλα με μια φέτα ψωμί και τυρί
Για το σινεμά: ποπ κορν (ανάλατα), ξηροί καρποί, φυσικός χυμός

Διατηρούμε καλή ψυχολογία.
«Έχει παρατηρηθεί ότι οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνουμε καλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως προϊόντα ολικής άλεσης π.χ. μαύρο ψωμί, αλλά και ακατέργαστο ρύζι και φρούτα και να αποφεύγουμε τους σύνθετους που είναι συνήθως κακής ποιότητας π.χ. κρουασάν, προϊόντα από λευκό αλεύρι κ.ά» παρατηρεί η Άννα Κόμπου.
Για comfort food προτιμήστε: παστέλι, γιαούρτι με μέλι, γλυκό του κουταλιού, φρούτα με μέλι και κανέλα, παγωμένο χυμό φρούτων με γιαούρτι ή γάλα.
 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία