Live και 3D αναμεταδόσεις χειρουργείων, με όλες τις τελευταίες χειρουργικές τεχνικές στην Ουρολογία, 700 σύνεδροι από όλη την Ευρώπη και 70 προσκεκλημένοι ομιλητές είναι τα κύρια στοιχεία του 5ου Ευρωπαϊκού meeting του τομέα Ουροτεχνολογίας (ESUT) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Στη διάρκειά του παρουσιάστηκε ό,τι πιο νέο υπάρχει στην Ενδοσκοπική χειρουργική της Ουρολογίας στην Ευρώπη, όχι με ομιλίες και πόστερ, αλλά με προβολές live και 3D χειρουργικών επεμβάσεων. Περισσότερα από 18 χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν από γνωστούς χειρουργούς στο νοσοκομείο Λευκός Σταυρός και προβλήθηκαν στους συνέδρους σε ζωντανή μετάδοση. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και βιντεοσκοπημένες επεμβάσεις από ξένα κέντρα αριστείας.
«Το ESUT είναι μια υψηλής τεχνολογικής εξέλιξης ιατρική εκδήλωση, η οποία έρχεται να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από την Ευρώπη, αλλά και από τη χώρα μας. Πρώτη φορά βλέπουμε σε ένα συνέδριο τόση τεχνολογική γνώση μαζεμένη», σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του τομέα Ουροτεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Λιάτσικος
Παράλληλα με το συνέδριο, έτρεξαν 37 εκπαιδευτικά courses, για την αρτιότερη εκπαίδευση νέων και παλαιότερων ουρολόγων. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 300 Έλληνες ουρολόγοι, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι επιστήμονες, ώστε να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στην Ουρολογία, που εμφανίζονται δραματικά.
«Η Ουρολογία είναι μια ειδικότητα η οποία εξελίσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία, χάρη στην υιοθέτηση νέων χειρουργικών τεχνικών. Η ελαχιστοποίηση του μεγέθους των ενδοσκοπίων, οι τεχνολογίες laser και ακτινοσκόπησης στη θεραπεία των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων της ουροποιητικής οδού, αλλά και η εισαγωγή των ρομποτικά υποβοηθούμενων λαπαροσκοπικών τεχνικών και της 3διάστατης προβολής, έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη νοσηρότητα για τους ασθενείς. Τα πράγματα για τους ασθενείς βελτιώνονται διαρκώς. Παλαιότερα, οι ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση σε τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις, παρέμεναν στο νοσοκομείο αρκετές ημέρες, ενώ τώρα φεύγουν την επόμενη μέρα από το χειρουργείο και αναρρώνουν ταχύτατα», επεσήμανε κ. Ευάγγελος Λιάτσικος.
Οι τεχνικές που παρουσιάστηκαν καλύπτουν τη θεραπεία όλου του φάσματος των παθήσεων του ουροποιητικού: την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, τον καρκίνο του προστάτη, τις λιθιάσεις, τον καρκίνο του νεφρού κ.ά. Μεταξύ των τεχνικών που παρουσιάστηκαν είναι η διουρηθρική εκπυρήνωση του προστάτη, χρησιμοποιώντας laser and διπολική ενέργεια, η διαδερμική λιθοτριψία, η τρισδιάστατη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, η λαπαροσκοπική χειρουργική χωρίς τομές και η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική. Αναλυτικότερα:
Kαρκίνος του προστάτη: O καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός τύπου καρκίνου στην Ευρώπη στις ηλικίες άνω των 70 ετών και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Στη Βόρεια και στη Δυτική Ευρώπη, η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη είναι 200 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Ανατολική και στη Νότια Ευρώπη, τα περιστατικά του συγκεκριμένου καρκίνου αυξάνουν διαρκώς.
Στο πλαίσιο του ESUT παρουσιάστηκαν ελάχιστα επεμβατικές και αναίμακτες μέθοδοι, λαπαροσκοπικές και ενδοσκοπικές, για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. «Οι νέες επεμβάσεις είναι σχεδόν αναίμακτες. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, που οι ασθενείς έμεναν στο νοσοκομείο για 15 μέρες, σήμερα χειρουργούνται και την επόμενη μέρα πηγαίνουν στο σπίτι τους», σημείωσε ο κ. Λιάτσικος.
Καρκίνος του νεφρού: Πρόκειται για ένα είδος καρκίνου, με υψηλή συχνότητα στον δυτικό κόσμο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η συχνότητα του καρκίνου του νεφρού έχει αυξηθεί κατά 2% στην Ευρώπη και στον κόσμο. Κι ενώ παλαιότερα, η χειρουργική παρέμβαση σε αυτόν τον καρκίνο ήταν πάρα πολύ επώδυνη, με μεγάλες τομές, σήμερα μπορεί να γίνει αφαίρεση ολόκληρου ή τμήματος του νεφρού, από μικρές οπές, και ο ασθενής την άλλη μέρα να πάει στο σπίτι του.
Λιθιάσεις: Οι πέτρες στα νεφρά και στον ουρητήρα αφορούν ένα στα δέκα άτομα στην Ευρώπη. Το ευχάριστο είναι ότι σήμερα, οι πέτρες αφαιρούνται πλέον ενδοσκοπικά, με πάρα πολύ λεπτά ενδοσκόπια και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. «Αν σκεφθεί κανείς ότι σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, σε κάποια κέντρα, αυτές οι επεμβάσεις γίνονται ακόμη με ανοιχτά χειρουργεία, μιλάμε για μια τεράστια τεχνολογική εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Λιάτσικος.
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Πρόκειται για μια ακόμη συχνή πάθηση, που αφορά τέσσερις στους 10 άνδρες στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, και 8 στους 10 στην 7η δεκαετία. Στην ηλικία των 90 ετών, 9 στους δέκα άνδρες έχουν συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Και σε αυτό το κομμάτι παρουσιάστηκαν τεχνολογίες τελευταίας κοπής, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αναίμακτα, ανώδυνα και χωρίς σημάδια.
Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο
«Είναι σημαντικό που αυτό το συνέδριο γίνεται στην Ελλάδα, γιατί αναδεικνύει την Ελληνική Ουρολογία και τονίζει την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων ουρολόγων. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η Ελλάδα με το επιστημονικό προσωπικό της στέκεται πρωτοπόρα στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο, πως τμήμα της ερευνητικής δουλειάς για την ανάπτυξη όλων ή μέρος των νεωτεριστικών τεχνικών ανήκει σε Έλληνες επιστήμονες», σχολίασε ο κ. Λιάτσικος.
«Πρόκειται για μια υψηλής τεχνολογίας και πολύ υψηλού επιπέδου διοργάνωση, που αποδεικνύει πως η Ελλάδα αντιστέκεται και προχωράει μπροστά. Πρέπει επιτέλους να δούμε αυτήν την πλευρά του συστήματος υγείας και όχι την πλευρά που προβάλλεται καθημερινά από τα ΜΜΕ», σημείωσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πάτρας, κ. Θεόδωρος Πισιμίσης και πρόσθεσε: «Το συνέδριο αυτό αποδεικνύει επίσης, ότι στην Ελλάδα έχει σταματήσει να υπάρχει ο καθηγητής – αυθεντία. Ο καθηγητής Λιάτσικος και οι σαν κι αυτόν είναι καθηγητές- δάσκαλοι. Η γνώση διαχέεται σε άλλους γιατρούς, σε άλλα νοσοκομεία, κάτι που ανεβάζει το επίπεδο του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».