ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Σύγχρονη Τέχνη στο Εθνικό Θέατρο

Αθήνα

Κοινή Θέα

Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά ο διάλογος του θεάτρου με τις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα με αυτές που ανήκουν στο πεδίο συνάντησης της σύγχρονης τέχνης με το θέατρο. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το Εθνικό Θέατρο επιδιώκει να φέρει το θεατρικό κοινό σε επαφή με το έργο σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, σε «κοινή θέα» με τις παραστάσεις του. Τοποθετείται έτσι σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο παρόμοιων διοργανώσεων σε θέατρα και μουσεία του εξωτερικού. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει με κριτικό πνεύμα τη θεατρική εμπειρία. Με την έναρξη των παραστάσεων του έργου Ο Θείος Βάνιας, ο θεατής θα δει στους χώρους των φουαγέ της Κεντρικής και της Νέας Σκηνής του κτιρίου Τσίλλερ έργα τριών σύγχρονων καλλιτεχνών, που χρησιμοποιούν διαφορετικά εκφραστικά μέσα και προσεγγίζουν εξίσου διαφορετικά στοιχεία του χώρου του θεάτρου: φωτογραφίες της Rhona Bitner, βίντεο του Michel Francois και γλυπτικές εγκαταστάσεις της Μάρως Μιχαλακάκου. Παράλληλα προγραμματίζεται, για την άνοιξη του 2010, ένα φεστιβάλ περφόρμανς. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα μας ξεναγήσουν μέσω της δουλειάς τους στους μαγικούς χώρους των φουαγέ και της αίθουσας εκδηλώσεων του Θεάτρου Τσίλλερ.

Rhona Bitner

Η αμερικανίδα Rhona Bitner επισκέπτεται τακτικά χώρους ζωντανού θεάματος -θέατρα, τσίρκο, συναυλιακούς χώρους- και δημιουργεί φωτογραφίες απομονώνοντας τα στοιχεία που συν-καθορίζουν και περιβάλλουν την εμπειρία του θεατή: τη σκηνή, την πλατεία, τα φώτα. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο φουαγέ της Νέας Σκηνής έχουν ως αντικείμενο το χώρο του θεάτρου, όπου η Bitner σκηνοθετεί τα «δευτερεύοντα» αυτά στοιχεία με δραματικό τρόπο φέρνοντάς τα στο προσκήνιο σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

Michel Francois

Ο Michel Francois είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Βέλγους καλλιτέχνες. Η δουλειά του, που συχνά βιώνεται με όλες τις αισθήσεις, κινείται μεταξύ γλυπτικής, εγκαταστάσεων, βίντεο και φωτογραφίας. Στα βίντεό του καταγράφει συνηθισμένες διαδικασίες και αντικείμενα που συνδέονται με την καθημερινότητα, ανατρέποντας τα χαρακτηριστικά ή τη λειτουργία τους. Με πολύ χιούμορ, παίζει με τη σχέση των αντικειμένων και των αναπαραστάσεών τους προκαλώντας τον θεατή να κάνει τους δικούς του -συχνά παράδοξους- συνειρμούς. Στο κτίριο Τσίλλερ παρουσιάζεται μία σειρά από βίντεο που έχουν έντονο παραστασιακό (performative) αλλά και εννοιολογικό χαρακτήρα.

Μάρω Μιχαλακάκου

Μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση-τσουλήθρα, την περασμένη χρονιά στην παιδική σκηνή του Εθνικού, η Μάρω Μιχαλακάκου παρουσιάζει μια νέα εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για το χώρο του κτιρίου Τσίλλερ, όπου οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν τη βγαλμένη σαν από παραμύθι αίθουσα εκδηλώσεων, και μια σειρά γλυπτικών εγκαταστάσεων διάσπαρτων στα φουαγέ της Κεντρικής και της Νέας Σκηνής. Στη δουλειά της η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί τεχνικές που τοποθετούν το έργο της στο μεταίχμιο μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής. Πάνω σε βελούδινες επιφάνειες, που άλλοτε ενσωματώνονται σε έπιπλα εποχής και άλλοτε αναρτώνται ως ταπισερί, επεμβαίνει με χειρουργικό νυστέρι και δημιουργεί «σκηνικά» με υπαινικτικές παραστάσεις. Τα θέματά της «υφαίνονται» με μνήμες και δημιουργούν δίπολα βασισμένα σε σχέσεις που βρίσκονται σε κατάσταση έντασης.

INFO

Rhona Bitner / φωτογραφία

Michel Francois / βίντεο

Μάρω Μιχαλακάκου / γλυπτική εγκατάσταση

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 19:00-21:00, ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ? 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ 12:00 - 16:30, ΤΕΤΑΡΤΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00 - 21:00

Η είσοδος στην ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ είναι δωρεάν




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία