ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
MΟΥΣΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρουσιάστηκε στην Galerie Δημιουργών

το έργο της Πηγής Λυκούδη

«Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Γράφει η Δημοσιογράφος ΕΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ

Αθήνα - 22 Μαίου 2018

Σε αποστεωμένους ηθικά και ποιοτικά καιρούς ,με τον «Πόνο» να ίπταται και πάλι πάνω από όλο τον κόσμο, η Πηγή Λυκούδη μελοποίησε και παρουσίασε  τον κύκλο τραγουδιών της   σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά και την «Φούγκα Θανάτου» του Paul Celan με τον ιδιαίτερο τρόπο που εκείνη γνωρίζει.

 Με  ερμηνευτές στο έργο της, την μοναδική Νένα Βενετσάνου και τον συγκλονιστικό Γρηγόρη Βαλτινό, κράτησαν  ψηλά τη Σημαία του πολιτισμού.

Ένα έργο αντίδρασης στην καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από την απαξίωση των θεσμών και της ανθρώπινης υπόστασης. Καταγγελία ενάντια στη λησμονιά, τη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα.

Ένα έργο, που εκτός του να ομορφύνει, να γαληνέψει και να γιάνει την ψυχή, είχε και άλλους πολλαπλούς σκοπούς. Να εμβαθύνει, να αναδείξει, να αντισταθεί , να συγκινήσει και εν τέλει να ενδυναμώσει τον ισχυρισμό πως ετούτος ο τόπος τελικά παράγει τέχνη αλλά... το κρατάει "μυστικό"

Η Πηγή Λυκούδη μιλώντας στους ποιητές μεταξύ των άλλων είπε:

Γιωσεφ Ελιγιά  (1901-1931) Αγαπημένε μου ποιητή, σήμερα θα σου μιλήσω στο πρώτο πρόσωπο… Σε καλωσορίζω στον κόσμο της μελοποιημένης ποίησης! Δεν ξέρω αν εσύ το είχες ανάγκη...εμείς όμως τον λόγο σου, πιο πολύ από ΠΟΤΕ!!!Γι’ αυτό, προσπάθησα προσθέτοντας την δύναμη της μουσικής , για πρώτη φορά , τα υπέροχα ποιήματά σου  να γίνουν τραγούδι !Να φτάσουν, στις καρδιές μας, να μας αφυπνίσει ο Λόγος σου, να μας ξεδιψάσει, να μας δώσει δύναμη να αντισταθούμε στο σκοτάδι...Έχεις την δύναμη να  κοιτάς ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ με τέτοιο τρόπο, που το φωτίζεις και έτσι το αναιρείς... Υποκλίνομαι σε αυτήν την ανατροπή!!!...

Πάουλ Τσέλαν (1920-1970) ακόμα δεν ξέρω αν γνωριστήκαμε ,σίγουρα όμως έγινες μέντορας για μένα στα δύσβατα μονοπάτια του νου…Με οδήγησες ερχόμενη σε επαφή με αυτό το λογοτεχνικό αριστούργημα ,να αναζητήσω την γραμμή που μεταπηδά κανείς από τον χώρο της λογικής ,στο παράλογο !Με έκανες να δω την ανάγκη του ανθρώπου, ακόμα και στο πιο ακραίο όριο του, να αναζητά την δικαιολογία αυτής της αποτρόπαιας πράξης,  χωρίς αυτό βέβαια να την καθιστά επιτρεπτή ! ! !Σε ευχαριστώ για τους δρόμους, που πήρα για να μπορέσω να καταλάβω και να αποδώσω μέσω της  μουσικής αυτό που ένιωσα...

Την βραδυά προλόγισε η ποιήτρια, συγγραφές Σάρα-Νίνα Ναχμία

Την συνθέτρια στο πιάνο συνόδευσαν οι σολίστες μουσικοί:

 Άγγελος Κουσάκης - κρουστά

Νίκος Χατζόπουλος- κόντρα μπάσσο

Πάρης Μαμάς-  κλαρινέτο

Ηλίας Μεχίλι - βιολί

Δημήτρης Κοντονής-κιθάρες

Ηχολήπτης ο Γιάννης Ρουπακιώτης.

Αυτή η βραδιά καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όσων κατέκλυσαν κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του χώρου της Galerie δημιουργών.

Την βραδιά  τίμησαν άνθρωποι των Γραμμάττων  και των τεχνών, μεταξύ  των  οποίων η Γιοβάννα , η συγγραφέας ποιήτρια Σάρα -Νίνα Ναχμία , επίσης ο δήμαρχος Κηφισιάς κ.Γιώργος Θωμάκος, η πρόεδρος των φίλων θεάτρου Πειραιά κ.Ελένη Μελέτη, η πρόεδρος των φίλων του Ιδρύματος Θεοχαράκη κ.Πόλυ Γιώτη, ο Ιδρυτής της Art Way κ.Γιώργος Σάρδης, η μουσική παραγωγός και δημοσιογράφος Νάνσυ Κανέλλη, η πρόξενος της Ουγκάντα στην Ελλάδα κ. Βίλλυ Αλεξανδράκη  κ.α.

Ανάμεσα στο ακροατήριο και πολλοί νέοι άνθρωποι …σημάδι ελπίδας πως η μνήμη θα νικήσει τη λήθη…πολεμώντας για το δίκαιο…

…«Αυτές τις ώρες πως ποθώ μες την ψυχή να κλείσω

Μαρτυρικά, καρτερικά τον πόνο όλου του κόσμου»…

Γ.Ελιγιά

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία