ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Υγιεινή διατροφή, αλλά μόνο στη θεωρία, για τους Έλληνες

Αθήνα - Ιαν/09. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή μόνο στη θεωρία. Στην πράξη ουδείς την εφαρμόζει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες είναι υπέρβαροι. Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Πτολεμαϊδα και τη Νεμέα Κορινθίας, από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2008, σε δείγμα 859 ανδρών και γυναικών, ηλικιών από 18 έως 55 χρόνων. Παρότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει δύο με τρεις μερίδες φρούτων καθημερινά, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 38,5%, δήλωσαν ότι καταναλώνουν λγότερες από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, 17,9% δηλώνουν ότι προσπαθούν να καταναλώσουν τέσσερις έως πέντε μερίδες ημερησίως. Επιπλέον, οι κάτοικοι κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλώνουν (24,6%) ότι δεν καταναλώνουν σχεδόν ποτέ το αναγκαίο, για τη διατροφική υγεία του οργανισμού, ψάρι. Αλλά και η πλευρά των "ανθυγιεινών" τροφών είναι εξίσου ανησυχητική. Σε ποσοστό 49,6% οι Έλληνες δηλώνουν πως καταναλώνουν κόκκινο κρέας περισσότερες από μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Όταν δε, καλούνται να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν γυμνάζονται, σε ποσοστό 30% δηλώνουν ότι ασχολούντα ημερησίως ελάχιστα έως καθόλου με γυμναστική. Εξάλλου, παρότι 7 στους 10 γνωρίζουν για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σε αντίστοιχο ποσοστό (61,7%) δηλώνουν ότι καταφεύγουν σε πρόχειρο φαγητό δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό ακόμη και εφτά φορές. Σημειώνεται ότι όλα τα διεθνή διατροφικά κέντρα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία φορά εβδομαδιαίως. Όπως εξήγησε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Ν. Ανδρικόπουλος, «θα πρέπει νο δώσουμε ιδιαίτερη βάση στη διατροφή, που περιέχει φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο». Η κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", Ζ. Μπουλούμπαση, υπογράμμισε ότι «οι απαντήσεις στην έρευνα αποτυπώνονται στην ανησυχητική αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή στη χώρα μας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο διαβήτης και η υπέρταση».

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία