Η ελληνική κουζίνα θεραπεύει το δέρμα και σώζει ζωές Μελβούρνη - Φεβ/08.
Η ελληνική κουζίνα δεν είναι απλά υγιεινή, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματική στον περιορισμό των ρυτίδων και της θεραπείας του δέρματος, σύμφωνα με μια έρευνα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές που μελέτησαν το διαιτολόγιο 400 ατόμων στην Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College δεν επηρεάζεται μόνο από τον ήλιο, αλλά και από την διατροφή και οι βιταμίνες C και Ε, που περιέχει η ελληνική κουζίνα, το προοτατεύουν.
Εξάλλου στο σύνθημα «Τρώτε ελληνικά, σώζει ζωές» θα μπορούσε άνετα να συνοψίσει κανείς το πόρισμα έρευνας, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 100 ομογενείς, οι οποίοι ναι μεν μπορεί να είχαν τα κιλάκια τους, αλλά δε διέτρεχαν κανένα κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων μιας και όλοι οι δείκτες στο αίμα τους έδειχναν να είναι απόλυτα υγιείς
Όπως ανέφερε μάλιστα η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Μελβούρνης και υπεύθυνη της έρευνας, κ. Κέριν Ο'Ντίο, ''μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πολλές γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και είχαν περιττά κιλά και αποθηκευμένο λίπος γύρω από τη κοιλιακή τους χώρα, ήσαν απόλυτα υγιείς. Καμία ένδειξη διαβήτη, καμία ένδειξη υψηλής χοληστερίνης ή άλλων δεικτών που να προδιαθέτουν το άτομο προς τις καρδιακές παθήσεις. Ήταν μεγάλη η έκπληξή μας όταν διαπιστώσαμε ότι ήταν απόλυτα υγιείς. Δεν το περιμέναμε".
Η κ. Ο'Ντία ανέφερε επίσης ότι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Αυστραλίας παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις.
Ως κύριοι λόγοι για τον ευεργετικό τρόπο με τον οποίο η ελληνική δίαιτα λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό αναφέρονται ο συνδυασμός των διαφορετικών ελληνικών πιάτων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μογειρεύουμε τα φαγητά μας.
Το παράδειγμα, που οι επιστήμονες αναφέρουν προκειμένου να δώσουν παραστατικά την ευεργετική επίδραση των ελληνικών φαγητών στην καταπολέμηση καρδιοπαθειών, είναι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε τις γευστικές μας σάλτσες. «Το γεγονός ότι η τομάτα μογειρεύεται πάντα με λάδι και σε χαμηλή φωτιά» λέει η κ. Ο'Ντίο, «βοηθά στην απελευθέρωση βασικών αντιοξειδωτικών ουσιών της ντομάτας στην σάλτσα, που έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό».
Πέρα όμως από τις παχύρρευστες λαδερές μας σάλτσες, που μπορεί να μας βάζουν κιλά, αλλά όπως λένε οι επιστήμονες δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη μας ούτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, το γεγονός ότι η ελληνική διατροφή περιέχει μικρές ποσότητες κρέατος και μεγαλύτερες ψαριού, φαίνεται ότι είναι ένας ακόμα λόγος για να νιώθουμε περήφανοι γι' αυτήν. Επιπρόσθετα το ότι αγαπάμε τις σαλάτες και τα λαχανικά είναι ένας ακόμα λόγος για το γεγονός ότι οι καρδιοπάθειες δε "χτυπάνε" τόσο συχνά τους Έλληνες.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στα μέλη της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα συμπεριλαμβάνεται και η ομογενής επιστήμονας κ. Κατερίνα Ιτσιοπούλου.
Η κ. Ιτσιοπούλου δήλωσε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου οι επιστήμονες να διαπιστώσουν πώς το λίπος διασκορπίζεται στον οργανισμό.
<< Πίσω
|
|
|