ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Οι τσίκλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας

Αμβούργο - Φεβ/08. Ερευνητές στη Γερμανία εξέδωσαν προειδοποίηση εναντίον της υπερβολικής λήψης σορβιτόλης, μιας γλυκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα "χωρίς ζάχαρη" προϊόντα, όπως οι τσίκλες και τα διαιτητικά γλυκά για διαβητικούς. Ιατρικοί ερευνητές του Βερολίνου αναφέρουν σε άρθρο τους στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση πως η κατανάλωση άνω των 5 γραμμαρίων σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει αέρια και κράμπες και η λήψη άνω των 20 γραμμαρίων μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να επιφέρει υπερβολική απώλεια βάρους και επικίνδυνη αφυδάτωση. Γιατροί στο περίφημο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου παρουσίασαν το ιστορικό δύο ασθενών που είχαν εισαχθεί με σοβαρές γαστρο-εντερικές κράμπες και διάρροια. Μια 21χρονη γυναίκα είχε διάρροια και κοιλιακούς πόνους επί οκτώ μήνες και έχασε 11 κιλά. αναφέρεται στΟ δημοσίευμα της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης. Ένας 46χρονος άνδρας είχε χάσει τα διπλάσια κιλά μέσα σ' ένα χρόνο. Αφού δε βρήκαν καμιά αιτία, οι ασθενείς ερωτήθηκαν για τη δίαιτά τους. Αμφότεροι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σορβιτόλης. Η γυναίκα έτρωγε ως 20 γραμμάρια σορβιτόλη ημερησίως, ο άνδρας 30 γραμμάρια. Η πηγή ήταν τσίκλες χωρίς ζάχαρη. Ο άνδρας έτρωγε επίσης γλυκά χωρίς ζάχαρη που περιείχαν σορβιτόλη. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίσθηκαν αμέσως, όταν οι γιατροί τους ζήτησαν να σταματήσουν τις τσίκλες χωρίς ζάχαρη και τα γλυκά με σορβιτόλη. "Η έρευνα για απώλεια βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνει εξέταση του διαιτητικού ιστορικού αναφορικά με τη σορβιτόλη", γράφει ο δρ. Γιούργκεν Μπάουντιτζ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Τμήμα Γαστροεντερολογίας του νοσοκομείου. Η σορβιτόλη είναι γνωστό ότι δρα ως καθαρτικό. Όμως η βιομηχανία τροφίμων επιμένει πως είναι ένα ασφαλές προϊόν και επισημαίνει πως οι συσκευασίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις κατά της υπερβολικής κατανάλωσης. Η βιομηχανία τσίκλας Wrigley?s εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει πως μπορεί κανείς να καταναλώσει με ασφάλεια ως και 40 γραμμάρια σορβιτόλης. Όμως οι ερευνητές στο Βερολίνο ανακοίνωσαν πως μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε πολύ μικρότερες ποσότητες. "Οι περιπτώσεις που εξετάσαμε δείχνουν ότι η κατανάλωση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο χρόνια διάρροια και προβλήματα στην εντερική λειτουργία, αλλά επίσης σημαντική αθέλητη απώλεια βάρους (περίπου 20% του συνήθους σωματικού βάρους)", γράφουν οι ερευνητές.

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία