ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Αναπνευστικά προβλήματα μετά από ρινοπλαστική
της Αργυρώς Κυπραίου (Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος)

Αθήνα - Αυγ/14.

Τα τελευταία χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις στη μύτη έχουν γίνει ρουτίνα. Πολλοί, λοιπόν, είναι εκείνοι, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, που επιλέγουν να κάνουν ρινοπλαστική προκειμένου να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα τους, χωρίς ωστόσο να δίνουν σημασία στην αναπνοή τους.
Εξαιτίας όμως "λαθών" κατά τη ρινοπλαστική, ενδέχεται να προκληθούν στον ασθενή διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, με συνέπεια τη δυσφορία, την κόπωση, τον κακό ύπνο και κατά συνέπεια τη δημιουργία άσχημης ψυχολογίας και τη μείωση της ποιότητας ζωής του.
Αυτού του είδους τα προβλήματα προκύπτουν κυρίως έπειτα από τις λεγόμενες "μειωτικές ρινοπλαστικές" από υπερβολική αφαίρεση ιστών (υπερβολική αφαίρεση οστών και χόνδρων),  προκειμένου να χαμηλώσει και να στενέψει η μύτη.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο ζωτικός αναπνευστικός χώρος, αφού έχει χαμηλώσει υπερβολικά η ράχη -και στην εισπνοή τα πλάγια τοιχώματα (τα ρουθούνια) υποχωρούν προς τα κάτω και έσω κι έτσι η μύτη δεν αναπνέει- και αποδυναμώνεται η περιοχή των ρινικών βαλβίδων.
Επομένως, όσο καλά και αν έχει φτιαχτεί το ρινικό διάφραγμα -εάν υποθέσουμε ότι έγινε πράγματι στην ίδια ρινοπλαστική επέμβαση- δεν αρκεί.
Η λύση

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αναπνοής θα πρέπει να γίνει διορθωτική, επανορθωτική επέμβαση, ώστε να κερδηθεί αναπνευστικός χώρος, η οποία σχεδιάζεται ανάλογα με το περιστατικό.
Για παράδειγμα:
α) Μπορεί να χρειαστούν χόνδρινα μοσχεύματα, τα οποία λαμβάνουμε από τον ίδιο τον ασθενή για ενίσχυση των ρινικών βαλβίδων. Πρόκειται για διαδικασία που διαρκεί μισή ώρα και στη συνέχεια δεν απαιτεί τη διαμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
β) Μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένη επανορθωτική χειρουργική για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια ιστού, αλλά και για να επανέλθει το σχήμα της μύτης ώστε να είναι συμμετρικό, ομαλό στις σκιάσεις, φυσικό και αρμονικό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Στην επανορθωτική χειρουργική χρησιμοποιούμε πάντα μοσχεύματα χόνδρου από τον ίδιο ασθενή, τα οποία αφομοιώνονται άμεσα και δεν απορροφούνται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι έχουμε μόνιμα αποτελέσματα.
Ο χρόνος του χειρουργείου είναι αυξημένος, επειδή χρειάζεται λήψη και προετοιμασία των μοσχευμάτων, συρραφή αυτών πάνω στους ιστούς που πρόκειται να αντικαταστήσουν ή να ενισχύσουν με λεπτότατες ραφές. Επίσης, μικρά μοσχεύματα περιτονίας καλύπτουν όλο το έργο, ώστε η νέα μύτη να έχει απαλές καμπύλες απ' όποια γωνία κι αν κοιταχτεί.
Το χειρουργείο, παρ' όλα αυτά, είναι ανώδυνο και μπορεί να γίνει με βραχεία νοσηλεία του ασθενούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως όλα τα προβλήματα στη μύτη, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, μπορούν να λυθούν. Η επιστήμη της λειτουργικής και επανορθωτικής ρινοπλαστικής στα χέρια του εξειδικευμένου και έμπειρου χειρούργου μπορεί να φέρει άριστα αποτελέσματα.

H Αργυρώ Κυπραίου είναι

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία