
Τα οφέλη της άσκησης στην Υγεία Αθήνα - Μαρ/08.
Απειλή για την καρδιά αποτελεί η έλλειψη άσκησης καθώς επηρεάζει
δυσμενώς το προσδόκιμο επιβίωσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και γενικώς με όλα τα αίτια της θνητότητας. Αντίθετα, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με ελαττωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και γενικά όλων των αιτίων της θνητότητας.
Όπως εξηγούν α ειδικοί, τα οφέλη που προκύπτουν από την άσκηση, η οποία πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, προέρχονται από την τροποποίηση των γνωστών παραγόντων κινδύνου, διότι ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση, αυξάνεται η καλή χοληστερίνη (ΗDL), ελαττώνεται η κακή χοληστερίνη (LDL), ελαττώνονται τα τριγλυκερίδια, μετακινούνται τα λίπη από τις λιπαποθήκες και μειώνεται το βάρος του σώματος. Επίσης αυξάνεται η έκκριση ινσουλίνης και «διορθώνεται» ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ παρατηρείται μία αποστροφή προς το κάπνισμα.
Άλλα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι ότι αυξάνεται η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να χρησιμοποιεί το οξυγόνο που αναπνέουμε για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Επιπλέον, αυξάνεται ο αερισμός των πνευμόνων κι αυτό έχει σχέση με αύξηση της καρδιακής παροχής και την ικανότητα από τους μυς να χρησιμοποιούν το οξυγόνο. Πάντως, όταν κάποιος σταματήσει την άσκηση/ τα οφέλη αρχίζουν να ελαττώνονται μετά τη δευτερη εβδομάδα και εξαφανίζονται τελείως μετά την πάροδο 2-8 μηνών.
Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι ο ασκούμενος μπορεί να επιλέξει όποια δραστηριότητα του αρέσει περισσότερο, όπως βάδισμα, ελαφρύ τροχάδην, ποδηλασία, άρση ελαφρών βαρών, κολύμβηση ή ελαφρά εργασία. Καλό είναι η άσκηση να γίνεται 30-60 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή και κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν. Ο βαθμός και το είδος της άσκησης εξαρτώνται από τις επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης που τυχόν έχει ο ενδιαφερόμενος.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο καρδιαγγειακό όφελος προέρχεται από μέτρια και όχι από έντονη άσκηση. Αν ο ασκούμενος έχει γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα ή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να δει τον θεράποντα γιατρό του, πριν αρχίσει να ασκείται.
<< Πίσω
|
 |
|