Η αφαίρεση πολυπόδων από το έντερο μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου Θεσσαλονίκη - Οκτ/08.
Πάνω σε καλοήθεις πολύποδες, που είναι αρκετά συνηθισμένοι στις ηλικίες άνω των 50 ετών, αναπτύσσεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο τρίτος σε συχνότητα, παγκοσμίως, ολλά και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Μικροί και μεγάλοι πολύποδες, άλλα και καρκίνοι, μπορούν νε εντοπιστούν με κολονοσκόπηση και να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής, στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλοι μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η κολονοσκόπηοη είναι η πιο ακριβής θεραπευτική μέθοδος και καλύπτει το άτομο στο οποίο γίνεται για 8-10 χρόνια επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Γεώργιος Κητής και ο διευθυντής της μονάδας πρόληψης του πεπτικού καρκίνου του «Θεαγενείου», Ανέστης Ταρπάγκος.
Η αφαίρεση των πολυπόδων από το έντερο ελαττώνει κατά 80% τον κίνδυνο του καρκίνου, ενώ με την κολονοσκόπηση εντοπίζεται ποσοστό 90% των πολυπόδων.
Ο προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού, που δεν παρουσιάζει συμπτώματα για την ανεύρεση πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο, γίνεται με δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στο κόπρανα, με ορθοσιγμοειδοσκόπηση, ακτινολογικό έλεγχο με βαριούχο υποκλισμό, κολονοσκόπηση και με νέες εξετάσεις, όπως η εξέταση κοπράνων για γενετικές ανωμαλίες και ένας τύπος αξονικής τομογραφίας, που λέγεται εικονική κολονοσκόπηση, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμη σε στάδια αξιολόγησης.
<< Πίσω
|
|
|