ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανησυχία εμπόρων για ασφυγξία σε αγορά και νέα φορολογικά βάρη

Αθήνα

Την ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος ΕΣΕΕ, ''για το πώς μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή σκέψη όταν υπάρχει ένας εφιάλτης φόρων. Επίσης, αναρωτιέται κανείς πώς θα εισπραχθούν τόσοι φόροι, πόσοι και ποιοι μπορούν να πληρώσουν και από που θα βρεθούν 3 δις σε τρεις μήνες''. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τους δείκτες ασφυξίας της αγοράς αλλά και τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι θα υπάρξουν νέα φορολογικά βάρη. ''Η οικονομική και η κοινή λογική της αγοράς δεν βλέπει προοπτική ανάπτυξης, όταν στην ελληνική επιχειρηματικότητα κυριαρχεί η έλλειψη ρευστότητας, η συρρίκνωση της ζήτησης, ο υποτονικός τζίρος, τα ανύπαρκτα κέρδη και ταυτόχρονα της επιβάλλονται ανελέητα νέοι φόροι, ενώ γίνεται λόγος για τρίτη αύξηση του ΦΠΑ μέσα στο 2010'' σημειώνει ο Πρόεδρος κ. Κορκίδης και προσθέτει ότι ''η επιβολή υπέρμετρης φορολογίας δεν είναι η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας, δεν είναι λύση για τη φοροδιαφυγή, δεν είναι λύση για τη φυγή και τη μεταφορά της έδρας πολλών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, δεν είναι λύση για προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι λύση για τον υπερδανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση της υποκατανάλωσης, δεν είναι λύση στα λουκέτα, δεν είναι λύση στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και σίγουρα δεν είναι αντίδοτο στην παρατεταμένη ύφεση''.

Η ΕΣΕΕ προτείνει ως πλέον ενδεδειγμένες και σίγουρες λύσεις:

τη μείωση της φορολογίας των συνεπών και ενήμερων επιχειρήσεων,

την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 15%, με εξαίρεση τα βασικά αγαθά του χαμηλού συντελεστή,

την επίσπευση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΟΑΕΔ, του νυν ΤΕΜΠΜΕ και μελλοντικά ΕΤΕΑΝ,

τον αναθεωρημένο αναπτυξιακό νόμο, την ταχεία επάνοδο των επιχειρήσεων στις γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

''Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της αγοράς ακόμα σχεδιάζονται, ενώ οι απαραίτητες λύσεις και οι αναμενόμενες βοήθειες καθυστερούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης'' δήλωσε ο κ. Κορκίδης προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει στη δραστική μείωση έκδοσης μπλοκ επιταγών προς τις επιχειρήσεις, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι οι ακάλυπτες επιταγές θα φτάσουν μέχρι τέλος του έτους τα 2 δις ευρώ, αφού ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας λήξης πολλών μεταχρονολογημένων επιταγών, ενώ το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των 1.000.000 και πλέον εγγεγραμμένων στην μαύρη λίστα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» δεν πρόκειται να μειωθεί.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία