ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

Θεσσαλονίκη

Οι εξαγωγικές και παραγωγικές επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς ζημιογόνα πορεία, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει αρχικά μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών και θα απειλήσει, αν συνεχιστεί αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ακόμη και τα πιο ζωντανά κύτταρα της παραγωγικής και εξαγωγικής κοινότητας σε μαρασμό. Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Πιο συγκεκριμένα:

· Το έντονο πρόβλημα της ρευστότητας που δεν παρέχεται πλέον από το τραπεζικό σύστημα και η αλματώδης αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους

· Η ασυνέπεια και κατ? ουσία στάση πληρωμών του κράτους προς τις επιχειρήσεις με μείζον θέμα για τους εξαγωγείς το πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ασυνέπεια προς τους δανειστές, τους εργαζόμενους αλλά και προς το κράτος δημιουργώντας έναν κυκλικό καθοδικό βρόγχο. Είναι απαράδεκτη η πολιτική του δημοσίου να αντιμετωπίζει τον επιχειρηματία μόνο ως οφειλέτη, παραγνωρίζοντας τις οφειλές του κράτους προς αυτόν που μπορεί να αποτελούν και την αιτία της δικής του ασυνέπειας, με επιπτώσεις πλέον σοβαρότατες για τους επιχειρηματίες, με δεδομένη την προσφάτως επιβληθείσα ποινική δίωξη για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Στην επιδείνωση αυτού του προβλήματος συμβάλλει και η άρνηση συμψηφισμού οφειλών των επιχειρηματιών με αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου. Ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εκπλήρωση των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των πολιτών στο Δημόσιο συνιστά εθνικό καθήκον και προϋπόθεση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί όμως να μην επισημάνει ότι η αυστηροποίηση των ποινών και ο στιγματισμός των επιχειρηματιών που κινδυνεύουν να εφαρμοστούν αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων μέσω διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και μάλιστα της αυτόφωρης διαδικασίας, δημιουργεί κλίμα αντιεπιχειρηματικότητας στην κοινωνία· η επιχειρηματικότητα όμως και η παραγωγή πλούτου είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από τη σημερινή τρομακτική κρίση. Αντίθετα, οι δυνατότητες ικανοποίησης αξιώσεων των θιγόμενων επιχειρήσεων από το Δημόσιο είναι τουλάχιστον ελλιπείς, η δικαστική προστασία μη δραστική και αποτελεσματική, η τάση για αυθαιρεσία εγγενής και η προσωπική ευθύνη αποζημίωσης του λειτουργού ή υπαλλήλου του δημόσιου τομέα που παρανομεί ανύπαρκτη, απολαύοντας ιδιότυπης ασυλίας.

· Η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που παρατηρείται το τελευταίο δωδεκάμηνο

· Η αύξηση του κόστους μεταφορών

· Η υποβάθμιση του ελληνικού Brand Name στο εξωτερικό

· Η καθυστέρηση της έκτης δόσης

· Ο ανεπαρκής έλεγχος και εποπτεία της αγοράς

συνιστούν ένα μείγμα οικονομικών παραγόντων, που αν δεν αλλάξει άμεσα, η πλειονότητα των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανεργίας να ξεπεράσει το 30%.

Για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος, ο ΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει:

άμεσο και πλήρη συμψηφισμό ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στο δημόσιο με υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων με νέα διάταξη στον επικείμενο νέο φορολογικό νόμο ? καθιέρωση μιας αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας για την πραγματικά άμεση επιστροφή του ΦΠΑ ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας κυρίως για κεφάλαια κίνησης, με αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, εντός ή εκτός τραπεζικού συστήματος μείωση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους και στήριξη της απασχόλησης

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία